用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
樓主: Zoey
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

我地未派, 聽聞有班差唔多半班唔合格, 可能真係好深, 我都好擔心

原文章由 anguswongkid 於 08-4-15 13:56 發表
勁唔開心,估唔到阿囝今次英文勁差,都唔知做嘜咁早打電話比我,整到我冇哂心機做嘢。嗚…嗚…
我想問吓今次的英文是否真的咁難,大家可唔可以話比我知呀? ...
菲媽 =^_^=

Hi Zeoy, 菲媽, 桃子, cindy...
long time no chat. 大家好嗎?睇黎已經忙完考試, 可以去鬆一鬆.  
有事想請教大家. 亞軒已經九歲, 想問吓大家有什麼書啱佢睇呢?

[ 本文章最後由 So 於 08-4-17 09:42 編輯 ]

原文章由 So 於 08-4-17 09:40 發表
Hi Zeoy, 菲媽, 桃子, cindy...
long time no chat. 大家好嗎?睇黎已經忙完考試, 可以去鬆一鬆.  
有事想請教大家. 亞軒已經九歲, 想問吓大家有什麼書啱佢睇呢? ...

Hello So,

Long time no see!~

小朋友睇邊 d 書, 有時都有同學間既風氣同影響, 咁妳仔仔有冇睇開乜野呢?

我囡囡比較睇多少少既, 記得既有以下系列的, 若去圖書館既就乜野都會睇下:

中文 (老鼠記者, 米奇偵探, 飛躍青春系列 . . )
英文 (Magic Tree House, Magic Rainbow, Tashi, Magic School Bus . . )

原文章由 Zoey 於 08-4-17 13:54 發表

Hello So,

Long time no see!~

小朋友睇邊 d 書, 有時都有同學間既風氣同影響, 咁妳仔仔有冇睇開乜野呢?

我囡囡比較睇多少少既, 記得既有以下系列的, 若去圖書館既就乜野都會睇下:

中文 (老鼠記者 ...

Zoey
唔該哂﹗
佢有睇開老鼠記者、西遊記. 佢一去圖書館, 只會掛住睇叮噹、老夫子.

等我去借吓米奇偵探比佢睇先.

原文章由 Heidi媽 於 08-4-22 07:59 發表
Hi,

你地測完驗未呀? Heidi 四月頭已測完, 兩個細老因為之前停課, 所以咁啱兩個疊埋一齊測, 真係攞命!
最近公司好多野做, 好忙好忙, 好想上來傾吓都唔得 ! ...

Heidi媽,

最近真係好少見妳, 要湊三隻馬騮, 真係唔講得笑 !  依度一向比較靜, 我都係出面吹下水多 .

有空又要出黎吹下水 . . .

原文章由 Heidi媽 於 08-4-22 23:46 發表
Zoey,

Maggie 最近怎樣? 今次學校的 test 係咪要呈分啦! 會唔會好緊張?

Heidi媽,

唉 . . . 剛過既測驗溫得好辛苦, 但回報卻不大理想, 已經 down 左好多日, 黎緊考試就呈分喇, 我都 no eye see 了!

Heidi 一向水準都比較穩定, 我想應付應該沒問題吧?

我地黎緊都會好忙碌, 除要留意呈分試, 又要應付兩個琴試, 樣樣都不容有失, 真係打醒十二分精神先得 !

So,
一諗起你, 就諗起BBQ….

時間過得好快, 你仔仔已經9歲, 真係好耐冇見, 好開心你入來傾下計, 大家都小左上來, 有時都冇咩心機留言.

我個女都好快11歲, 以前都好多時買下圖書比佢睇, 小時候一本書有時睇好多次, 現在好快就睇一本, 愈買愈心痛, 加上冇地方容納d書, 所以通常會帶佢去圖書館, 一去就幾個鐘, 一借就十本八本, 咩書都睇, 想佢地唔睇死一類書, 要一d有趣d既書, 引誘佢睇, 有時都會成功.
菲媽 =^_^=

Heidi,

Heidi 真係好叻女, 4年級都keep 到9字頭 , 我地就愈來愈差, 今次測驗有創新低!

我地學校中樂團冇人學笙, 但我見好多中樂團都有, 好似一齊吹好多支笛, 吹起來都要用好多氣, 我覺得類似西樂既單簧管.
學校揀佢學, 佢有興趣咪得law.
菲媽 =^_^=

桃子, zoey,

收到星期五音樂會飛, 位置都唔錯wor.

我地到時點約呀?
菲媽 =^_^=

Heidi媽,

兩個琴試都係今年約 8-9 月考, 實在唔敢放係學期中考喇!

'笙' 係比較冷門, 好似唔係咁多學校既中樂團有, 係咪學校介紹過比佢地, 所以妳細仔想參加呢?  最緊要佢自己喜歡, 唔係無心機學就仲幣 . . .  

中樂黎講我自己就最偏愛二胡 !

[ 本文章最後由 Zoey 於 08-4-23 13:24 編輯 ]

原文章由 Heidi媽 於 08-4-23 16:40 發表
菲媽, Zoey,

謝謝你們的資料 !
其實呀仔學校暫時只收學琵琶和笙的學生, 我只是幫他報了名, 要再經學校甄選才收的. 本來想揀琵琶的, 但因為撞了呀仔學校的泳班, 所以只可揀笙. 不過最終都要睇吓他有沒有 ...

Heidi媽,

嘩 ~ 原來可以免費上堂 !我都想阿女比老師睇中, 唔駛 $ 有野學 !~

[ 本文章最後由 Zoey 於 08-4-23 21:33 編輯 ]

原文章由 菲媽 於 08-4-23 11:08 發表
So,
一諗起你, 就諗起BBQ….

時間過得好快, 你仔仔已經9歲, 真係好耐冇見, 好開心你入來傾下計, 大家都小左上來, 有時都冇咩心機留言.

我個女都好快11歲, 以前都好多時買下圖書比佢睇, 小 ...

菲媽

我都係, 一諗起你, 都諗起燒雞翼. haha
如果攪BBQ, 記住叫埋我呀﹗

我依家都好少上bk, 因為公司大裝修, d位開揚左, 無機會上網.

菲菲都就黎11歲喇﹗好快上中學喎﹗

zoey,

暑假好快到. 你有無暑期活動推介. 去年遲了報不到你推介課程.今年早些問你先..
耶和華是我的亮光 是我的拯救 我還怕誰呢? 耶和華是我性命的保障 我還懼怕誰? 詩: 27:1

原文章由 Miffy2 於 08-5-8 14:29 發表
zoey,

暑假好快到. 你有無暑期活動推介. 去年遲了報不到你推介課程.今年早些問你先..

好呀, 有好野通知妳 !
‹ 上一主題|下一主題