用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍鳴2007 K1 家長請進
樓主: ChanHuiLing
go

劍鳴2007 K1 家長請進 [複製鏈接]

太好喇!你收到老師電話.

其實我亞仔係校車返校車放,所以我都冇乜機會接觸到老師...

係之前頭兩日
問過老師,K1BA 係23人,都ok啦!

原文章由 ROCKMAMA 於 07-9-10 20:28 硐表
Hi All K.1. Mama,

I received a phone call from Ms. Lee (K.1AP) and talked
about the progress of Rock.  

Furthermore, I also ask the following question:-

(1) The class of K.1AP had 23 children. ...
[url=http://photo.lifestudio.hk/MyErnestKwok][/url]

你地咁快練寫字喇?
開學時問過老師,問佢幾時開始教寫字,
佢話頭半年都只係教渣下筆,學下手勢,
連下線,填填色only
我都唔想亞仔咁早學寫字住
因為真係未夠力,
同埋一錯手勢就好難改架喇...
[url=http://photo.lifestudio.hk/MyErnestKwok][/url]

草草,你好!

你好!因事忙,抱歉這麼久才回覆。

謝謝你告訴我關於皓皓第一日坐校巴的情形,今天菲傭告訴我皓皓上校巴時沒有哭呢,令我和皓爸放心多了。你的孩子Ernst坐校巴有無喊呢?要和親人分離,對小孩子來說真是一個很大的適應呢!但我對孩子們的適應能力是蠻有信心的。

皓爸問不知Ernst的中文姓名是什麼?在將來的活動如親子旅行時可以多聯絡聯絡哩!

皓皓媽媽

原文章由 kyleung 於 07-9-5 16:01 硐表
皓皓媽媽你好!

我個仔係同你個仔同班架.
今日搭校車你個仔喊左好耐要搵姐姐呀!
車上姨姨tum左佢好耐,不過入學校前已經停左喊.

我今日可以跟上車一日,因為亞仔第一次坐校車
所以李生比我跟車一日,所以見到你老公同姐姐送皓 ...

原文章由 ROCKMAMA 於 07-9-10 20:28 硐表
Hi All K.1. Mama,

I received a phone call from Ms. Lee (K.1AP) and talked
about the progress of Rock.  

Furthermore, I also ask the following question:-

(1) The class of K.1AP had 23 children. ...

Hi Rockmama,

Good that Ms Lie call u directly, my son also study K1AP.  i usually write a memo to the teacher and put inside my son's school bag.  Everytime Ms Lie will write down her reply on my memo.

She told that K1AP learnt Letter A and page 1 in Manadarin book.

let's share more info for our kids progress.

Chboy

I think it is not very easy to follow the progress of our kids.  I only get the handbook on Friday and I really don't know what the teachers have taught during Monday to Thursday.

As Janan is a small kid, I want to follow closely with his schoolwork, or I am afraid he will fall behind.

any good suggestions to me?

原文章由 chboy 於 07-9-12 00:15 硐表

Good that Ms Lie call u directly, my son also study K1AP.  i usually write a memo to the teacher and put inside my son's school bag.  Everytime Ms Lie will write down her reply on my  ...
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

Miss Lie has called me three times already.  All about bad things...

1. Janan vomited on Monday on the school bus
2. He made his pants wet, because he was too urgent for wee wee

she is a caring teacher and I think she is patient

原文章由 maisyraymond 於 07-9-12 07:50 硐表
Miss Lie has called me three times already.  All about bad things...

1. Janan vomited on Monday on the school bus
2. He made his pants wet, because he was too urgent for wee wee

she is ...

maisyraymond,

你依家嘅心情我都好明白, 因為一年前我囝jerry返km時都係咁, 做亞媽嘅緊張又渴望知道佢盡快适應學校生活. 奈何小朋友真係太細離開熟悉的家人去适應新環境, 佢冇強烈咁反抗已經好叻.

舊年jerry初開學時都係日日喊到嘔, 加上當時佢身體開始不适所以狀態更差............但好快約2個星期后佢已經開始愛上返學, 請病假佢都話要搭校巴架.

如果你想聯絡老師, 你每日都可以放張便條落個通告袋到, 老師見字會覆你架.

唔好咁客氣!

其實我知我以前已經見過皓皓,
都係媽咪會丫?
定係一齊返過Playgroup?(音樂農莊)
真係唔記得.總之我就係認得佢兩父子啦!

Ernest叫謙謙呀!
佢第一日自己坐校車時見我冇上車有少少扁咀,
不過問番當日有份上車既智智爸爸,
佢話佢冇喊過,仲唱左兩隻歌,
見到何文田個泳池仲話自己游水好勁,
真搞笑.

不過我問謙謙,之後仲有冇小朋友上車喊,
佢就話冇,冇人喊,又冇人唱歌,
得佢自己唱.ha ha...

