用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

EconFather 發表於 17-12-22 07:28
呢間唔可以叫平呀?

比起香港嗰邊嘅國際學校,呢間係唔貴。

回覆樓主

其實連讀書都有名牌心態,呢點已經非常唔正常。

全世界應該只有香港local 家長會咁。將來升學,揾工,揾對象,做生意,人生決擇,比到死買咩棺材都要比。

只要入左IS, 會發覺比較既心態係非常無聊。

選名牌學校不是問題,但最好選校時,把這個因素作為你選校的結果,而不是原因。正如你愛一個人,係因為你認為佢可以陪你過下半生,佢好有錢,佢係李嘉誠,是一種巧合的結果。當然你可以把這種方法當成一種虛偽,但把名校當作選校條件(而又入唔到)會很痛苦的。

凝聚態 發表於 17-12-22 21:02
根本無需如你的做法,其實只要從名牌學校中,揀選合自己理念及心意便可以,實有一些乎合要求的。入不了一 ...
無論點都好,都希望樓主同另一半和和氣氣,慢慢決定,點都好,家庭和諧最緊要。

twoh 發表於 17-11-17 23:18
真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS (直私) vs IS(小朋友宜家K2),竟然發現佢突然認爲”二線”I ...

You and your wife are no comparing apple to apple.l, but you can compare how LS and IS suitable to your son, and make the decision which one will you go for.

creamyXDD 發表於 17-12-22 15:49
其實連讀書都有名牌心態,呢點已經非常唔正常。

全世界應該只有香港local 家長會咁。將來升學,揾工,揾對 ...

可必這樣踩香港父母。住過其他地方,大城市如紐約,倫敦,新加坡,北京都一樣。

poonseelai 發表於 17-12-22 06:45
如太太仍認為這只是二線,就唔好委屈入讀,日後有任何不滿就麻煩

10分同意,以我一路睇你嘅文章,感覺上CAIS未必適合你們。呢個係一個好重要嘅決定,始終謹慎一些會比較好。祝你好運,希望會入讀一間真正心儀的學校。

回覆樓主

樓主最後點選擇?如果先take offer之後唔讀,原來最少要比$48100(deposit + capital levy); 如果比debenture 就要扣$84000 admin fee。唔知有冇人會照比然後等第二間學校收就withdraw,因為不是小數目喎。

GillianChung 發表於 17-12-28 16:09
樓主最後點選擇?如果先take offer之後唔讀,原來最少要比$48100(deposit + capital levy); 如果比debentu ...

應該有人會照比來hold住個offer, 因ESF或其他IS仲未出results.

希望無心讀的人盡快放offer, 好等在wait pool的不用等及擔心,thanks!

kittykuma 發表於 17-12-28 17:52
應該有人會照比來hold住個offer, 因ESF或其他IS仲未出results.

希望無心讀的人盡快放offer, 好等在wait p ...

不過要知道比左呢個數係冇得refund 的,所以如果之後放棄就最少要送$48100比學校。學校咁做相當聰明,冇心讀的一撮人就不會隨便霸住個位了。

GillianChung 發表於 17-12-28 16:09
樓主最後點選擇?如果先take offer之後唔讀,原來最少要比$48100(deposit + capital levy); 如果比debentu ...

目前首選CAIS喔

kittykuma 發表於 17-12-28 17:52

希望無心讀的人盡快放offer, 好等在wait p ...

記得Maggie話大部分係Wait Pool嘅都唔使驚喔。。。

twoh 發表於 17-12-28 18:15
記得Maggie話大部分係Wait Pool嘅都唔使驚喔。。。

佢話係wait pool都好大機會被call? 唔知今年是否跟往年一樣,係就好!

kittykuma 發表於 17-12-28 18:23
佢話係wait pool都好大機會被call? 唔知今年是否跟往年一樣,係就好!

記得佢講得好有信心Wait Pool嘅機會都好大,話唔使擔心。佢話自己果實都係hold住唔同offers,最后一刻先會放手。。。

GillianChung 發表於 17-12-28 17:58
不過要知道比左呢個數係冇得refund 的,所以如果之後放棄就最少要送$48100比學校。學校咁做相當聰明,冇心 ...

個留位backup都好貴,成$48xxx

回覆 964000 的帖子

Hi 964000. Pls kindly check PM. Thanks.
‹ 上一主題|下一主題