用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新政策的visa letter
樓主: msmchan
go

新政策的visa letter [複製鏈接]

剛剛見到有早一些的日子27/8,已book了,希望可以再有再早些的日子放出來啦.

keep 住睇啦! 我嗰時日日好似睇股票咁睇, 結果可以由原本 28/7 改到 16/7...日日睇, 睇到我媽咪都覺得我誇張!

good luck!!!!

原帖由 honeybeemom 於 09-8-12 13:21 發表
剛剛見到有早一些的日子27/8,已book了,希望可以再有再早些的日子放出來啦.

請問仔仔幾大呢?
我就今年去讀a-level
也是第1年去留學
以我為例
當然想趕及開學喇
因為係最易識朋友既時間
每位都互不相識  比較容易熟絡
遲了的話好像不易融入佢地既圈子

謹記準備充足
因為我去了3次才成功交表
原帖由 honeybeemom 於 09-8-12 03:39 發表
唔該哂 rex_megan,你的資料很充足呀,可惜排交表都要排到10 Sept.唔知呀仔幾時先可以起行,機票又唔知訂邊日,又驚無位.遲了咁多先去上課,唔知會唔會跟不上.對我這個有仔出國留學的新手真係煩到一頭煙.

...

Hi honeybeemom

Bank statement is OK. 你的文件齊味呀.

msmchan

原帖由 honeybeemom 於 09-8-12 04:01 發表
唔該哂你呀 msmchan.我會列印Appendix 9 出來,財力證明是否即是,bankstatment得唔得.

唔係,學校只寫讀至2011年..無寫月份..
只簽2年可能因讀完整個中學課程,都唔知你繼唔繼續升讀大學或邊間大學,到時再簽已是簽adult/general了..
等多兩了再打算吧!!!

原帖由 ballwong63 於 09-8-12 11:25 發表

咁其實學校比個張Visa Letter係寫nov/2011就會讀完個課程嗎

醒目開學勳章

msmchan
一返到香港就見到你好消息, 好開心! 恭喜恭喜!
[img][/img]

我仔仔11月先夠17歲,同你一樣,第一年出國讀書讀a-level.不過機位好full,我預了幾個日子連waiting list都唔比.都唔知點算.交文件之前我一定會看多幾次.希望一次過就ok啦.

原帖由 citycoco 於 09-8-12 14:31 發表
請問仔仔幾大呢?
我就今年去讀a-level
也是第1年去留學
以我為例
當然想趕及開學喇
因為係最易識朋友既時間
每位都互不相識  比較容易熟絡
遲了的話好像不易融入佢地既圈子

謹記準備充足
因為我去了3次才成功交表 ...

Apx 9今日想print,點知無墨,明天去買,明晚填,學校已用TNT寄緊啲信來,應該呢幾日會有的了.

原帖由 msmchan 於 09-8-12 14:41 發表
Hi honeybeemom

Bank statement is OK. 你的文件齊味呀.

msmchan

我見你給我的consent letter有監護人資料,但因我還未有,所以deleted咗呢個資料.唔知得唔得.

原帖由 KWY-WONG 於 09-8-12 10:48 發表
Hi Honeybeemom

Please check e-mail.
有關財力證明,我是提供過去6個月的bank statement.

visa letter要特別小心
因為我因為visa letter而失敗了兩次
如nationality
visa letter上寫place of birth
都不算數

你只要好似對答案
答中晒佢要求既字就可以
原帖由 honeybeemom 於 09-8-12 23:09 發表
我仔仔11月先夠17歲,同你一樣,第一年出國讀書讀a-level.不過機位好full,我預了幾個日子連waiting list都唔比.都唔知點算.交文件之前我一定會看多幾次.希望一次過就ok啦.

...

唔係好明,可否說詳盡一些.

原帖由 citycoco 於 09-8-13 00:18 發表
visa letter要特別小心
因為我因為visa letter而失敗了兩次
如nationality
visa letter上寫place of birth
都不算數

你只要好似對答案
答中晒佢要求既字就可以

Hi honeybeemon

我第一次遞申請表被reject,原因是沒有監護人資料。
所以最後匆匆忙忙地找監護人。你有沒有朋友在英國可以做監護人。

我唔知delelte咗呢個資料,有沒有問題。看看其他家長有冇comment.

原帖由 honeybeemom 於 09-8-12 23:13 發表
我見你給我的consent letter有監護人資料,但因我還未有,所以deleted咗呢個資料.唔知得唔得.

醒目開學勳章

回honeybeemom

Hi, honeybeemom:

機位可試維珍妮亞, 但要係韓國轉機, 必要時可考慮

Pizza_hut

原帖由 honeybeemom 於 09-8-12 23:09 發表

...

死啦,邊一part要填英國監護人資料呀,我睇唔到呀,不過我重未填App9 份form,printer無墨,今日去買,再print先填.是否在App9 份form入要填呀.

原帖由 KWY-WONG 於 09-8-13 10:39 發表
Hi honeybeemon

我第一次遞申請表被reject,原因是沒有監護人資料。
所以最後匆匆忙忙地找監護人。你有沒有朋友在英國可以做監護人。

我唔知delelte咗呢個資料,有沒有問題。看看其他家長有冇comment.

...

我已叫agent幫我試埋維珍妮亞和Quantas啦!

原帖由 Pizza_Hut 於 09-8-13 10:53 發表
Hi, honeybeemom:

機位可維珍妮亞, 但要係韓國轉機, 必要時可考慮

Pizza_hut

醒目開學勳章

簽證期限

HI jorain:

簽證是否應該夠讀完整個課程, 例如A Level , 因visa letter 裡有提到何時讀完, 但只去到2月份很奇怪啊??

Pizza_Hut

原帖由 jorain 於 09-8-11 17:34 發表
我終於攞到手了..真係唔使隔一天喎..
不過只簽到Feb 2011,簽到半天吊..我個仔要讀到F.7最尾的term又要簽過..又要勞役過..
唉..希望到時唔好又改policy啦!!!
在此感謝各位的分享,能互相傾訴,減少出錯的機會.. ...

我意思是Parent consent letter中要填寫監護人資料。
另外,要機位方面,你試下紐航。

原帖由 honeybeemom 於 09-8-13 10:58 發表
死啦,邊一part要填英國監護人資料呀,我睇唔到呀,不過我重未填App9 份form,printer無墨,今日去買,再print先填.是否在App9 份form入要填呀.

Hi Pizza_Hut,

Jorain 睇錯咗!

"我攬錯了,因我老公睇錯了expire date,簽了兩年到Nov 2011,都好讀埋整個中學課程再簽.."

Hi, honeybeemon

我的監護人資料都是加在家長信裹, App9 是無需要填的, 因為有家長試過無監護人資料被拒, 所以都是加埋好點, UK的website 是無提過此項, 都不明白為何要加, 但如果因為無被reject 就煩.

msmchan

原帖由 honeybeemom 於 09-8-13 10:58 發表

明白了.謝謝!

原帖由 msmchan 於 09-8-13 11:17 發表
Hi, honeybeemon

我的監護人資料都是加在家長信裹, App9 是無需要填的, 因為有家長試過無監護人資料被拒, 所以都是加埋好點, UK的website 是無提過此項, 都不明白為何要加, 但如果因為無被reject 就煩.

msmchan

...
‹ 上一主題|下一主題