用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912 ...
樓主: greenapple1093
go

2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-11-21 09:00
地區名校冒升,其實都只係多了達B1水平既中學選擇,部份其實只係霎眼嬌,可以做到長期俏既其實唔多。 ...
還記得轉DSE第一年好多傳統名校衰左, D"教育家"紛紛估計傳統名校在新制下沒落, 事隔幾年, 大家已睇到是什麼回事, 亦睇到傳統名校的實力所在

NeoMom 發表於 16-11-21 11:37
還記得轉DSE第一年好多傳統名校衰左, D"教育家"紛紛估計傳統名校在新制下沒落, 事隔幾年, 大家已睇到是什麼 ...
"教育家"....其實佢地同D講股/故佬分別不大, 銜頭其實叫"教育界整蠱專家"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-18 15:01
過去幾屆DSE, 恒常地能有50%或以上入3大既中學 (JUPAS+NON-JUPAS)
SPCC (JUPAS同NON-JUPAS都有>50%)
DGS

呢些資料(入3大%)比睇3322% 有用得多啦!

hkpapa852  可惜, 太少學校公佈3大率, 部份更加入不少水份  發表於 16-11-21 13:40
wbmom

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-11-21 11:42
"教育家"....其實佢地同D講股/故佬分別不大, 銜頭其實叫"教育界整蠱專家"
唔怪得知你仇家咁多喇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-11-21 14:08
唔怪得知你仇家咁多喇
妳係版主, 唔通妳有內幕知道D仇視我既新會員真正身份?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:12
妳係版主, 唔通妳有內幕知道D仇視我既新會員真正身份?
我係一隻版豬, 最叻訓覺既豬咋
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-11-21 14:22
我係一隻版豬, 最叻訓覺既豬咋
我諗妳係"扮豬", 扮豬食老虎就真

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:32
我諗妳係"扮豬", 扮豬食老虎就真
咁我係路人甲囉

hkpapa852  扮豬食老虎既路人甲  發表於 16-11-21 14:44

miriam 發表於 16-11-21 14:41
咁我係路人甲囉
小學有教擴張句子, 我依家學以致用:

妳係扮豬食老虎既路人甲

回覆 hkpapa852 的帖子

但是, 想問一下, 1個百分點, 即是多少人?? 可能只是0.9- 1.7個人, 如果 48% 同 51% , 可能是講個位數的差別, 可能是多3,5, 7人. 另外, 聯招8大有些科目,可能較3大某些學位收生分數為高, 好像BU 的中醫, 傳理, POLY U 的會計, CITY U 的法律.等. 去年, 九華有兩個叻仔, 因中文科問題, 沒有留在HK 讀, 反而去了英/美國名牌大學.

hkpapa852  唔通你認為數人頭, 計實數先會公平D?  發表於 16-11-21 15:49

聖嘉勒女書院

http://www.stclare.edu.hk/web/ssi/asr15-16.pdf
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

錡E 發表於 16-11-21 16:07
聖嘉勒女書院

http://www.stclare.edu.hk/web/ssi/asr15-16.pdf
PDF P.6,31

P.6升學資料無乜用, 只有P.31既4+成績有用

主科4+: 55.6%/76.2%/69%/85.7%

比筲官, 港島民生, 聖鄧好, 但比坑真, St Paul Convent差一點點

應係B1中水平左右

hkpapa852 發表於 16-11-21 16:27
PDF P.6,31

P.6升學資料無乜用, 只有P.31既4+成績有用

隱隱晦晦通常有蠱惑,舊年好似清晰好多?

mannewliv 發表於 16-11-21 17:22
隱隱晦晦通常有蠱惑,舊年好似清晰好多?
St Clare份校務報告一向都係隱悔, 不過有4+睇到好過乜都無

ktdanielli 發表於 16-11-18 15:46
回覆 greenapple1093 的帖子

王少清, P.21. 中文冇講.
Less than Average HK students (28%), so 中文冇講

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-11-21 15:12
小學有教擴張句子, 我依家學以致用:

妳係扮豬食老虎既路人甲
係好想扮豬食老虎, 但成日掛住訓覺既路人甲.

hkpapa852  滿分! 甘拜下風   發表於 16-11-22 09:05

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-11-21 10:02
呢間較為另類既學校, 雖然3322率唔算好高(60.1%), 但亦然可以有57/142=40.14%入到U讀degree, 的確唔錯!
...
係開學無耐既講座副校有提過升大學 % 升左, 都證明體藝 DSE 成績 OK 喇~~~

我想問下點解有D中學份校務報告無寫DSE成績? 唔係教育局規定要寫的嗎?

little_yolky 發表於 16-11-22 09:06

我想問下點解有D中學份校務報告無寫DSE成績? 唔係教育局規定要寫的嗎? ...
好似EDB無規定過學校要對外公佈任何嘢, 只係話學校要指定遞交某些資料俾EDB (無話一定要公開).

有D學校, 連校務報告都唔公開添 (好似聖羅撒, 2012-2012年度後無公開過校務報告, 今年先再公開番)

有D學校, 索性只公開部份 (今年聖類斯將係網上公開既校務報告中既DSE成績同畢業生去向全部刪去)

miriam 發表於 16-11-22 09:05
係開學無耐既講座副校有提過升大學 % 升左, 都證明體藝 DSE 成績 OK 喇~~~

我終於計到條數:

https://www.tic.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//admission/faq_1718_1479087066.pdf

9. 具體的中學文憑試成績怎樣?   
   學生取得符合入讀大學學位課程資格的比率較全港中學高逾百份之42。最佳成績之學生考獲6科38分。

今年體藝既3322率, 係60.1%, 以佢咁講, 佢用嚟參考既"全港中學比率"應該係大約: 60.1% / 142% = ~42.3%

今年"全港日校學生"平均既3322率係42.2%, 所以體藝中學份簡介係無錯, 只係無講清楚佢用邊個平均指標計啫!
‹ 上一主題|下一主題