用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。   [複製鏈接]

AI927 發表於 19-3-28 15:40
回覆 little_yolky 的帖子

我個仔之前成日忽高忽低....我都唔知佢幾時得幾時唔得

歷史話俾我知,緊張係無好結果的。

係,同埋我發現我個仔唔係好受得壓。所以我諗....我首先要調折下自己思緒

NICOLE123 發表於 19-3-28 15:08
我好小係呢度出post, 不過我今天很高興!!派哂卷。安全上山了
恭喜!安樂嗮

AI927 發表於 19-3-28 15:40

我個仔之前成日忽高忽低....我都唔知佢幾時得幾時唔得

我唔開心都係因為咁,唔溫都好過今次。佢自己都好失望,以為努力咗,點都有D進步。

b3410 發表於 19-3-28 17:02
我唔開心都係因為咁,唔溫都好過今次。佢自己都好失望,以為努力咗,點都有D進步。
...
可能只是份試卷深左呢。始終要睇全級排名才知有否進步。 我地學校呈三特別深,平常英文最高分會接近100,今次只是91,已是全班最高了。

回覆 AI927 的帖子

跌一跌,可能仲好,我識兩個男仔都係小五上學期考得唔好,其中一個就係英文數學都大跌。但兩個呈一就考得好好。

la5711 發表於 19-3-28 17:50
可能只是份試卷深左呢。始終要睇全級排名才知有否進步。 我地學校呈三特別深,平常英文最高分會接近100,今 ...
唔深,有人100,9字頭都唔少。

davywm    發表於 19-4-1 09:49

babywoman 發表於 19-3-28 18:39
回覆 AI927 的帖子

跌一跌,可能仲好,我識兩個男仔都係小五上學期考得唔好,其中一個就係英文數學都大跌 ...

希望真係咁(emoji)
男仔唔開竅真係好難攪

b3410 發表於 19-3-28 08:27
我個仔就越操越衰不停操中文,只是進步幾分,反而數/英/常全部退步,得不償失

我唔排除 會有小朋友愈操愈差。

但係操啱正確嘅方法→ 進步機會係好大好大。

首先,操中文係操技巧→ 唔係操分數。
整份卷十文章深淺, 都會影響分數。 初初唔好著眼於上落幾多分先, 而應該睇下 你所教嘅技巧 佢有冇運用到出嚟。 著眼於分數, 家長就會好容易氣餒。

其次, 操中文 每次只能最多五個技巧去教/操。 我見好多媽媽成份卷去操, 重組句子又教、 造句又教……、 閱讀理解又教。
only閱讀理解 教完填充 、再教選擇題、 再教問答技巧。
成份卷去操, 所有技巧 一齊無限輪迴, 小朋友根本吸收唔到。
我把一份中文卷起碼分5O至60個技巧, 每次操熟5個技巧→ 掌握到 才再加五個上

yovin 發表於 19-3-29 00:02
我唔排除 會有小朋友愈操愈差。

但係操啱正確嘅方法→ 進步機會係好大好大。

唔好迷思 操一個學期 就有十幾分進步先, 我都係 幾分幾分升下跌下 咬住上…… 只要小朋友做到你所教嘅技巧, 即使個分跌 都要讚佢有進步, 並解釋只係呢份卷深, 唔好著眼分數。

欲速則不達, 不要拔苗助長。

注意:
1)有啲小朋友好醒, 根本唔願操→ 唔肯操嘅 冇得迫, 根本唔會入腦, 就大家慳番啖氣。
2) 有啲小朋友太多功課, 亦冇可能用僅有時間去操卷, 休息唔夠 也操不來。

但係本身肯操卷嘅, 就一定有得進步, 只係家長 拆解 成份中文卷技巧。 著眼於技巧去操! 只要一過樽頸位後(大约熟咗 30至40步技巧), D中文分數在小學階段 ,就算唔睇書 都會火箭飛上去。

pccw2017 發表於 19-3-28 11:19
多謝你先 ! 暫時阿仔d數都仲OK. 作文(尤其中作)先係佢既弱點.
我居然想唔起BC = British Council.
...

中文作文, 先至係本人最拿手。

不過呢幾日, 要同會計師開會, 趕好 三月 埋數報告。 所以比較忙! 未必短時間內(幾日內) 分享到。

希望有機會…… 中文作文技巧 , 各位家長可以一齊交流一下, 互相交換心得。

但希望各位 唔好誤會我 出嚟曬太陽, 我真心  得到各位家長和前輩pm中對我選校嘅幫助, 我可以還番啲我懂的出嚟 畀EK各位→ 貢獻返少少, 咁樣我心會安樂啲。

davywm    發表於 19-3-29 11:26

b3410 發表於 19-3-28 11:45
本來呢幾日好depress, 同你哋傾一輪睇開好多

是的……此POST嘅目的。

見字嘅家長們, 無論:

開心嘅分享、 失望嘅傾訴、 緊張嘅舒解…… 唔好放喺個心度→ 辛苦咗咁耐, 要盡訴心中情!

不要藏在心裏

GIPW    發表於 19-3-31 08:38
GIPW    發表於 19-3-31 08:37
b3410    發表於 19-3-29 10:16

NICOLE123 發表於 19-3-28 15:08
我好小係呢度出post, 不過我今天很高興!!派哂卷。安全上山了

恭喜!

不要客氣…… 在此post好嘢齊分享。

ladysasa 發表於 19-3-28 08:48
升中凖備小小分享

P1-P3 愉快學習,空閒時多看課外書,我女兒一年看數百本。因為學校注重音樂,P1 開始學 ...

欣賞你

部署緊密, 安排精準, 值得參考!

little_yolky 發表於 19-3-28 08:49
仲要多謝你呀, 雖然無回覆, 但好彩呈分之前gap到你九陰真經第一式, 傳咗俾兩個女, 同佢哋講, 網上auntie話 ...

謝謝你讚賞!

對於 已經掌握技巧 嘅小朋友, 唔再係卷嘅問题…… 就要操心理質素。

帖內呢兩段 我都覺得好重要。

其實你讀書都好叻好叻, 不如你又賜教一下。

三月尾真係好忙, 我未必能夠 緊密上嚟傾偈或 留言, 但係 你哋分享嘅心得 我一定會睇!

Thank you very much。

yovin 發表於 19-3-29 00:11

唔好迷思 操一個學期 就有十幾分進步先, 我都係 幾分幾分升 ...
1)有啲小朋友好醒, 根本唔願操→ 唔肯操嘅 冇得迫, 根本唔會入腦, 就大家慳番啖氣。

我想請教你, 咁以上呢類小朋友係咪由佢唔合格??

希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 19-3-29 00:40

我想請教你, 咁以 ...

投其所好:
呢類小朋友⇒ 通常唔可以威逼、 只能夠利誘。

其中一個建議嘅方法係
設立獎學金制度 同小朋友去銀行開個聯名戶口, 佢見到自己個名 就感覺屬於自己, 把獎學金 大部分 儲喺銀行。 同小朋友講: 大學用嘅, 你入到大學 到時我就畀番你。( 切勿講定時限)

小部分就畀小朋友 → 放在手中 去買鍾意嘅嘢啦。

醒嘅小朋友 要搵到佢哋嘅利誘點。

大仔呈分1
嗰位同學 由平時级5X幾→ 火箭升去級1。
原來為咗部iphone, 我仲記得 呢位同學仔 叫做乜嘢名。

mianyang_99    發表於 19-3-29 09:03
‹ 上一主題|下一主題