用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄 ...
樓主: Radiomama
go

大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄   [複製鏈接]

Radiomama 發表於 18-8-27 19:57
另一個帖你又再説:「隔離post某名星女,IB 41分入港大建築,唔知佢考DSE入唔入到。」

為何要重複引她做 ...

大家認真啲諗下我地討論緊啲咩,唔係IB同DSE,係個學制既公平性。

你講呢啲其實係離左題。

IB有IB既難既地方,DSE有DSE難既地方,若然處理唔到DSE 4個cores,又處理唔到IB你講果啲cores,咁仲有得考GCE AL...…

呢個係好多條路入大學,比唔同能力既人有機會,但窮人只有1條路考1種能力既問題,唔係純話邊個深淺問題。

其實DSE係一件好怪既事,現在有唔少學校都想比學生考GCE AL代替DSE,反正近似昔日HKAL,老師都唔使點訓練,但教育局係好怕DSE玩完,係好抗拒學校咁做。

Radiomama 發表於 18-8-27 19:57
另一個帖你又再説:「隔離post某名星女,IB 41分入港大建築,唔知佢考DSE入唔入到。」

為何要重複引她做 ...

其.....

Vanadium 發表於 18-8-27 20:20
大家認真啲諗下我地討論緊啲咩,唔係IB同DSE,係個學制既公平性。

你講呢啲其實係離左題。

del....

shadeslayer 發表於 18-8-27 17:17

你和V君有類似的錯誤的想法,以為DSE top 5%,在lB/AL ...
邊個話要大家一樣啫,呢邊要3-4%, 嗰邊我差好多,攞到13%就算了。
唔好講到IB唔教書,淨係睇適應性,全部靠自己資資啦。咁小學揀錯IS 或CKY咪死得?

我唔熟IB, 係咪英中數文理藝+tok?

Vanadium 發表於 18-8-27 20:08
睇先天,即等同唔使讀書、唔使努力?

咁我討論不同學制講咩?

係你不斷强調天賦,無其他人,係你認為

A:先天5+後天3=8

B:先天4+後天5=9

大學應收A,因為有天賦,阿B只係學制好,父母有錢,世叔伯見識好,勝之不武。

你唔係咁意思咩?

samsam123321 發表於 18-8-27 20:45
其實41分,就是dse 6科32分,因為係spcc的average.如果佢唔考ib,考dse,佢可能係考到32分。記住,dse係可以 ...

你所說的:「其實41分,就是dse 6科32分,因為係spcc的average」是什麼邏輯呢?

假設IB 41, 扣去可能取得EE & TOK 最高的3分,該學生的6 subjects 就可能是38。(當然此消彼長,所以也有可能是39/40)

shadeslayer 發表於 18-8-27 21:45
係你不斷强調天賦,無其他人,係你認為
A:先天5+後天3=8
B:先天4+後天5=9
大學應收A,因為有天賦,阿B只係學制好,父母有錢,世叔伯見識好,勝之不武。

我話大學按數字會收B,亦係你角度即應該收B,大學只睇成績,難以知道你成績點黎,呢個係現實。

但若教育做得好,先天5果個,應該係會高分過先天4果個,即A應係10分唔係8分,咁大學就會收A,而大學幾年後會好開心,因發覺收返黎既學生啱教,個個係讀果科既好材料。

若社會個教育系統,好大量咁將先天4果個最後成績好過先天5果個,個社會運作就會好差,而事實4果個只係呢科先天4,但另一科可能係先天7!

講下現實情況,徐立之教授都不斷講,現DSE制度下,理工科根本收唔到"想收既學生"(即天賦高),照計分收學生係高分,但又無讀數,理科又讀得一兩科 (即數理天賦低但總分高分),甚至唔識計數,結果理工科死晒,香港又話搞科研,最後自己畢業生唔掂,研究生全被內地生佔據!

浸會大學最搞鬼,理學院甚至為收生,連DSE無讀過理科既人都話可apply! 一個文科人DSE成績幾好都好,突然係大學讀理科會讀得好? 唔會啦,大學只係填數!

