用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

回覆 四隻貓 的帖子

其實又未必,可能會吸引多d cello 同DB參加都未定⋯⋯

四隻貓 發表於 18-3-15 10:51
結果double bass 第一
大熱vioin 第二

3rd 係咩樂器?男定女?

musickwong 發表於 18-3-16 13:50
3rd 係咩樂器?男定女?
第3名都係violin, 女仔

仔今日比完賽了, 今日好多伴奏彈錯.........., 今年我哋第3年參加校際, 今年係見伴奏質素最差的1次
點解 d 伴奏可以咁唔專業都去幫人伴奏架呢?
評判仲話首歌係一個出色的pianist 作的, violin和piano要配合......偏偏好多伴奏彈唔掂........請伴奏的$ 真係唔慳得架

stinkyrabbit111 發表於 18-3-16 13:29
我地完晒校際,呀囡又再接再厲比咗個"想學"list比老師,又比老師ban咗一大半,不過已經好過2年前,全ban. ...

你女好好學

stinkyrabbit111 發表於 18-3-16 13:29
我地完晒校際,呀囡又再接再厲比咗個"想學"list比老師,又比老師ban咗一大半,不過已經好過2年前,全ban. ...

我同女講:不如揀d唔駛伴奏既歌因為學校五月有音樂比賽,到時可以慳返d伴奏錢.
但佢話:無伴奏果d歌通常都好難拉

回覆 titibaby 的帖子

好學就一定唔係啦,佢聽到好聽就想拉,既唔多知自己能力有限,又應該無諗過練習過程要付出,所以永遠只有比佢諗彈乜果下最enthusiastic

回覆 四隻貓 的帖子

不過無伴奏(唔好講d bb歌)果d多數係d show off piece,難d 都正常;不過無伴奏真係煩少好多⋯⋯所以彈鋼琴真係好好~

easymo 發表於 18-3-16 16:15
仔今日比完賽了, 今日好多伴奏彈錯.........., 今年我哋第3年參加校際, 今年係見伴奏質素最差的1次:thinkin ...

許多曲目的鋼琴部份難度相當、要做得到已並不客易、可況做好.....  
要找一位好的伴奏從來就不容易、尤其大曲目!

無伴奏曲目始終會出現在小朋友擁有的曲目.....不急、不急!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

剛完成校際, 就收到考試通知, 剩返一個月時間準備............

easymo 發表於 18-3-19 10:49
剛完成校際, 就收到考試通知, 剩返一個月時間準備............
好繁忙喎, 加油!

我仲爭呀仔未比賽, 快d比埋佢就一天都光晒.

我仔上星期夾伴奏夾到亂七八糟, 佢拉到首歌越來越爛

想請教你地, 兒子5歲, 未學過樂器, 如果學小提琴之前要學鋼琴及樂理嗎?

四隻貓 發表於 18-3-22 11:37
好繁忙喎, 加油!

我仲爭呀仔未比賽, 快d比埋佢就一天都光晒.
唉, 其實老師將個focus 放咗在校際, 考試歌無乜點理......., 尋日一夾伴奏現晒形, Aural 又唔得, 我個仔表達能力不嬲唔好, 又唔多聽歌, 或者聽咗左耳入右耳出o個 d, 所以Aural 無眼睇, 我依家都不知幾擔心佢考試, 得返一個月...........

SuperMimi 發表於 18-3-23 16:29
想請教你地, 兒子5歲, 未學過樂器, 如果學小提琴之前要學鋼琴及樂理嗎?
唔洗架, 鋼琴同小提琴係兩樣樂器來的
樂理一邊學老師都會教少少的, 去到考6級前先要考5級樂理, 差唔多時候先再上樂理堂

想問下 aural exam 考的modulation 係咪可以直接答轉咗咩調, 唔洗答dominant/subdominant o個 d?
有無人試過直接答個調名?

回覆 easymo 的帖子

可以啊,例如 from C major to G major 咁就得

titibaby 發表於 18-3-26 21:41
回覆 easymo 的帖子

可以啊,例如 from C major to G major 咁就得

Thanks, 老師都係咁講, 不過我總覺得好似唔穩陣咁..........所以想睇下有無人真係咁答過

你哋小提琴老師會唔會跟考琴的sight-reading 架?
我仔月尾考琴, 老師無跟過sight-reading, scale 都仲差個broken step 未教............., 淨返兩個星期.......

easymo 發表於 18-4-3 09:49
你哋小提琴老師會唔會跟考琴的sight-reading 架?
我仔月尾考琴, 老師無跟過sight-reading, scale 都仲差個b ...
我地老師會教sight-reading要注意既地方同技巧 , 不過唔會堂堂教, 亦唔會逐首拉.

會唔會因為老師覺得你仔sight-reading好ok, 覺得佢自己攪得掂所以唔駛教佢?

四隻貓 發表於 18-4-3 16:45
我地老師會教sight-reading要注意既地方同技巧 , 不過唔會堂堂教, 亦唔會逐首拉.

會唔會因為老師覺得你仔 ...

我都知sight-reading係靠自己, 但有咩要留意都會講下卦, 但佢一句都無講....., Scale 都無逐條教架, 指法一樣可以自己練..........., 仲有一條broken step的scale未教, 我依家都係叫仔自己練咗先.....  
‹ 上一主題|下一主題