用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kevinmame
go

2A & 2B [複製鏈接]

喺A & P 所訂的4本Cambridge Story Books, 仔仔今日攞咗返黎嘞!

仔仔都有帶回來
不過唔係reading堂帶邊本呢

原文章由 buklaylay 於 07-9-27 17:03 硐表
喺A & P 所訂的4本Cambridge Story Books, 仔仔今日攞咗返黎嘞!

[ 本文章最後由 HIN_bb 於 07-9-27 21:09 編輯 ]

午膳費今天交左!
校車我都係每月開支票!
原文章由 buklaylay 於 07-9-27 09:18 硐表

中秋節果晚無出去玩呀, 好似平日咁做功課:tongue: .......不過尋日補番數同佢哋出咗街!!!

午膳費用交咗未? 另外, 校車費我都無做自動轉帳, 開支票算嘞! ...

原文章由 HIN_bb 於 07-9-27 21:07 硐表
仔仔都有帶回來
不過唔係reading堂帶邊本呢

應該帶"The Amazing Mr Mulch".......我見仔仔上個星期上完Reading堂後, 有兩張紙帶返黎係呢個故事!!

原文章由 HIN_bb 於 07-9-27 21:09 硐表
午膳費今天交左!
校車我都係每月開支票!

你諗住幾號交校車費呀?

原文章由 buklaylay 於 07-9-28 08:32 硐表

應該帶"The Amazing Mr Mulch".......我見仔仔上個星期上完Reading堂後, 有兩張紙帶返黎係呢個故事!!

妳地reading 是不是也是英文課的老師教 ?
我女都唔知要帶邊本書.
昨天聽有家長講,中文普組已要求作文, 要150個字 . 有冇人收到風? 是不是要準備作戰啦 ?

我發覺女上小二後比小一時懶惰左呀:cry: 又成日有秘密, 唔講得. A班流血事件再添一宗: 昨天我女撞損兩個膝頭+額頭. 好彩傷口不深. 冇喊晒口返來, 即係自已唔小心同人玩時整到啦.

普通話

普通話工作紙二及三沒有?是否未派?怎樣做?

kevinmame

普通話係咩工作紙呀,要做咩呀,我仔仔果班未見要做

原文章由 kevinmame 於 07-10-8 09:31 硐表
普通話工作紙二及三沒有?是否未派?怎樣做?

hi,我是2B 家長,好高興在這裡見到基督教臻美黃乾亨小學暨初中學家長一起討論,因本人想找一些學校家長發問,如有問題可否發問,好高興認識你們。

我都無見過喎........會唔會係有d小朋友在課堂時做完?

原文章由 HIN_bb 於 07-10-10 20:37 硐表
kevinmame

普通話係咩工作紙呀,要做咩呀,我仔仔果班未見要做

miuho3039,

大家交流下!!

原文章由 miuho3039 於 07-10-11 00:22 硐表
hi,我是2B 家長,好高興在這裡見到基督教臻美黃乾亨小學暨初中學家長一起討論,因本人想找一些學校家長發問,如有問題可否發問,好高興認識你們。 ...

各位你地小朋友下期綜合潛能學咩呀?
我仔仔係欖球

miuho3039

hi,你好呀!

你小朋友仔仔還是囡囡呀?
多d上來一齊傾啦

原文章由 miuho3039 於 07-10-11 00:22 硐表
hi,我是2B 家長,好高興在這裡見到基督教臻美黃乾亨小學暨初中學家長一起討論,因本人想找一些學校家長發問,如有問題可否發問,好高興認識你們。 ...

是仔仔,下期綜合潛能立體造型。

請問你們小朋友願意做功課嗎?
因我的小朋友不太願意做,有怎麼辦法。

你們對學校教學有怎麼睇法(因我身邊有些人對這所學校存在疑問)令我有擔憂。

miuho3039
我仔仔做功課都ok,會主動每日去做完,有唔明都會問!
昨天學校派左張通告有關欠交功課,大家要提提小朋友做完功課記住交!
你仔仔係咪唔識做,所以唔願做功課呀?

