用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 請教聖瑪加利各家長
樓主: MichelleYan
go

請教聖瑪加利各家長 [複製鏈接]

hi wd40,

係免全年

請教聖瑪加利各家長

各位:
很高興加入ms大家庭, 因為我仔仔將於9月升讀小一, 但由於我沒有出席7月份之家長講座,所以對開學前的準備及學校情況亦不太瞭解, 例如:書包有沒有特定款式,在8月未會否有家長講座、小一有那些課外活動可供選擇、開學周會否放早、如果送飯應於那個時段送抵學校等,希望各位家長協助。多謝幫忙!

回覆 #1 Priscilla8 的文章

Priscilla8,

The content of the Briefing has been uploaded in the following link:

http://www.smcesps.edu.hk/documents/20080712p1briefing.pdf

We'll still need to go back to school to collect our textbooks (if you ordered them thru the school) on Aug 2.  Also, there'll be a subjects briefing session to be held on Aug 23.  I guess the school will send us letter for details!

One more thing to remind you is we need to submit the bank receipt of the school fee balance to the school on Aug 2 as well.:)

開學頭一, 兩個星期都會放早, 返半日.  午飯既安排, 開學之後會有通告詳細解釋.

G-Ma,
請問頭一個星期放早, 有冇校車搭?駛唔駛自己去學校接放學?
原文章由 G-Ma 於 08-7-24 22:46 發表
開學頭一, 兩個星期都會放早, 返半日.  午飯既安排, 開學之後會有通告詳細解釋.

原文章由 WD40 於 08-7-24 23:29 發表
G-Ma,
請問頭一個星期放早, 有冇校車搭?駛唔駛自己去學校接放學?

有校車搭呀. 唔駛自己接.
其實係一家四口子

回覆 #4 little-duck 的文章

Little duck,
Thanks for your help! I have received  letter from school today. My son is in group 1 . How about yours. Will you join the  meeting on 23/8/08.

Priscilla8

My son & daughter (twins) are same in Group 2. P.E is 民社.

原文章由 Priscilla8 於 08-8-12 19:39 發表
Little duck,
Thanks for your help! I have received  letter from school today. My son is in group 1 . How about yours. Will you join the  meeting on 23/8/08.

G - Ma & 一家三口:

請問自費的興趣班中(如,劍橋英文) 收費如何?口碑好嗎?
我不住在學校附近,正考慮會否讓baby回校上該類課程. (因無校車).

HKQQbaby

hkqqbaby,

因為無校車, 所以我囡囡都無參加學校既興趣班.

HHQQbaby

原文章由 HKQQbaby 於 08-8-12 20:47 發表
G - Ma & 一家三口:

請問自費的興趣班中(如,劍橋英文) 收費如何?口碑好嗎?
我不住在學校附近,正考慮會否讓baby回校上該類課程. (因無校車).

HKQQbaby

升上小二後, 我都會比囡囡參加劍橋英文班. 但我會自己接放學.
其實係一家四口子

G-MA & 一家三口

謝謝回覆

原文章由 一家三口 於 08-8-12 21:09 發表

升上小二後, 我都會比囡囡參加劍橋英文班. 但我會自己接放學.

我女在迦南幼稚園升讀K3,想apply St. Margaret,是否要英文talk得幾嘴,才好apply sm呢?

sm學費幾多呢?請指教!

最好可以用英文作基本溝通.  因為每年收生不多, 所以競爭會好大.

學費今年小一好似係hk$2800

原帖由 G-Ma 於 08-8-22 12:55 發表
最好可以用英文作基本溝通.  因為每年收生不多, 所以競爭會好大.

學費今年小一好似係hk$2800

學費 2,800 + 自費的興趣班

你哋啲小朋友英文一定好叻,平時怎样train?是否讀st. cath or KV這類幼稚園架?
我女讀迦南,一定入唔到

面試結果公佈時間

請問各位家長,面試的結果是否在第一輪自行分配前已公佈及並須決定是否接受?

delete delete

08-09 P1 $2,800 x 10 /year
09-10 P1 $2,900 x 10/Year

學校係個別通知, 所以每個人收到通知既時間都唔一樣, 有d會係第一輪自行分配前, 有d會係之後.

學校應該會有封信要家長簽, 若果表受學位就要放棄"大抽獎".

原帖由 henryesther 於 08-8-24 22:39 發表
請問各位家長,面試的結果是否在第一輪自行分配前已公佈及並須決定是否接受?
‹ 上一主題|下一主題