用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩有冇人收到second in
樓主: TYTHMaMa
go

協恩有冇人收到second in   [複製鏈接]

lld599 發表於 17-3-22 07:42
三月份見校長的,有人收到offer 了嗎?

小囡是呀!

lojo11    發表於 17-3-22 08:42

那我們沒希望了

lld599 發表於 17-3-22 08:36
那我們沒希望了
那又未必,一月見的,昨天收到電話!
希望在明天!

請問收咗既同學,係咪都係校內考試全級頭十以內,係咪有一樣拿手樂器 (校際有獎 or 7/8級) ?

os_ecu 發表於 17-3-22 09:18
請問收咗既同學,係咪都係校內考試全級頭十以內,係咪有一樣拿手樂器 (校際有獎 or 7/8級) ? ...
Top 3, Piano Grade 4, Theory Grade 5, no prize in HKSMF

Juliaqq 發表於 17-3-22 09:22
Top 3, Piano Grade 4, Theory Grade 5, no prize in HKSMF
多謝回覆,級三我估係決勝關鍵. 另外想知多唔多校內服務 (e.g. 班長,樂團 ... 之類 ) ?

我囡囡都有 Grade 5 theory, 五級樂器,嚟緊諗緊需否花時間考七級幫助.

回覆 os_ecu 的帖子

Yes, swimming, basketball, athletic school team, head prefect, 2nd musical instruments Saxophone.  going to take Grade six piano exam.  I think it really depends on individual interview performances and who the interviewers are at the time..  Good luck!

萬里長征只是勝利的第一步,以後的路程還很長,有幸成為協恩一份子,當然感恩,但重要的是以後的學習,希望大家一齊加油!

Juliaqq 發表於 17-3-22 09:59
回覆 os_ecu 的帖子

Yes, swimming, basketball, athletic school team, head prefect, 2nd musical instruments Saxophone.  going to take Grade six piano exam.  I think it really depends on individual interview performances and who the interviewers are at the time..  Good luck
Thanks for your reply. 你囡囡文武全材 (體育音樂學業品德都掂),難得難得 !

我發覺去到最後只能專攻一項,要多向發展時間體力心力都唔係個個可以 (只少我囡囡唔得,之前有游水但要顧及樂器操練真係顧此失彼; even 樂器玩兩樣上到高 grade (> 5) 都唔係太兼顧到).

學校公務 Services 又係一難題,無又唔得 (我估HY都係要 all round student, 剩讀書叻佢唔prefer),有又會好花時間。

共勉 !

Juliaqq  加油  發表於 17-3-22 10:31

yes, agreed, that's why 我女唔得, 因冇sports
反之有sports , 冇academic仲會收。

Tomchan 發表於 17-3-22 10:00
萬里長征只是勝利的第一步,以後的路程還很長,有幸成為協恩一份子,當然感恩,但重要的是以後的學習,希望 ...
多謝回覆, 八卦問下, 請問你囡囡係咪都係以成績運動取勝 ?

加油  !!

回覆 Juliaqq 的帖子

你囡囡真是全面, 想問兼顧咁多課外活動, 你囡囡每晚幾點睡? 是否每晚都溫習? 謝謝分享.

BNTYA01 發表於 17-3-22 10:29
yes, agreed, that's why 我女唔得, 因冇sports
反之有sports , 冇academic仲會收。
玩 sport 真係要有啲天份先得, 我識有人係特登搵教練上堂, 但成效不彰. 最後都係靠校際樂器攞牌食糊.  不過睇牌面academic 點都係"入場卷"; 無佢既話真係要 港隊/代表隊 級數先至可以力挽狂瀾.

反而我覺得有少少 sport 係對身體健康有助, 病少啲, 體力好啲, 精神好啲對學業都係裨益.  一定好過打機

aa06 發表於 17-3-22 10:44
回覆 Juliaqq 的帖子

你囡囡真是全面, 想問兼顧咁多課外活動, 你囡囡每晚幾點睡? 是否每晚都溫習? 謝謝分 ...

其實我女不是讀什麼名校,是一間真正happy School ,唔谷功課,所以才有咁多時間兼顧其他活動。我們亦沒有出外補習,差不多每天放學也有活動,最遲五點返屋企,食飯沖涼,功課少於1小時,每晚九點前瞓覺。不是每晚温習,但我會跟功課,有要求

Juliaqq 發表於 17-3-22 14:33
其實我女不是讀什麼名校,是一間真正happy School ,唔谷功課,所以才有咁多時間兼顧其他活動。我們亦沒有出外補習,差不多每天放學也有活動,最遲五點返屋企,食飯沖涼,功課少於1小時,每晚九點前瞓覺。不是每晚温習,但我會跟功課,有要求...
九點前可以去瞓覺呢個先至難得,要好有紀律好有自制能力先可以做到。我識有top1學生都係早瞓早起,做嘢好有效率, 半日溫習,下午可以去玩.  

如果上課夠集中,真係可以唔使用咁多時間溫習.  叻仔通常都唔唔係爛砌就可以達到.

成績好還是最重要,運動和音樂只是錦上添花。或者協恩缺少那方便的人才才會特別優待。只是單靠特異功能,跟不上,小朋友會開心嗎?

我聽老師講,協恩通常是收有才藝的外來生,因其實報得的都成績好。我女好多同學都報,但最終收的都是運動叻的。

我也想我女女日後讀協恩, 請問成功入協恩既小朋友, 係來自邊間小學呢?
我現在選小學中, 雖然係早左d, 但希望有個參考~ ^^

cherry81 發表於 17-3-23 14:34
我也想我女女日後讀協恩, 請問成功入協恩既小朋友, 係來自邊間小學呢?
我現在選小學中, 雖然係早左d, 但希 ...

會讀禮賢嗎?我仔仔有機會成為同學仔

回覆 Sophie0804 的帖子

是呀,Sophie ,haha,你都睇定中學
‹ 上一主題|下一主題