用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬幼稚園 協恩面試分享
樓主: abugi-daddy
go

協恩面試分享 [複製鏈接]

係bk見到話之前協幼升協小只收返29個學生,佢o地幼稚園已經收咁少人,升小學仲要收得一半:-|

我個囡上星期六面試,未夠鐘入去前同其他小朋友好開心咁玩,之後夠鐘入o左裡面都仲要排隊兩個兩個咁入去面試,我個囡就比d sir 滑梯,玩具屋,獨木橋吸引住,玩到唔肯入去面試咁劑,最後排到我果段時間最後一對入去面試(你o地入到去最好即刻排最前入去面試,因為我見好多小朋友都玩到唔肯走),我諗我個囡都玩到"創"晒,

佢一入去就行去老師面前比張紙條老師,(但佢唔記得講午安),老師問佢叫咩名,幾多歲,再問佢鍾意食籃裡面d咩生果,之後叫佢幫手shopping,睇老師台面張牌有咩數目字,同埋拎返同牌上面一樣o既生果落籃,買完晒之後睇另一張牌上面係咩英文字,之後將買好o既生果成個籃擺返入相同英文字o既籃裡面,老師問我個囡d問題佢大部份都識答,係其中一樣生果係啤梨,我個囡就唔識,佢係答:我唔識呀!因為我冇教過佢,佢又唔食啤梨,之後擺籃就比阿囡激死,佢明明識睇同講係C字,但就玩到"創"晒,擺籃時睇都唔睇,就擺o左落B籃,之後佢拎返個籃比老師,老師都話佢又話係C點解擺B,我個囡即時想再擺過,但老師話唔駛,之後老師送貼紙比我個囡,佢講完Thank you就拎埋張紙條好開心咁走返o黎比我,之後等緊另一個小朋友時,我個囡再送o左個飛吻比老師,我估今次阿囡錯o左兩條,協恩都唔會收佢lu~

我覺得你囡囡已經好叻呀!!

原文章由 gotgot 於 07-11-27 14:40 硐表
係bk見到話之前協幼升協小只收返29個學生,佢o地幼稚園已經收咁少人,升小學仲要收得一半:-|

我個囡上星期六面試,未夠鐘入去前同其他小朋友好開心咁玩,之後夠鐘入o左裡面都仲要排隊兩個兩個咁入去面試,我個囡就比d s ...

原本諗住買新衫仔比對女去interview,而家唔駛啦,反正一定考唔倒.平常心著平常衫算啦.

我囡囡今個星期六in ... 平常心面對:loveliness:

唔係呀﹗
戰衣可以著幾次架麻﹗

原文章由 BBTWIN 於 07-11-27 15:12 硐表
原本諗住買新衫仔比對女去interview,而家唔駛啦,反正一定考唔倒.平常心著平常衫算啦.

原文章由 TwoTwo 於 07-11-27 15:46 硐表
唔係呀﹗
戰衣可以著幾次架麻﹗

我知,不過唔駛買得O甘急o羅.佢地唔係冇衫,不過大部份衫都係Sanrio買,所以全部都係Hello Kitty or Melody. 面試好似唔係o甘好. 我想買one piece斯文裙, 但係又未睇岩.又唔想求其買,協恩好快面試.所以之前都好頭痛.但睇完哂你地d post,都知道孖b會好快比老師叮走(因為我知道冇可能要佢地自己攞住通告比老師,自己去interview,佢地一定喊唔停)所以都冇哂心機睇衫O羅.而家為有寄望明年的interview. o甘我仲有時間去揀靚裙仔. 星期六著住Hello Kitty先啦,活潑d可能有奇蹟出現呢.

BBTWIN:

SPK 我諗要著斯文D 連身背心裙 + 恤衫 , 佢地喜歡淑女 feel !
你有冇 in 真光呀 ?  上星期去協恩in 見 D 小朋友衣著唔太誇張, 相比in SC 差好遠

hugub

原文章由 hugub 於 07-11-27 16:45 硐表
BBTWIN:

SPK 我諗要著斯文D 連身背心裙 + 恤衫 , 佢地喜歡淑女 feel !
你有冇 in 真光呀 ?  上星期去協恩in 見 D 小朋友衣著唔太誇張, 相比in SC 差好遠

hugub ...

出年1月佢地會in Alliance,St. Rose of Lima, SPK. Alliance比我感覺較莊嚴,可能見倒個小禮拜堂啦.所以我覺得要端莊D, one piece就最岩.至於SPK我又唔覺好嚴肅喎.因為我遞表時D老師見到我對孖女都笑笑口o係度談論誰大誰小,所以又唔多覺佢地嚴肅鐘意淑女Feel喎.不過都係聽你講端莊淑女feel穩陣D.總之一條裙著哂3次interview就唔會浪費啦.

原文章由 hugub 於 07-11-27 16:45 硐表
BBTWIN:

hugub ...

我冇in 真光呀,只呢4間o羅.in協恩o既小朋友係咪會causal d呀.o甘St. cat o既小朋友係咪全部都Nicolas & bears, 我侄女都係讀St. cat. 佢大部衫都係 N & B. 我都諗緊駛唔駛o係果度買返兩條裙.果度d裙夠哂淑女feel. 不過價錢都幾

原文章由 BBTWIN 於 07-11-27 16:03 硐表

我知,不過唔駛買得O甘急o羅.佢地唔係冇衫,不過大部份衫都係Sanrio買,所以全部都係Hello Kitty or Melody. 面試好似唔係o甘好. 我想買one piece斯文裙, 但係又未睇岩.又唔想求其買,協恩好快面試.所以之前都好頭痛.但睇完哂你 ...

