用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
樓主: Zoey
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

Zoey,

想問下昨天派的英文暑期作業有冇附答案紙呢? 因為我搵唔到 唔知係咪阿囡收起左呢!

一年容易又一年,轉眼又升小六,真係感觸良多.  

無論成績如何,我想大家已盡了力......

想同大家分享梁校長在散學禮用一首詩歌的歌詞勉勵同學~

We can Make a Difference

If we try, you and I can make a difference
If we try, we can make our dreams come true.

無論成績或升中派位結果如何,已經成為事實,不能改變,可以改變既係未來,未來係另一個開始,同學要有夢想,把夢想變成目標,然後向目標作不同的嘗試,再加上努力,一定能改變自己,夢想必可成真....

就算成績未如理想,希望趁著暑假來一個大改變.

大家加油!

菲媽 =^_^=

[ 本文章最後由 Zoey 於 08-7-11 13:09 編輯 ]

菲媽,
星期二在電視機看到小朋友和家長放榜的心情, 自己都有d擔心. 下年就輪到我地了, 真係不敢想像到時會怎樣? 唯有今個暑假唔好玩得太放, 早d收拾心情. 大家一齊努力吧!

原文章由 菲媽 於 08-7-8 17:03 發表

無論成績或升中派位結果如何,已經成為事實,不能改變,可以改變既係未來,未來係另一個開始,同學要有夢想,把夢想變成目標,然後向目標作不同的嘗試,再加上努力,一定能改變自己,夢想必可成真....

暑期已經過左一大半,大家暑期過得充實嗎?

好快就開學,日日吃喝玩樂,暑期作業都未完成,下星期開始要收心養性....

想問下十本書閱讀報告係咪一定要交呢?

仲有收到風,好開心中學部今年會考有好成績,出左個9A女狀元  
菲媽 =^_^=

年年暑假都一樣, 會去接觸 一 d 新既玩意, 今年都算有唔錯既體驗!  功課都叫做完成, 但我估應該有唔少手尾要跟 ;  e 家日日奧運直撃, 個個既心都飛左去電視度嫁喇 !

讀書報告我就唔知係咪一定要交, 但我地會做, 因為暑假都睇左唔少圖書, 都係寫番個 records 0者, 應該好快完成得到.

下星期開始番學喇! 今個星期真係要收執番個心情. 星期日校車打比我通知上校車時間, 今年我地早左好多, 阿囡要6:58分上車. 比往年早左10分鐘 到時真係要番學校食早餐喇!
你地d 校車時間有冇變呀???????

原帖由 桃子 於 08-8-26 10:26 發表
下星期開始番學喇! 今個星期真係要收執番個心情. 星期日校車打比我通知上校車時間, 今年我地早左好多, 阿囡要6:58分上車. 比往年早左10分鐘 到時真係要番學校食早餐喇!
你地d 校車時間有冇變呀??????? ...

我地都係剛忙完個琴試, 真係似做完一個大 project 咁, 鬆一口氣!~~  不過下個月還有一個 . . . (要繼續努力 )

這兩日才有時間執拾番 d 功課同書本, 連個心情都要收拾埋, 又要開始努力喇 !  

希望新一年阿女聽教聽話, 有好好好好既老師, 過一個開心又難忘既小六 !

今年我地上褓母車時間都係差不多 (6:45), 都慣左早起 lu!

開學啦!

Zoey,桃子,

今日第一天正式上課,新學年新開始,祝各位子女開心上學,專心上堂,獨立自律,身體健康,學業進步,聽教聽話.

五年級好不容易捱過,希望六年級一切順利過度,一齊升上中學.

我地今年6:50上校車,已經比上年遲左5分鐘,不知幾開心.

大家加油!
菲媽 =^_^=

您們好!

我是新加入的.

我兒去年畢業,因成績不好, 不能升民中,
只派了去彭學高中學.

請keep住成績, 確保能升上民中的好班(精英班), 會較多機會給照顧

CHIWAHIP, 您好!

你兒的情況我也感到無奈, 恕我直問, 他在學校平時成績如何, 是屬那一組別, 有沒有在最後階段申請後補位, 或叩門其他學校.

我也想子女keep住成績 , 但談何容易, 做家長只有在旁鼓勵.

多謝你的意見.

原帖由 CHIWAHIP 於 08-9-3 16:47 發表
您們好!

