用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
樓主: catcatmom
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾

HSBC......滙豐????     

根德k.2已教兩位數加減,英文真係幾好ga

醒目開學勳章

栗子媽媽,

我細仔報咗"英語及音樂證書課程"

栗子媽媽 寫道:
你地有冇同佢地報星期六D活動呀 :wink:  :wink:

hidemode
你好鬼底死!  
我頭先都想打埋"滙豐"2隻字洛去。

hidemode 寫道:

根德k.2已教兩位數加減,英文真係幾好ga

Bingo  !!! 叻女 !   
Bingo  !!! 叻女 !

根德 - 100条數????????

記唔記得以前有間"Gloria", 太掠水比家長告入攞水,
即刻改名 "Think"

St. Catherine我d friends都話okey, 有好多人考CCKG
我唯一有次覺佢掠水係有2個舊同學gathering, kids一齊St. Cat, 同级但唔識 ???  呵, 原來有1x班 ... 唔怪得 !

FULL 左,  栗子3報5到

hidemode 寫道:
栗子媽媽,

我細仔報咗"英語及音樂證書課程"

[quote]
栗子媽媽 寫道:
你地有冇同佢地報星期六D活動呀 :wink:  :wink:
[/quote]

��根德 - 100条數????????��

係呀!係個根德媽咪同我講,佢比曬根德D書我,佢問我數學EXERCISE要唔要,要就勁多野比我,因WEEKEND有100条數計,我話5要啦!
佢仲話根德既老師同佢講可以用到P2下學,我睇覺得幾深,但又不至於可以用到P2。

dear all
我朋友話小學概覽
德小係全日
係5係呀     

栗子媽媽 寫道:
dear all
我朋友話小學概覽
德小係全日
係5係呀     

係呀~~~黎緊06年小一收3班,係全日架.......2-6年班就不變
詩歌舞街果間德信周氏都係全日~~~~

各位德信的媽咪:
你們好,我個區的小一概覽發現了一間德信周氏小學,我有些疑問你的可否解答我呢?
1.是否整個上午校或下午校遷到此間學校,如否,那麼即是原班老師去教,甘原先周氏被殺校有怎麼用.

2.如不是合併,甘我不會選擇此校,加了德信此招牌又有何用.
很奇怪.

現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

yvonne 寫道:
各位德信的媽咪:
你們好,我個區的小一概覽發現了一間德信周氏小學,我有些疑問你的可否解答我呢?
1.是否整個上午校或下午校遷到此間學校,如否,那麼即是原班老師去教,甘原先周氏被殺校有怎麼用.

2.如不是合併,甘我不會選擇此校,加了德信此招牌又有何用.
很奇怪.

柯士甸道德信係唔會強迫在德信既學生過去周氏,但如果有家長願意過德信周氏讀都可以,因06年德信周氏係會全日制,但柯士甸道德信就維持上下午班,不過一年班06年就開始全日,2-6年班就唔變,德信亦會派老師過去德信周氏,兩間既老師都會平均分配,唔會一邊多一邊少既不公平情況出現

周氏既丁校長今年亦過左黎德信做下午班既校長,我覺得佢好好,一過黎就改善放學既方法,會比以前無咁亂,但佢出年就會過番德信周氏,我就想佢留番係德信繼續做校長......

TKS
toby豆 寫道:
[quote]
栗子媽媽 寫道:
dear all
我朋友話小學概覽
德小係全日
係5係呀     

係呀~~~黎緊06年小一收3班,係全日架.......2-6年班就不變
詩歌舞街果間德信周氏都係全日~~~~[/quote]

toby豆,

Please check pm, Thanks!

唉吖,  轉全日我都唔知喎 !

不過只有幾級全日, D校車會好亂.  而家咁長遊車河, 第時咪仲死 !  

toby豆媽咪:
多謝你回覆,甘依家真係心大心細啦!想問以你所知多唔多人過周氏呀,聽聞周氏的成績和德信有很大的距離,點樣同班合併呀?
如果德信部份老師過檔,甘德信都唔夠老師用啦!
還有德信有無開家長會講詳情呀,我真係好多問題想問呀!仲有十幾日依家都唔知點算.     
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

醒目開學勳章

Dear Tak Sun moms,

星期六開完P.5家長會,8到d料,今年5B係拔尖,係班房見主科老師時,校長話唔好失望,上年入九華有一半唔係拔尖班,3個入Queen's嘅得一個係拔尖班,大家都有機咁話啦!今年開始會更加多照顧中等學生等。

Tinkerbell,
之前學校本來都未準備06P.1要全日制,但教署要兩間德信明年P.1全日制咁

yvonne ,
德信周氏今年9月收明年P.1,只會收男生,轉做天主教學,而明年9月德信周氏只係P.4-P.6有原校生,如成績追不上,學校會有增潤課程之類,學校話會平均調配老師到兩間德信,教署有規定學生同老師比率,唔夠咪請到夠,冇可能唔夠老師用 : 兩間學校合併後,係屬同辦學團體既兄弟學校,但係兩間獨立運作嘅學校

醒目開學勳章

Dear Tak Sun moms,

我好煩呀,仲未諗掂細仔第一輪報邊間小一,本來都7、8成諗住報我母校,但我打去問過未知幾時可轉全日,再睇返d資料比較,仲係心大心細,因我想第一輪confirm,唔想靠運氣博大抽獎,係你哋會點揀

母校 :
軒小,官立,下午,要過海返學,每日來車程1.5-2hrs ,返1:30pm,放6:30pm,星期六長短週,男女校,男女生課外活動30多項,P.3開始有精英班2班,P.1有一班用普話教中文(要抽籤),升中有幾間聯係官中,最想緊係Queen's,用舊生+適齡分如無意外應入到

德信 :
津小,天主教,全日,自己揸車6至8分鐘,搭巴士連等車10-15分鐘,返5日,星期六課外活動50多種,P.5一班拔尖,普話一week一堂,升中大家都知情况,細仔屬必收生

雖然外界對德信近年評語好壞參半,但睇我大仔同佢d同學仔,都係享受校園生活同開心,只係頑皮唔係壞,而德小都做好多校內外康樂同學術增潤課程,軒小相對比較少,我覺得軒小會壓力大d,好似我大伯個女P.5讀荃灣官小,呢幾年都考全級10-30名,但每次派成績表前,最驚係跌出精英班,老公想細仔讀軒小,我自己都仲係15、16,兩間都各有所長,得返2個星期决定,我仲未諗掂呀     

yvonne

hidemode已經答左你啦~~~~

hi hi all:
我仔仔而家讀緊1E班,唔知有無其他媽咪既仔仔都係呢?
[img align=right]http://hk.geocities.com/winky9905/pp13.gif[/img]

hello樹熊媽媽

我仔仔讀1B班......又係唔同班既,
好難搵到同一班~~~~   
‹ 上一主題|下一主題