Hello Kitty都可以Q得嚟又斯文啫, interview最緊要乾淨整齊, 小朋友望落去精精神神, 唔好太誇張, 小朋友著得舒服, 自然會心情靚靚, 表現都會好d, 上個星期六我去協恩interview, 見好多小朋友都係著得簡簡單單, 唔會太刻意打扮或過份隆重, 而且協恩D Miss都好似睇住時間嚟interview, 佢地只會專注睇小朋友嘅理解力及表達, 所以祇要衣著唔好太誇張, 應該都OK, 放心啦 !!

其實,真係有無人可以分享一下,究竟協恩真係有咩好呢﹗
我真係唔係好清楚﹗

開左個新POST又無人覆﹗
原文章由 heidilam 於 07-11-27 18:51 硐表

Hello Kitty都可以Q得嚟又斯文啫, interview最緊要乾淨整齊, 小朋友望落去精精神神, 唔好太誇張, 小朋友著得舒服, 自然會心情靚靚, 表現都會好d, 上個星期六我去協恩interview, 見好多小朋友都係著得簡簡單單, 唔 ...

原文章由 TwoTwo 於 07-11-27 23:58 發表
我真係唔係好清楚﹗

我都想知協恩有乜好??? 周圍d人話間學校出名同難入, 對升小學有幫助, 我就傻吓傻吓咁帶囡囡去面試, 不過in完之後整體學校設施及老師d態度我感覺一d都唔好, 所以我都想多了解間學校嘅好處, 直得咁多家長去爭咁少學位。

原文章由 TwoTwo 於 07-11-27 23:58 發表
我真係唔係好清楚﹗

協恩呀, 講好應該係協恩中學最好. 佢某方面同女拔睇齊. 校際比賽成日拿獎. 好多人去考協恩因為以為可以一條龍o羅.不過點講協恩都係一間BAND 1學校,校風純樸,D女仔都好斯文.好有自信.我想孖B讀唔係望佢一條龍,而係幼稚園係活動教學加傳統兩方面共容.唔太鬆唔太緊,我正想搵呢種幼稚園.協恩有視學報告O架,你地可以上去網站睇下佢有MUD好.

我2位表姐年n年前都係讀協恩, 細個時聽到佢地係考中文會考的, 當時就以為係中文學校, 請問是不是呢?

唉...真係咁差呀...:-| 我囡囡本來今年都想試下架,點知佢地只收2005年出世既小朋友... god 我個女係2004年11出世架...打電話去問下啦...點知佢地話唔得 ,我e+只報左宣幼及st.rose咋...

原文章由 heidilam 於 07-11-26 11:50 發表
我囡囡係1:20 interview, 佢表現算唔錯, 不過有2次答答吓問題好怕羞咁走嚟攬住我, 要我拖佢返老師面前繼續面試, 其實佢地in嘅嘢都算幾深, 要一個2歲幾嘅小朋友識睇1, 2, 3 同 A, B, C,唔係識讀就得, 係要識睇住嚟讀,  ...

My dauaghter also born in Dec, 2004. But Heep Yunn accepted my interview wo! You have asked the kinder already?
原文章由 wongpsv 於 07-11-28 14:32 發表
唉...真係咁差呀...:-| 我囡囡本來今年都想試下架,點知佢地只收2005年出世既小朋友... god 我個女係2004年11出世架...打電話去問下啦...點知佢地話唔得 ,我e+只報左宣幼及st.rose咋...

...

原文章由 yyoo 於 07-11-28 14:57 發表
My dauaghter also born in Dec, 2004. But Heep Yunn accepted my interview wo! You have asked the kinder already?

係另外個topic道有家長答了協恩有咩好﹗有興趣可分亨吓﹗

我在剛過去的星期六考了, 我想問下各位媽咪, 你地小朋友考緊既時候, 你地係咪全程坐在課室後面的凳到?

因為我個囡唔係好合作, 果日入到去交form比miss之後, miss同佢講野佢就即刻走去我度, 我帶返佢去miss度之後佢又走返黎, 結果我要企係佢後面兩個身位, 跟住佢先肯答問題.

雖然佢全部都答到, 仲好快及無錯到.  但係唔知我企係後面係咪已經fail呢?

因為協恩係首選, 真係好想知佢既表現有無機會入到, 我其實已幫她交了祟真國際班的留位費, 如果機會大, 可能唔交kv及sc的留位費. 專心等結果

Hi Venfa,
Interviewer 問了你囡囡什麼?  是否跟上星期的一樣?

原文章由 VENFA 於 07-12-2 20:31 發表
我在剛過去的星期六考了, 我想問下各位媽咪, 你地小朋友考緊既時候, 你地係咪全程坐在課室後面的凳到?

因為我個囡唔係好合作, 果日入到去交form比miss之後, miss同佢講野佢就即刻走去我度, 我帶返佢去miss度之後佢 ...

chunma630,

係呀, 應該同上星期一樣, 都係問數字加生果, 再跟卡上面的生果數量放入籃, 兩次之後就問abc, 然後將生果放入'A'個籃入面.

我想問下係咪得兩個星期INTERVIEW咋, 唔知今年有幾多人APPLY呢?
‹ 上一主題|下一主題