用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
樓主: 06yy
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

Re: 圓玄小學--家長交流區

bestwish,

記得我嗎 ?  恭喜你啞 !!  真係要同囡囡慶祝下啦 !  可否 update 下新一代現時情況 ?  知唔知今年有幾多 %報左保圓而又收左呢 ?  Thanks !

melody0814,

你點呀, 收唔收, 我o地好想一齊做同學有無消息
;-) :-x

ELDA,

真係唔知新一代有幾多報保圓, 有幾多收左, 因為我要返工, 唔識其他mami, 學校遲d會出報告, 各學生小一派位結果.

ELDA 寫道:
bestwish,

記得我嗎 ?  恭喜你啞 !!  真係要同囡囡慶祝下啦 !  可否 update 下新一代現時情況 ?  知唔知今年有幾多 %報左保圓而又收左呢 ?  Thanks !

fletcher ,
首先多謝你的關心,我阿女只係留左WAITING LIST, 真係有些唔開心,    佢地話要有位先再通知及會安排第2次INTERVIEW, 最快都要月尾先知!!見你地多數都有PROFILE, 我就無交, 真係咁重要架, 死啦 !我都有COPY D証書架同埋D成績表架, 不過都係好開心你地全部D仔女都順利入到保圓       係呢, 你地幾時註冊呀!!   

fletcher 寫道:
melody0814,

Melody0814,

我冇比profile.  profile 其實唔重要, profile 唔會計分.
佢地係睇成績, 獎項, 課外活動, 同interveiw表現來計分.

希望你2nd in 成功啦. 我地一齊做校友.

melody0814 寫道:
fletcher ,
首先多謝你的關心,我阿女只係留左WAITING LIST, 真係有些唔開心,    佢地話要有位先再通知及會安排第2次INTERVIEW, 最快都要月尾先知!!見你地多數都有PROFILE, 我就無交, 真係咁重要架, 死啦 !我都有COPY D証書架同埋D成績表架, 不過都係好開心你地全部D仔女都順利入到保圓       係呢, 你地幾時註冊呀!!   

[quote]
fletcher 寫道:
melody0814,

[/quote]

melody0814

自行收生放榜後, 實有人放棄圓玄架, 等你好消息呀!!!

Bestwish,

那麼來緊的大抽獎如果被抽到一間心儀的小學, 你是否都仍然讀番保圓呀?

YanYan0116 寫道:
melody0814

自行收生放榜後, 實有人放棄圓玄架, 等你好消息呀!!!

希望係啦, 我都好想阿女同你地做同學仔, 因我阿女成日都話要讀保圓, 保圓IN. 唔得都唔知講唔講比阿女知, 怕佢聽到唔開心!   都唔知點算好!   

如果在保圓註冊了, 是不可以參加大抽獎的, 因為直資是有政府資助, 而私校就無呢個限制.

如有不對, 請更正.

是的 !但保圓何時註冊呀? 是否比大抽獎遲?

註冊日期是11月20日至21日.

係呀我決定讀保圓. 要放棄自行收生.

YanYan0116,

absolutely.

如果在保圓註冊了, 是不可以參加大抽獎的, 因為直資是有政府資助, 而私校就無呢個限制.

如有不對, 請更正.

各位07小一家長, 恭喜晒呀    melody0814唔駛咁坦心,我舊年都係waiting list架    今年聽講有30個waiting,上榜己经好好啦~~唔好咁担心,不過suggest你寫封信俾校長囉   

阿女學畫畫度有個保良局讀英文班嘅都係waiting list,佢今日話4個同學考,得佢個女係waiting,其他都唔收    佢仲話今年41x人報名    嘩~~3.5:1   

呵~~今日有人話我g至見到我都有相响Helloween 2出現咗       

Hviy,

咁我想請問那封校長信是否打英文會好些?如果係是否最好依家給呀? 因我要預備一下,      我以前都係呢間學校畢業架!!

melody0814,

應該e+要俾架啦~~~我舊年係打英文信架, 仲父母聯名一齊寫, 親自送去學校, 帶埋個copy嘅profile, 親手交封信俾校長, 等佢感受到家長的誠意嘛    順便睇吓校長有無時間同你傾幾句囉   

melody0814

如果你真係好想入讀, 可以叫幼稚園的校長寫埋推薦信, 本來我都想叫, 但交表之前時, 又覺得如果叫校長寫好似好嚴重咁, 同埋呢一招真係最後的殺手'間', 個時我真係味諗定津校or保圓, 仲有老公話唔收先叫, 所以我最後都無叫校長寫.

但interview完之後, 我就真係好想亞女入到, 好彩攪掂, 你個女都係讀保記, 相信最後應該無問題嘅.

hviy 寫道:
各位07小一家長, 恭喜晒呀    melody0814唔駛咁坦心,我舊年都係waiting list架    今年聽講有30個waiting,上榜己经好好啦~~唔好咁担心,不過suggest你寫封信俾校長囉   

阿女學畫畫度有個保良局讀英文班嘅都係waiting list,佢今日話4個同學考,得佢個女係waiting,其他都唔收    佢仲話今年41x人報名    嘩~~3.5:1   

其實入得英文班都要waiting, 真係唔知保圓收生的準則係點, 可能真係要攞過操行獎之類.  還是考生沒有提自己是英文班呢.

比起九龍嘅學校41x其實唔算好多人報, 聖方濟各over1,500, 而陳守仁都好似接近還是over2,000.  我地算好lu.

我個女唔係讀英文班.  都算係好彩.

我見佢地計分標準 :
成續              40%
活動及獎項   20%
操行              10%
面試表現       30%

陳守仁都唔係英文小學, 我覺得圓圓還好D啦.

[quote]
hviy 寫道:

其實入得英文班都要waiting, 真係唔知保圓收生的準則係點, 可能真係要攞過操行獎之類.  還是考生沒有提自己是英文班呢.

比起九龍嘅學校41x其實唔算好多人報, 聖方濟各over1,500, 而陳守仁都好似接近還是over2,000.  我地算好lu.[/quote]
‹ 上一主題|下一主題