當然,你可以話你收生時指明要讀phy chem M1/M2先收咪得? 可惜,DSE讀呢啲組合又讀得好既實在少得可憐,讀得好都讀晒醫,無咁多呢啲人比佢地收。

香港其實有好多數理強既人,咁徐教授講咩呢? 唔好咁多必修! 比數理強既人專心讀好數理,即比佢地既天賦發揮!

其實我地諗既野好簡單,係世人太多野諗變得複雜晒。

接上討論比大家又回顧下咩係發展天賦同興趣.....

昔日HK高考年代,理工、醫科收生,係3個AL全數理科,以我既年代,只有一科UE+3AL,即超過80%課程係數理,考得好入到大學工程醫藥,必然係數理有天賦先得。

(諗真應該100%數理,因當時UE根本唔計分,合格就得。)

到後期加入AS中文,但2AS+3AL,都有75%數理。

到今日DSE,當4 cores + 2科理科 + 半科M1/M2,只有54%係數理。若只有其中一科係理科(好多係咁),咁就只有38%數理,但呢批學生若總成績夠高分,仍會被選入去讀工程同理科。

而真係數理科勁,但因中英通識科成績拉低總成績,甚至攞唔到2或3,理工既天賦就可以報銷了。

而家啲工程畢業生同以前3AL年代比果啲得唔得? 問返工程界既人先知了。

poonseelai    發表於 18-8-27 23:22

同懷緬過去二.三十年前自己光輝歲月嘅人討論,就預左係咁上下。

我覺得大人要做嘅係交捧,交棒啦,老彿爺,唔想參與都唔好攪亂檔。

ABC-DAD 發表於 18-8-27 23:37
同懷緬過去二.三十年前自己光輝歲月嘅人討論,就預左係咁上下。

我覺得大人要做嘅係交捧,交棒啦,老彿爺 ...

交啦....果頭近,世界變成點都唔係太關事。

唔係啱既材料又入左果科,大學生都要補習數學,比你補到都無用,讀得好極有限。

最尾一頁,大學yr 1及yr 2數學班,$690 4堂。
http://www.beacon.com.hk/leaflet/18-19/regular/others/koopakoo_IAL.pdf

Vanadium 發表於 18-8-27 23:42

唔係啱既材料又入左果科,大學生都要補習數學,比你補到都無 ...

其實V兄講的某些事情都有point的. 肯講咁多野,欣賞。對與不對,各自思考啦!

唔係啱既材料又入左果科,大學生都要補習數學,比你補到都無 ...

咁你又唔好咁認真信晒所謂 "神" 既野,宣傳技倆嚟,呃吓D中學生,搵餐食姐。

呢D topic,小菜一碟,就算完全唔識calculus,一個semester夠自修晒啦,何況依家大一已經有數學補底。入到U,hea吓拍吓拖好過啦,重拜乜 "神" ?

無啦啦,你幫自己賣廣告乎?
定係你係大股東?

Vanadium 發表於 18-8-27 23:16
接上討論比大家又回顧下咩係發展天賦同興趣.....

昔日HK高考年代,理工、醫科收生,係3個AL全數理科,以我 ...

這段我只講,你說的大學應該收8分的學生而不受9分學生是不合理。你有一如既往差到好遠。算啦,唔講呢樣。

但係身為教育界人士,成日把權貴金錢掛在口邊,你真心以為最大問題係錢?

不理家庭是否單身綜援戶,定中產高產,香港政府在 16/17 年每位中學生用了 $74,000,幾年前才五萬幾。國際學校 KCIS/KIS 一年連利潤,校舍維修,才 10 萬至11萬元左右。

真的是平民因為沒有錢而沒有理想教育?問題係邊?

是那些人用這麼多資源,但大眾對教育系統又不滿意?

孩子見自己有進步空間,別人較好,不是要啊媽保護,要學校保護,對付叻的學生。正常人是要自己「爭氣,自強」。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題