用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS2021
樓主: JN125
go

[英國] UCAS2021   [複製鏈接]

kct18 發表於 21-1-30 19:46
想請教如果sixth form先去UK考 A level,所以無IGCSE,報UCAS要唔要睇香港中三四五的成績表?
...
阿大冇IGCSE,只有PG,冇要求睇香港以往成績。

yiphalook 發表於 21-1-31 10:40
有個別大學會要求提供香港中學transcript

請問那間大學會要?
因為學校都話Oxbridge 有機會會睇香港成績表,阿女中四成績唔算太特出,香港中學比分又比得手緊,數學只得B-,所以擔心就算predicted grade 有A*,但又無考IGCSE,怕會影響!

etoile 發表於 21-1-31 12:51
阿大冇IGCSE,只有PG,冇要求睇香港以往成績。

多謝你的資料,希望阿女果科都唔睇

kct18 發表於 21-1-31 16:47
請問那間大學會要?
因為學校都話Oxbridge 有機會會睇香港成績表,阿女中四成績唔算太特出,香港中學比分 ...

我個人覺得 牛劍主要睇入學筆試先。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-1-31 17:18
我個人覺得 牛劍主要睇入學筆試先。

阿女果料要考TSA,唔知有無經驗可分享,謝謝!

kct18 發表於 21-1-31 16:47
請問那間大學會要?
因為學校都話Oxbridge 有機會會睇香港成績表,阿女中四成績唔算太特出,香港中學比分 ...

阿仔19年申請Cambridge時有問攞香港中四五成績,好在香港退學時有問學校攞定transcript

絕對同意"一家三口"意見,劍橋好睇重aptitude test同interview表現

kct18 發表於 21-1-31 17:46
阿女果料要考TSA,唔知有無經驗可分享,謝謝!

TSA 我地覺得完全可以自己prepare, 操一兩份past paper 後已經心中有數大約自己在甚麼位置。

yiphalook 發表於 21-1-31 19:05
阿仔19年申請Cambridge時有問攞香港中四五成績,好在香港退學時有問學校攞定transcript

絕對同意"一家三 ...

請問你說的中四,五 transcript, 是否成績表也可以呢?另外是否沒有IGCSE成績才要求遞交中四,五成績表呢?

Cherishvalue 發表於 21-1-31 19:28
TSA 我地覺得完全可以自己prepare, 操一兩份past paper 後已經心中有數大約自己在甚麼位置。
...

請問有無得improve TSA 的成績?

DOCTORGG 發表於 21-1-31 19:39
請問你說的中四,五 transcript, 是否成績表也可以呢?另外是否沒有IGCSE成績才要求遞交中四,五成績表呢 ...

唔好意思transcript 同成績表有咩分別?

TSA Oxford有section 2, essay writing 難道好似高好多

kct18 發表於 21-1-31 19:41

請問有無得improve TSA 的成績?

我地是暑假用past paper 自己drill 題型,無搵external 補。

請問有無Oxford PPE / Economic Management / Cambridge Land Economy 的家長可以比啲意見?
暫時唔知點揀好,知道EM係收好少學生,命中率好低,唔知好唔好搏吓?

DOCTORGG 發表於 21-1-31 19:39
請問你說的中四,五 transcript, 是否成績表也可以呢?另外是否沒有IGCSE成績才要求遞交中四,五成績表呢 ...
記得好以指明要transcript
唔清楚係咪因為冇IGCSE而要中四五成績

回覆 kct18 的帖子

雖然小朋友不是讀這些科,但係他有些同學仔入讀。他們的情況大概是
M&E : 有一個A level 有4條A*(包括Further Math和Econ) ,本身有Econ的公開比賽獎項,校內成績非常好。另一個A level有3條A*和1條A(包括Econ,無讀Further Math),無什麼大形公開比賽獎項,他考TSA的分數非常高,interview時professor除咗問Econ有關的事情,也有問不少Art有關的問題。相信是interview和TSA好才有offer。

PPE:我知道有二個都有玩debate和讀history,他們平時參加很多不同的活動。

Land Econ:有一個A level 有 3條A* (包括Econ)。她無什麼大形公開比賽獎項,但係常常看YouTube 有関Econ的video clips(由其是cambridge的professors)。Interviewer是她最喜愛的professer做面試,相信interview出色才有offer。

Thestudentroom有不少人分享成功心得,你可以看看。其實這幾科讀的課程和出路都有分別,我反而覺得要問清楚小朋友的喜好。

LLLT 發表於 21-1-31 23:54
回覆 kct18 的帖子

雖然小朋友不是讀這些科,但係他有些同學仔入讀。他們的情況大概是

多謝你嘅寶貴意見!

kct18 發表於 21-1-31 20:57
請問有無Oxford PPE / Economic Management / Cambridge Land Economy 的家長可以比啲意見?
暫時唔知點揀 ...

PPE: 知道有2-3個都經常玩debate, TSA 好高分

E&M: 這三年共收了2個香港學生,PS, TSA和 interview 表現好著重,申請時沒要求睇學校成績表,UCAS 只upload predicted grade.

根據我細女提供
PPE: 佢認識一位 year 1香港人,中學時係debating team成員。

E&M: 1半以上都係星加坡學生 (我女有考慮過報,不過做完research,覺得機會微,放棄唔報)

呢3科都有Econ, 不過係三科好唔同的學系,出路亦唔同,不可以當係similar的學系

想讀Econ, 首選應該係LSE,跟住 UCL

wloi 發表於 21-2-1 09:33
根據我細女提供
PPE: 佢認識一位 year 1香港人,中學時係debating team成員。

因為無讀further math,所以有局限,所以諗Econ +?的科目,所以有以上的揀法。
以我所知EM收人小,又多人報,機會極微,land economy,都收得小,不過可能小啲人報,見course content 偏離咗economy,所以都有猶豫,所以暫時睇緊PPE,但阿女對E&M興趣大啲!
另外LSE and UCL都研究緊

kct18 發表於 21-2-1 12:25
因為無讀further math,所以有局限,所以諗Econ +?的科目,所以有以上的揀法。
以我所知EM收人小,又多人 ...

據聞冇ALevel Fur maths ,LSE Econ機會極微
‹ 上一主題|下一主題