用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 嘉諾撒聖心討論區~~ part 2
樓主: vc
go

嘉諾撒聖心討論區~~ part 2 [複製鏈接]

Re: 嘉諾撒聖心討論區~~ part 2

^O^ 寫道:
聽講高主教小學還好,但中學就...
請問側魚涌嘉諾撒又好唔好呢?程度如何呢?有冇聯系/一條龍中學呢?

高主教衰極都係英中,我夠架啦
嘉諾撒都ok啦,唔係好top既學校,但有本事咪轉校,無既話咪係呢度讀,到中學先算啦,起碼過左個小一先丫麻

p.s.嘉諾撒小學係男女校,中學係女校黎架

耶!我盆死剩一粒!米都大粒過佢     

靜藍媽媽,
我個盆得番5條根, 希望吾好香啦

tks for yr reply..I want my girl in am class, but they only can offer pm class..I just wonder can I apply am class later on both in kindergarten or primary..??
I am quite worry  !!
pyu

小學既上下午,係不同模式既學校(私立同津貼),幼稚園既話,你可以寫信去轉架

pyu 寫道:
tks for yr reply..I want my girl in am class, but they only can offer pm class..I just wonder can I apply am class later on both in kindergarten or primary..??
I am quite worry  !!

sindy
Sindy 寫道:
嘉諾撒都ok啦,唔係好top既學校,但有本事咪轉校,無既話咪係呢度讀,到中學先算啦,起碼過左個小一先丫麻

但聽講高主教中學既校風唔好喎!
中西區除左高主教,仲有邊間好既天主教中小學for男仔呢?
嘉諾撒小學係男女校,中學又要麻過,諗起都頭痕.   

您好,

我都想亞囡明年9月讀聖心K1, 唔知道大約幾月有表格派和有沒有open day 可參觀

你可以留意一下bk上的媽媽會將取表日期post出來,我記得05年12月交表,大概11月中至12月有表download,你亦可以留意幼稚園的網站。

以我眼見高主教既校風ok呀..........我而家湊細囡返學,北角半山果d真係嚇死人架........咁港島區,除左入到st joe,都無乜邊間有好路數.........差在煩多定煩少既啫......但st joe kiddy我真係唔會考慮呀........我聽朋友講,聖類斯個校長好有heart喎...

^O^ 寫道:
sindy
[quote]
Sindy 寫道:

但聽講高主教中學既校風唔好喎!
中西區除左高主教,仲有邊間好既天主教中小學for男仔呢?
嘉諾撒小學係男女校,中學又要麻過,諗起都頭痕.    [/quote]

中西區有間St. Paul College Primary School,師資好,校長更好。 不過它是聖公會所辦。 個人認為稍勝高主教;St. Louis 小學可能不錯,但中學自輪為中中後,已無以為繼。

按2005年派位結果計,若是長子和教徒,可有20分,入St. Jo已夠分。
[quote]
Sindy 寫道:
以我眼見高主教既校風ok呀..........我而家湊細囡返學,北角半山果d真係嚇死人架........咁港島區,除左入到st joe,都無乜邊間有好路數.........差在煩多定煩少既啫......但st joe kiddy我真係唔會考慮呀........我聽朋友講,聖類斯個校長好有heart喎...

Hi Sindy,

tks a lot for yr rpy..I will try to switch my girl into am class..does yr kid also going to this kindergarten in the coming Sept...?
pyu

yes ar,唔駛客氣

pyu 寫道:
Hi Sindy,

tks a lot for yr rpy..I will try to switch my girl into am class..does yr kid also going to this kindergarten in the coming Sept...?

Lelu 寫道:
中西區有間St. Paul College Primary School,師資好,校長更好。 不過它是聖公會所辦。 個人認為稍勝高主教;St. Louis 小學可能不錯,但中學自輪為中中後,已無以為繼。

按2005年派位結果計,若是長子和教徒,可有20分,入St. Jo已夠分。
聖類斯中學

呢間呀,係英中呀.......

我仔係排第三,同埋唔係教友,所以得十分架咋........雖然我未係教友,....但我以天主教學校為首選的呀,thanks ar

lelu
咁15分入唔入到st jo?

sindy/lelu
我聽bk moms話st jo好辛苦, see below:

[quote]聖若瑟小學
聖若瑟小學用英文教學(包括數學, 因為我睇過佢果D小一測驗卷, 係我個fd班比我睇), 以前我老公個fd(另外一個)個仔讀呢間, 讀到cc下, 晚晚做功課做到12點幾 , 好似又要學外文(e.g. 法文etc...) 聽佢口氣, 個仔讀得唔係幾好, 最後個仔升四年級

^O^ 寫道:

sindy/lelu
我聽bk moms話st jo好辛苦

我都聽唔少,我朋友個仔讀st joe kiddy,隔一重咁聽到小學都辛苦,補習老師度又聽d.........所以我打死都唔會讀st joe幼稚園,但小學都會考慮下,但會擺到最後囉.........但如有嘉諾撒既話,我諗呢個'最後'都用唔著囉

耶!我盆士多啤梨      以經升天啦       

sindy

Sindy 寫道:
我都聽唔少,我朋友個仔讀st joe kiddy,隔一重咁聽到小學都辛苦,補習老師度又聽d.........所以我打死都唔會讀st joe幼稚園,但小學都會考慮下,但會擺到最後囉.........但如有嘉諾撒既話,我諗呢個'最後'都用唔著囉

再問聲,咁嘉諾撒既程度如何呢?又屬於band幾呢:band1尾定band2頭?

咁洗唔洗買過

靜藍媽媽 ,
我仲有4條 :cry:
‹ 上一主題|下一主題