用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一就請補習是否太早?
樓主: 藍莓
go

小一就請補習是否太早? [複製鏈接]

回覆 #41 AnitaBao 的文章

真係架, 個個小朋友性格唔同, 如果叫我個女去補習班, 佢點都唔會肯.

講真, 如果佢淨係快脆做又鬼劃符, 數又計錯, 作句又短文法又錯, 我都唔收貨喇!!!  仲有,就算唔睇小測黙書成績, 又就算我都求其比佢過骨, 功課都會派返嚟架馬, 而佢又次次都攞到甲呀, A+呀之類.....所以我先會放鬆d,我覺得照顧小朋友,要好似放風爭,要收下放下,佢一唔得,即刻將呢個自由收返.仲有,佢好識利用廣告時間,會用超快既速度,但一到做回卡通片時間,又會慢返d.

原文章由 kimberleych 於 08-5-14 10:20 發表
對於我個女,佢唔會, 我覺得好睇人,情況好似有人睇書一定要靜, 反之, 有人係好靜既環境都唔等於會專心一樣.

仲有, 乜野都係假, 家下既功課係無乜抄寫, 如果係無用腦嚟做, 一定會錯, 而佢係無錯嘅,無論計數,中英文作 ...

多謝分享.

以前我見姪仔係一路睇電視一路做功課, 小學時成績過關, 但我試過問佢, 佢偷偷地話快脆做晒就可玩啦, 唔記得架. 中學時乜都唔得, 會考好似得3分.

回覆 #43 IRON 的文章

我都好多謝你提醒,但正如你所講,你姪仔係過關,我個女係取得全班最好既成績.

希望你明白,唔係種種方法都用到係每個小朋友身上,正如有人唔洗讀都識!!!!!

再者,如引導小朋友讀書只係提供一個寧靜的環境,又或者一個補習老師,我相信教育就變得相當容易了!而每個人就唔會有不同的興趣與成績了.

原文章由 kimberleych 於 08-5-14 11:03 發表
我都好多謝你提醒,但正如你所講,你姪仔係過關,我個女係取得全班最好既成績.

希望你明白,唔係種種方法都用到係每個小朋友身上,正如有人唔洗讀都識!!!!! ...

Wttcly, 籃莓

希望你地唔好誤會,我唔係係呢庶show off我個女有幾叻,只不過係我個女不嬲好懶,成績中上,但一直都搵唔到一個可以提昇佢既方法,所以講下講下,開心得過龍,有人會誤會我都唔定,算了,我只想分享我的經驗,無論成功失敗我都有講過,但有人竟然說(或者暗喻)不做呢個方法既小朋友最終會考成績會只有3分,我聽到都覺得很唔舒服,所以我以後都唔會再講架喇.再見.

原文章由 kimberleych 於 08-5-14 11:03 發表

希望你明白,唔係種種方法都用到係每個小朋友身上,正如有人唔洗讀都識!!!!! ...

sorry, 我唔係質疑妳既方法或妳女女既成績, 唔駛咁大反應既. (!!!!!)

我都好明白唔係種種方法都岩每個小朋友, 仲然我姪仔既過關=90+, 只不過係想知道小朋友真係可以一心二用??

唉.......怪不知咁多人只敢齋睇, 唔敢發問.

真係要自我提升EQ.

回覆 #48 IRON 的文章

1. 你係質疑定提問,你問自己!
2. 你覺得有人EQ低,請你自重下,得罪人完仲要扢苦人;你得罪我唔緊要,你講一些似非而是既癈話,係人都會變成一隻獅子,去保護自己既小朋友!
3. 說話傷人比利器傷人還要傷;如果你堅持話你無,你要自我反醒.
4. 你話呢庶發言既人少,你代表到其他人咩? 你做過統計? 請你唔好代表其他人講野!!!
5. 你自己見識少就算, 呢個世界有好多小朋友係好有潛質係需要人發掘,係咪人人就如你所講, 只要肯關電視做功課就成績一定好呢?
6. 就算你姪仔, 你唔比佢係第2d原因成績長大後變差架咩,點解一定同開著電視做功課扯上關係; 仲有,人係會變, 有人細個唔叻, 大咗好叻, 又點解釋呀? 又有人尋日都仲係上市公市主席, 今日已經唔係, 又得唔得呀? 仲有如果佢成績係90+, 你都講到係過骨, 我對你用詞前後矛盾好有保留!
7. 算喇, 頂完人仲要唱人, 仲要係說刻薄既說話, 你都好叻!

對唔住更正:

係似是而非.

你笑我喇, 我唔會再上嚟架喇, 反正有無謂人係庶.

我無意思挖苦妳, 只係妳自己敏感而矣.

子女成績好, 做媽咪當然開心; 每個人既表達不同, 如果我問其他同學仔媽咪, 佢地小朋友成績如何, 個個都會話ok啦, 過關啦, 查實個個都係90+, 咁講又有咩出奇?!

我從來都無講妳show off個女, 亦無講第時佢會會考得3分, 亦無唔抵得佢成績好, 再者呢度成績好既大有人在, 大家都係想係度分享下, 收下料, 睇下點教自己個小朋友, 方法人人唔同, 亦唔係人人合用.

如果我EQ唔夠, 就唔會打咁多野.

Kimberley & IRON,

今朝我好忙,都冇時間上黎睇.岩岩先上黎咋.

其實大家都唔好咁勞氣,我地大家都只係希望將自己的心得分享,好似我咁成日都唔識點教我個仔,只係識鬧,係到我學識原來仲有好多方法,雖然未必個個小朋友岩用的,因為每個小朋友都唔同的特性嘛,只有小朋友的父母先知邊套岩自己的小朋友,所以希望大家唔好因為意見不同而唔開心,我地最終的目的都只係為左我們小朋友呀.

hi 藍莓,

唔係我勞氣, 多謝關心.

Hi Hilourey,

Could you please also pm me the details.

Thanks

其實每個小朋友有唔同既特質, 教仔冇一條公式既, 大家都係見步行步, 見招拆招. 相信上得黎呢度既都係好媽媽, 都係想交流下.
香港人放鬆d...笑下啦!

Dear Hilouey
Please pm your tutor center to me... thank you very
much!

原文章由 Hilouey 於 08-5-7 08:37 發表
hihi

my daughter in p.1 IN TUTOR CENTRE, BECAUSE SHE DOES NOT LISTERN ME AR,  AFTER I TAKE HER TO TUTOR CENTRE EVERYDAY DO ALL THE HOMEWORK AND DICATION
SHE IN THIS TUTOR CENTRE CAN GET THE DICATION ...

Kimberley,

幾日無上來, 不知搞到咁不開心.

講真成日見到你的分享都學咗不少, 教小朋友又點會一條公式個個通呀? 我都係用你的方法加少少變通,希望可以搵到啱我小朋友的方法.

我從來不覺得你SHOW OFF, 反而好多謝你打咁多嘢同我地分享. 不好不開心啦.
‹ 上一主題|下一主題