原文章由 miuho3039 於 07-10-12 00:27 硐表
是仔仔,下期綜合潛能立體造型。

請問你們小朋友願意做功課嗎?
因我的小朋友不太願意做,有怎麼辦法。

你們對學校教學有怎麼睇法(因我身邊有些人對這所學校存在疑問)令我有擔憂。 ...

仔仔上課有唔明 也不發問,有時又不寫手冊,問他有無功課只會說不記得,令我好頭痛,因我要工作會夜回家,就算教他做他真很慢,但一定不自己做,令我只好搵人教,教他做的老師說他基礎不太好,令我擔心,但評估不差,可否交流心得,令我可早些幫助他改善,但他做每件事情都喜歡拖慢來。
原文章由 HIN_bb 於 07-10-13 12:22 硐表
miuho3039
我仔仔做功課都ok,會主動每日去做完,有唔明都會問!
昨天學校派左張通告有關欠交功課,大家要提提小朋友做完功課記住交!
你仔仔係咪唔識做,所以唔願做功課呀?

...

miuho3039

2B班有個網址睇每日功課,如果仔仔寫漏可以上網睇!
你平時好夜放工回家,又真係好難跟到佢功課!
你請左補習老師教仔仔呀,一星期幾多日呀?

原文章由 miuho3039 於 07-10-13 23:57 硐表
仔仔上課有唔明 也不發問,有時又不寫手冊,問他有無功課只會說不記得,令我好頭痛,因我要工作會夜回家,就算教他做他真很慢,但一定不自己做,令我只好搵人教,教他做的老師說他基礎不太好,令我擔心,但評估不差,可否交流心得,令我可 ...

一星期四日補習社,但補習老師表達說話不太好,成日在小孩面前說他學校不好,又說串字差,又給很多練習做,叫我幫他轉校也令我困擾,補習之後小孩每晚睡不好,令他緊張起來,所以我要搵另一個幫忙。
  因為我揀選這學校,要他輕鬆快樂學習,你覺得對嗎?
  多謝回覆,因在我最煩惱的時侯,找到這網站,有同校家長分享,又有關於學校的問題這兒也給我答案,令我不用為轉校煩惱,因為我當初選這校是為小朋友開心學習,是嗎?
  好開心在這平台認識你,因我工作很少出席學校活動,如你有出席可否分享和交流意見。
原文章由 HIN_bb 於 07-10-16 20:48 硐表
miuho3039

2B班有個網址睇每日功課,如果仔仔寫漏可以上網睇!
你平時好夜放工回家,又真係好難跟到佢功課!
你請左補習老師教仔仔呀,一星期幾多日呀?

...

miuho3039

補習社講d咁嘅說話, 實在太過份嘞!!:tongue: 你的小朋友補習後變得緊張, 係佢本身唔喜歡去補習, 還是間補習社成日俾壓力佢? 你有無了解過呀?

我仔仔放學返黎會自己先做功課, 之後我再幫佢睇! 不過英文就會同佢一齊做! 佢好多時都無寫手冊回來, 好彩上網可以睇到! 之前佢試過漏咗功課無做, 我特登唔出聲, 等佢俾老師寫手冊欠交........而家欠交功課會留堂, 相信佢會小心d卦?????

原文章由 miuho3039 於 07-10-17 01:14 硐表
  一星期四日補習社,但補習老師表達說話不太好,成日在小孩面前說他學校不好,又說串字差,又給很多練習做,叫我幫他轉校也令我困擾,補習之後小孩每晚睡不好,令他緊張起來,所以我要搵另一個幫忙。
  因為我揀選這學校,要他輕 ...

我仔仔學迷宮鼠!

你哋嘅小朋友完成主題教育的專題研習未? 我仔仔仲未開始呀!!

另外, 22號要交2份閱讀報告!

原文章由 HIN_bb 於 07-10-11 21:03 硐表
各位你地小朋友下期綜合潛能學咩呀?
我仔仔係欖球
‹ 上一主題|下一主題