PM你我的details,日後keep contact吧!
原文章由 MaggicHo 於 07-9-11 23:59 硐表
你好!因事忙,抱歉這麼久才回覆。

謝謝你告訴我關於皓皓第一日坐校巴的情形,今天菲傭告訴我皓皓上校巴時沒有哭呢,令我和皓爸放心多了。你的孩子Ernst坐校巴有無喊呢?要和親人分離,對小孩子來說真是一個很大的適應呢!但我對 ...

今日我做左喇!

許老師am class一放學,佢自己都未食飯就打比我喇,
其實原來冇收過電話真係一件好事,
因為許老師話我個仔表現好好,
好有response,
又聽話,
原本應該呢兩個禮拜會續個打比d家長,
不過見我zip左紙條,
於是打左比我先.
放心哂!

原文章由 JJBB 於 07-9-12 13:03 硐表
如果你想聯絡老師, 你每日都可以放張便條落個通告袋到, 老師見字會覆你架.

我都收到老師電話, 佢都講咗好多我仔仔既評語

1) 佢成日坐咗去隔離果組
**之後我問番亞仔,佢話佢鐘意萍果多過香蕉???
2)佢唔係好識自己換鞋
3) 爭交

我都唔係佢算唔算好差呢????

原文章由 bigbighei 於 07-9-12 16:14 硐表

你個仔好搞笑

2)佢唔係好識自己換鞋

我個仔都係!頭先冇寫出黎啫!

問個低能少少既問題
你地d乾手巾仔會放嚮邊?
濕毛巾就放嚮盒仔啦
咁乾呢?
以前亞仔N1條圍裙前面有袋放手巾
今年唔知放唔放嚮褲袋好...
運動服時前面又冇褲袋....點好?
唔好意思...問d咁既問題....

請問呢度有無上年N1家長?
我想問下親子旅行的事, 有無係老人家或者工人跟去? 或者老人家+工人? 時間係大約2-3個鐘, 還是大半日?

亞仔D乾毛巾我會放係個小小透明袋之後放係書包到. 因為真係唔知放係邊到會好D, 但係我就同老師講咗乾毛巾我放係邊囉!

原文章由 kyleung 於 07-9-12 16:35 硐表
問個低能少少既問題
濕毛巾就放嚮盒仔啦
咁乾呢?
唔好意思...問d咁既問題.... ...

原文章由 chboy 於 07-9-12 00:15 硐表

Good that Ms Lie call u directly, my son also study K1AP.  i usually write a memo to the teacher and put inside my son's school bag.  Everytime Ms Lie will write down her reply on my  ...

Hi, chboy

No problem , Nice to meet you. :

原文章由 bigbighei 於 07-9-12 16:14 硐表
我都收到老師電話, 佢都講咗好多我仔仔既評語

2)佢唔係好識自己換鞋
3) 爭交

我都唔係佢算唔算 ...

Hi bigbighei,

My son also is a "banana" group. :

力力呢兩日病咗, 無返學:cry:  

上星期五許老師都有打比我, 都係話力力唔識自己著鞋, 叫我地係屋企比多d幾會佢自己著鞋, 唔好比姐姐同佢著  又話佢好鍾意Miss Kim.

草草, 係我呀, 睇下我可唔可以幫到你?

我見過有mami準備兩個毛巾盒仔, 一個放濕毛巾, 一個放乾手巾.
而我比較懶, 我只準備一個盒仔比阿仔, 就把乾濕毛巾, 食物通通放晒落去, 因為個盒有兩層, 而上面的那層有兩格, 我就把乾濕毛巾各放一格, 而下面的那層就放snack.

喺呢, 你有冇覺得km很多功課, 日日都有, 比N1時多了很多

老師都有打電話比我, 佢話 :
阿仔食嘢比較論盡, 成日都會弄濕條校褲,
常常走去認下自己的locker, 要捉返佢返嚟坐定定,
見有同學仔 , 佢就好奇怪地望着個同學仔說 : "喊喊??"

真奇怪.....

原文章由 kyleung 於 07-9-12 16:35 硐表
問個低能少少既問題
濕毛巾就放嚮盒仔啦
咁乾呢?
唔好意思...問d咁既問題.... ...

yes, homework every day, but Janan likes it

原文章由 Cherry+DC 於 07-9-13 02:05 硐表
草草, 係我呀, 睇下我可唔可以幫到你?

我見過有mami準備兩個毛巾盒仔, 一個放濕毛巾, 一個放乾手巾.
而我比較懶, 我只準備一個盒仔比阿仔, 就把乾濕毛巾, 食物通通放晒落去, 因為個盒有兩層, 而上面的那層有兩格,  ...

唔該哂!
今年要日日袋住d書,
好似要袋好多野咁...

原文章由 bigbighei 於 07-9-12 18:02 硐表
亞仔D乾毛巾我會放係個小小透明袋之後放係書包到. 因為真係唔知放係邊到會好D, 但係我就同老師講咗乾毛巾我放係邊囉!
‹ 上一主題|下一主題