用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 37>> 之大考,暑假,您準備好未呀 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 37>> 之大考,暑假,您準備好未呀 ! [複製鏈接]

早晨!
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

太后,

你唔似咁背喎, 係呀, 係可以將D菲林 Scan 成相0架,
不過我買0個部唔係專用0既, 係幾合一果種, 比較慢同煩
0羅...

原帖由 2bzmummy 於 10-6-27 19:13 發表

46 兄

我都覺得 printer 好平,好似 tum 您落疊先慢慢搵您 ink 既錢咁 不過 scan 埋菲林 ?我又未聽過喎,即係以前既菲林都可以 scan 再 upload or print ? ...
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

原帖由 正46 於 10-6-28 08:43 發表
太后,

你唔似咁背喎, 係呀, 係可以將D菲林 Scan 成相0架,
0羅...

我唔熱衷影相,同埋好多年無用菲林相機嘛

醒目開學勳章

DEAR ALL:

早人呀

開工先

betty

good morning

大家早晨好呀))))))

原帖由 正46 於 10-6-28 08:43 發表
太后,

0羅...

我都聽聞 (某位姊妹有提及), 不過係俾相舖做, 俾我牌子&型號來研究下, 幾舊水抵玩

原帖由 2bzmummy 於 10-6-28 08:34 發表

stitchfriends

好多家長咪係您呢句,自己做快手快腳搞掂,又或者佢地做得求其,所以咪令到小朋友依賴囉,邊度有人生出黎就識架 ........... 同埋佢地會知道原來做得求其可以唔使做 : ...

stitchfriends & 2b

神仔做家務都幾求其架, 不過求其還求其, 佢都要繼續要做 我同hb會繼續'哦'同教囉

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-6-28 10:07 發表

stitchfriends & 2b

神仔做家務都幾求其架, 不過求其還求其, 佢都要繼續要做 我同hb會繼續'哦'同教囉

長老

其實邊度有小朋友會熱衷做家務架

原帖由 2bzmummy 於 10-6-28 10:40 發表

長老

其實邊度有小朋友會熱衷做家務架

2b

我同hb要神仔同晨仔做家務的目的係訓練他0地做凡事要用心同埋有責任感, 仲有係呢個家每人都要負點責任, 咪當父母係工人咁理所當然

醒目開學勳章

DEAR布媽&all:

午安~嘩~勁大雨,樓下大家家排晒長龍,咪攪我,行多幾步去聖康娜買左個馬蹄肉餅荷葉飯,都ok啊!

我呀仔呀女做親家務都係裙拉褲nut,我同偉哥都做左好多年哦人,不過我同佢倆講,哦還哦,哦完都係要做,吾好諗住爸媽會比你捉到路或是比你地煩親,自己手快腳快攪掂只會令你地沒有家庭責任感.

呀仔,正一洗米熹,去親邊個位洗米,半個多月後果個位就開始塞...領教過及吸取教訓,星盤裝修完畢,偉哥特登買左個大型隔渣器,指定要呀仔一定要用同係星盤洗米,ps.因為呀仔有時走去洗手間洗.

betty

醒目開學勳章

dear all:

偉哥見呀仔呢期有勤力付出過去溫習,所以昨天獎佢一齊去摸蜆.

摸左一個下午,起碼模到6~7斤,尋晚養住先,黎緊呢2晚都係用豉椒炒,正.

betty

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-6-28 11:12 發表

2b

我同hb要神仔同晨仔做家務的目的係訓練他0地做凡事要用心同埋有責任感, 仲有係呢個家每人都要負點責任, 咪當父母係工人咁理所當然 ...

100% 贊成 !

原帖由 bettylam 於 10-6-28 12:57 發表
DEAR布媽&all:

午安~嘩~勁大雨,樓下大家家排晒長龍,咪攪我,行多幾步去聖康娜買左個馬蹄肉餅荷葉飯,都ok啊!

我呀仔呀女做親家務都係裙拉褲nut,我同偉哥都做左好多年哦人,不過我同佢倆講,哦還哦,哦完都係要做,吾好諗 ...

Dear Betty

我已經用左不銹鋼筲箕洗米好多年,您不如又試下呀 一粒米都唔會浪費,家下要 $9 斤米好貴呀

原帖由 bettylam 於 10-6-28 13:07 發表
dear all:

偉哥見呀仔呢期有勤力付出過去溫習,所以昨天獎佢一齊去摸蜆.

摸左一個下午,起碼模到6~7斤,尋晚養住先,黎緊呢2晚都係用豉椒炒,正.

betty

Dear Betty

尋日落大雨喎,去摸蜆 ?

細 B 已經考完試,逐日派彩 ing ~~~

原帖由 2bzmummy 於 10-6-28 14:07 發表
細 B 已經考完試,逐日派彩 ing ~~~

2B,

x2

原帖由 maba 於 10-6-28 15:32 發表

2B,

x2

點解唔講下馬女有幾叻先

醒目開學勳章

DEAR ALL:

好彩,呀仔考試中途已經開始作病,剛岩今日殺科<放假至下星期一至返學學>今日流鼻水兼鼻塞,食左藥,而家zzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Dear Betty

尋日落大雨喎,去摸蜆 ? >>>2b:尋日下午開始矛落雨

細b一定派叻彩ing

醒目開學勳章

偉哥超攪笑

話說廚房星盤換左換埋上蓋假雲石...

上星期偉哥話,吾好放針板係雲石上拍蒜頭,塊雲石會無咁耐用,於是我唯有放針板mou係地下拍啦!

跟住仲攪笑,連煲湯煲都話吾好放,因為係爐頭樹燒到污穢不堪,會整花同磨爛塊石,於是我唯有改用布紙或洗碗布墊底.

點知先頭竟然話最好連隻鑊都吾好放係星盤洗,會整花個花盤果的雲石邊.....最後我同佢講,咁不如吾好整,好過整,整得靚,有得睇,無得用.

我好攪笑地問佢,咁隻鑊係咪用洗潔精加水,放係廚房地下洗完再吊高黎過乾淨水呀!

佢比我咁樣一問,當堂例咀而笑....終於知道自己有問題.

‹ 上一主題|下一主題