用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 你是否選培中???
樓主: ylf1428
go

你是否選培中??? [複製鏈接]

做媽媽真難。但如果宣廷對派位事不開心, 都係不要多提, 儘量讓他放鬆。希望宣廷可順利升上培中。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-14 10:50 發表
我跟你的情況一樣, 個仔都不想去別的學校, 現在只有等7月8日.
最慘的是宣廷在情緒上有問題, 我只能告訴他有很大機會回校. 叫他放心..........a black lie & a white lie ...

me too.  

Saiyeest 你個仔還好, 有swimming & 排球. 都不是沒有用, 很多學校都看這點.

醒目開學勳章

原文章由 saiyeest 於 08-5-14 14:33 發表
多謝妳DoReMi媽媽,妳完全講出了我的心裡話,但而家要等到放榜。日子都好難過,如果結果不好,我都不知如何是好?

saiyeest
放心啦! 其實成功上到o既機會好大! 只不過心裏面成日擔心自己會係唔好彩嗰個, 但以比率計贏面仲係高o既! 日子更難過都唔好喺小朋友面前表露出嚟, 於事無補!

不過就要趁而家揾定啲叩門資料, 邊啲心水直資係仲有位, 佢哋o既申請手續, 日期, 時間, 準備定啲文件同埋相片, 放榜日前諗定路線, 如果有車就最好tim, 揾多個人負責揸車, 哩啲都係以備不時之需, 總好過完全冇準備唔知點算o麻! 不過最重要係放榜後問咗班主任申請後備位手續點做, 搞掂先好出去揾學校.

哩啲資料都係作預備o既啫, 到時可能用不着, 放完榜去咗飲茶lu!
[img][/img]

多謝妳的寶貴意見。唔那裡可以找到直資收叩門生的資料,是不是自己打電話到心儀的直資中學查詢。我有向minicat索取叩門資料, 但直資中學資料不多。

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-14 14:56 發表

saiyeest
放心啦! 其實成功上到o既機會好大! 只不過心裏面成日擔心自己會係唔好彩嗰個, 但以比率計贏面仲係高o既! 日子更難過都唔好喺小朋友面前表露出嚟, 於事無補!

不過就要趁而家揾定啲叩門資料, 邊啲心水直資 ...

佢其實游水同排球都不出眾。只係佢一廂情願會攞奬, 其實我知道無可能。總知大抽獎唔得, 都好難同佢搵學校。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-14 14:51 發表
me too.  

Saiyeest 你個仔還好, 有swimming & 排球. 都不是沒有用, 很多學校都看這點.

其實都不用太灰, 以他們的成績來看, 跟本不是差, 只是今年的小六生太勁 !  (自我安慰)

醒目開學勳章

原文章由 saiyeest 於 08-5-14 15:11 發表
多謝妳的寶貴意見。唔那裡可以找到直資收叩門生的資料,是不是自己打電話到心儀的直資中學查詢。我有向minicat索取叩門資料, 但直資中學資料不多。

...

去哩度http://chsc.edb.hkedcity.net/secondary/ 喺"資助種類"選"直資"就會見到你想要o既資料. 有啲學校會喺網上公佈收生資料, 如果冇就要自己打電話去查詢.

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 08-5-14 17:10 編輯 ]
[img][/img]

Thank you for your information.

醒目開學勳章

原文章由 KathyKwong 於 08-5-14 20:53 發表
Thank you for your information.

唔駛客氣, 祝各位小朋友都入到心儀o既中學!
[img][/img]

Dear DoReMi媽媽

多謝妳的幫忙!

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-14 21:26 發表

唔駛客氣, 祝各位小朋友都入到心儀o既中學!

醒目開學勳章

原文章由 saiyeest 於 08-5-14 21:32 發表
Dear DoReMi媽媽

多謝妳的幫忙!

You're welcome.
[img][/img]

Dear DoReMi媽媽 ,

我想請教你的小朋大是否已升中,你知否有那些較好的直資中學(在九龍或沙田區) 。可以分享吓你的意見嗎!

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-15 11:42 發表

You're welcome.

醒目開學勳章

原文章由 saiyeest 於 08-5-15 16:10 發表
Dear DoReMi媽媽 ,

我想請教你的小朋大是否已升中,你知否有那些較好的直資中學(在九龍或沙田區) 。可以分享吓你的意見嗎!

那些是較好的直資中學? 唔好意思, 哩個真係俾唔到意見, 因為好o既定義好主觀, 有啲會鈡意學術成績好, 有啲會覺得德育較為重要.  其實如果可以, 多啲了解你心儀o既學校, 抽時間去學校週圍觀察, 睇下學生o既行為, 總比道聽途說好.
[img][/img]

明白啦, 多謝妳的回覆。

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-16 18:12 發表

那些是較好的直資中學? 唔好意思, 哩個真係俾唔到意見, 因為好o既定義好主觀, 有啲會鈡意學術成績好, 有啲會覺得德育較為重要.  其實如果可以, 多啲了解你心儀o既學校, 抽時間去學校週圍觀察, 睇下學生o既行為, 總 ...

回覆 #54 saiyeest 的文章

saiyeest, KathyKwong,

你們好! 我的小朋友今年p.5(培正), 現在對派位十分擔心, 很高興見到你們在此分享, 希望你們的小朋友順利升上培中。7月8日上來分享培正今年派位情況。

呈分試快到, 請問有什麼要注意?

Dear imycheung,

第一次呈分試好重要。如果落後, 好難先追得翻。我便是輕視第一次呈分, 成為Band 2 尾,所以想追都好難。

中英數保持在A級以上, 應儘量保持水準。數學科是直接呈分, 所以數學科比較容易取得高分, 小朋友只要小心計算便可得分, 比較中文同英文容易 (中文作文同會話容易拉低分數,而英文聆聽同Oral亦容易拉低)。要保持各方面水準比較難。 常識(問題長答要注意)+聖經=一科主要科, 但比較容易取高分。

總之, 能成為Band 1, 壓力自然少,而又能成功入讀培中。

Saiyeest

原文章由 imycheung 於 08-5-19 14:14 發表
saiyeest, KathyKwong,

你們好! 我的小朋友今年p.5(培正), 現在對派位十分擔心, 很高興見到你們在此分享, 希望你們的小朋友順利升上培中。7月8日上來分享培正今年派位情況。

呈分試快到, 請問有什麼要注意? ...

回覆 #56 saiyeest 的文章

Dear Saiyeest,

Thank you for your information!

今年中英數保持在A級以上, 大約是第幾名?

今年是否有人已有直資中學取錄?

Dear imycheung,

Saiyeest 的說法很對.  我的兒子在P.5那次呈分仍是band 1學生, 雖然數學第一次呈分不好, 但中,英,常和聖的分數都高,第2次呈分中文和數學下跌,已成為band 2生, 第3次他再追, 都是不能上回band 1生了.

學校首2次呈分的題目偏深, 特別是主科, 趁今天暑假, 多做些練習啦.

大約第幾名我就不道。
直資中學取錄幾多人都不清楚,完全沒有收到家長的資料。

我想如能保持4A1B, 應該可以在154名內, 但其他科音樂、視藝,普通話亦不能太差。

原文章由 imycheung 於 08-5-20 09:57 發表
Dear Saiyeest,

Thank you for your information!

今年中英數保持在A級以上, 大約是第幾名?

今年是否有人已有直資中學取錄?

KathyKwong,

明白了! 很多謝你和saiyeest 的忠告。

由衷希望你們的小朋友順利升上培中。7月8日上來報喜。
‹ 上一主題|下一主題