用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分 ...
樓主: 4eyesDad
go

請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分   [複製鏈接]

我無全部睇晒所有回應, 雖我非支持樓主既見解, 但某程度上也欣賞佢堅持!

支持者 -  1 kid family
反對者 - family with two kids or above

人人皆為着自己利益說話。不過政府制度應從family 角度睇,instead of 單一小朋友角度看。所以世襲能照顧到。

引用:個人認為與其耗用大量的時間和心力在這裏沒

原帖由 科學 於 13-10-16 發表
個人認為與其耗用大量的時間和心力在這裏沒完沒了地分析、研究及討論,不如善用資源來培育子女,關顧家庭, ...
你相信身教嗎?

引用:Quote:原帖由+科學+於+13-10-16+發表個人認

原帖由 4eyesDad 於 13-10-17 發表
你相信身教嗎?
簡單地相信公義就已足夠

回覆:4eyesDad 的帖子

好欣賞你寫出好多論點,集合正反2方,思考作出判斷。
可惜世界每件事最小有2面睇法,思維唔似科學,無絕對,無一面倒。
做人太執著自己觀點,沒完沒了希望說服到身邊所有嘅人,到頭來身心俱疲,不如放開懷抱星期五六日同仔女玩過夠仲好啦!

引用:回復+4eyesDad+的帖子 如果你真係好唔想揀

原帖由 teambuilder 於 13-09-18 發表
回復 4eyesDad 的帖子

如果你真係好唔想揀番自己母校既,呢10分其實可以唔用架。我都唔會幫仔女報自己母校 ...

4eyesDad 發表於 13-10-16 14:23
教育局的人當然有可能來這裡看看,他們會看到"世襲教育制"冇乜理據,除了私人利益外,冇乜人支持。亦是世 ...
香港人的子女可以世襲做香港人,可以無條件地享受爛到唔爛嘅香港政府所供的良好福利,教育,醫療,甚至牙醫(無論父母有無交稅,交得越少越多福利),但為甚麼大陸人不能到香港享受這一切呢?為何要雙非對待呢?這太不公道了。照樓主的思路,香港人的身份世襲也十分不公平吧!

引用:+本帖最後由+4eyesDad+於+13-10-15+23:38+

原帖由 4eyesDad 於 13-09-12 發表

當父母兄姊其中之一為該小學的畢業生,兒童可以有入學的優 ...
行共產最公平

回覆:請教育局,取消不公平的小學世襲入學計分法

這個要求取消的想法很特別,視乎你的情況。我數年前大女首次參加此派位,當時真有不公平的想法。現在到細仔派位,因有利益在前,感覺很不一樣。現在政府一定不敢取消世襲,因有很多家長不會放過他。如果現在要公平,只有不取消世襲,因現在玩法大家清楚,人人都知預期利益。正所謂洗濕咗嗰頭,沒辦法。不過如果要取消,只有由某一屆小一統一派位開始,逐年行,行足六年便可以,但每年都會出現有人有世襲,有人卻沒有的情況,矛盾一樣有。之後,亦會有家長稱兩個小朋友去兩所學校就讀,點照顧返學放學呀!要求世襲的聲音又可能再出現!

回復 Sum_Ba 的帖子

你相信身教嗎?

引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-10-16+14:23+教

原帖由 Sum_Ba 於 13-10-18 發表
香港人的子女可以世襲做香港人,可以無條件地享受爛到唔爛嘅香港政府所供的良好福利,教育,醫療,甚至牙醫 ...
我支持你"唔住".

引用:越睇越無聊。 +

原帖由 bigboy129 於 13-09-26 發表
越睇越無聊。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆 EMS 的帖子

請教育局,取消不公平的小學世襲入學計分法!

回覆 4eyesDad 的帖子

Would it be more palatable to EDB and the public at large (and acceptable to you) if it is to go along the line of #6?
Just a soft reminder!

引用:回覆+EMS+的帖子 請教育局,取消不公平的

原帖由 4eyesDad 於 13-11-26 發表
回覆 EMS 的帖子

請教育局,取消不公平的小學世襲入學計分法!
今年五萬二千名申請小學一年級,其中約一萭一千名係「世襲」成功的學生,叧外一萬一千名成功有學位的係兄姊正在就讀或父母工作於有關學校。其餘失敗的學生,總數是三萭人,他們要等運行,要等明年六月大抽籤。在iPhone 5 的年代,為什麼萬多名學生可以享有教育世襲福利?

Are these accurate facts? Form the media?

引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-10-10+23:29+9.

兄姊讀緊…為什麼不能弟妹是必收。
我認為這是非常正確的,唔通分開會好咩?

樓主如果真係要公平!好容易!那麼第一輪就自行報名有面試同筆試!好似直資同私校咁囉! 依靠小朋友實力考入去!考唔到唔收就第二輪先再大抽獎囉!講真津校有得選擇學生佢都不知幾開心!唔怕收到唔知咩人拉低升中成績!到時你話幾好!不過我估到時你仲嬲過依家!

‹ 上一主題|下一主題