我是新加入的.

我兒去年畢業,因成績不好, 不能升民中,
只派了去彭學高中學.

請keep住成績, 確保能升上民中的好班(精英班), 會較多機會給照顧 ...
菲媽 =^_^=

菲媽,

GOOD AFTERNOON!

小兒是 BAND 2尾, 心散又沒耐性,又不讓我幫忙溫書, 可能給我罵得怕了,甚麼也要自己
解決, 解決不了又不告訴我或是隱瞞, 直至東窗事發. 管得嚴又唔得, 太鬆又唔得, 真是淚眼漣漣.

SORRY! 未打完便及出去.

我沒打算叩門或轉校, 怕應付不來.

小兒也喜歡這所學校, 因是剛上課而程度較淺,未感壓力.
希望妳們的小朋友們可KEEP住喲成績哦.可原校升中一唔洗出外找學校是多麼的幸福.

各位師兄、師姊,

有事想請教:
1. 視覺藝術課的美勞袋及用品是否全是自己買?有否規定 size?

2. 上課用的書, 除課本我應該帶那些?如 Listening、筆順、練習我是否都要帶,or  老師寫 "明要帶 xx " 我才需要帶?

Thanks

原帖由 CHIWAHIP 於 08-9-3 18:07 發表

小兒是 BAND 2尾, 心散又沒耐性,又不讓我幫忙溫書, 可能給我罵得怕了,甚麼也要自己
解決, 解決不了又不告訴我或是隱瞞, 直至東窗事發. 管得嚴又唔得, 太鬆又唔得, 真是淚眼漣漣. ...

希望妳們的小朋友們可KEEP住喲成績哦.可原校升中一唔洗出外找學校是多麼的幸福.

Hello CHIWAHIP,

多謝你既分享, 我都祝妳仔仔有個好開始, 有好好既老師和同學, 更自信更愉快地學習.

教導小朋友真係唔容易, 唔嚴唔罵自問自己都做唔到, 唯有見招拆招 !  共勉之 !

ZOEY,

祝各位小朋友學業進.

:)

原帖由 JCHANG 於 08-9-3 21:23 發表
各位師兄、師姊,

有事想請教:
1. 視覺藝術課的美勞袋及用品是否全是自己買?有否規定 size?

2. 上課用的書, 除課本我應該帶那些?如 Listening、筆順、練習我是否都要帶,or  老師寫 "明要帶 xx " 我才需要帶?

Thanks ...

1) 老師在堂上會說明要準備既 items, 低年班一般係油粉彩, 木顏色筆之類, 這些都要自己購買, 但可待老師通知後才買;  美勞袋沒規定 size.

2) 現在學期初, 未有老師指定下, 可先帶課本及作業 (第一冊), 其餘 listening/ 補充等可待老師通知後才帶.

希望幫到你.

Zoey

我今日將所有有關都帶齊,如 English 就將所有有關的都帶,使她們的書包非常重 ,(因我想今天老師會告訴她們那些是帶多了、或會收起練習留在學校,要用才派給她們)。
等我幫佢地減少一些先。

Many Thanks

原帖由 Zoey 於 08-9-3 21:52 發表

1) 老師在堂上會說明要準備既 items, 低年班一般係油粉彩, 木顏色筆之類, 這些都要自己購買, 但可待老師通知後才買;  美勞袋沒規定 size.

2) 現在學期初, 未有老師指定下, 可先帶課本及作業 (第一冊), 其餘 liste ...

原帖由 JCHANG 於 08-9-3 22:03 發表
Zoey

我今日將所有有關都帶齊,如 English 就將所有有關的都帶,使她們的書包非常重 ,(因我想今天老師會告訴她們那些是帶多了、或會收起練習留在學校,要用才派給她們)。
等我幫佢地減少一些先。

Many Thanks

...

一些習作如 listening 會 keep 在學校, 但老師會通知學生帶回學校的 .

CHIWAHIP,

真係多謝你的意見和分享, 有時寨翁失馬焉之非福,對他來說是一件好事, 希望新中學合適你仔仔, 有更多機會有更大的發展, 重拾自信.

原帖由 CHIWAHIP 於 08-9-3 18:25 發表

希望妳們的小朋友們可KEEP住喲成績哦.可原校升中一唔洗出外找學校是多麼的幸福. ...
菲媽 =^_^=
‹ 上一主題|下一主題