用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門奧斯卡幼稚園
樓主: finger
go

屯門奧斯卡幼稚園 [複製鏈接]

Re: 屯門奧斯卡幼稚園

Hi marina & VanessaMeMe,
Tino扮超人,咁我咪要扮怪獸?!
我仲未諗到arh. 我會帶hoi ching一齊去玩,所以驚照顧唔到兩個,上得台黎就影唔到相. 如果可以,VanessaMeMe你幫我影就好啦.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Hi, Janet

Fashion Show 10:15開始, 你地會幾點鐘返學校arh? 早左的話, 家長能入去嗎?

Haemon:

囡囡讀了這校近三個星期, 我反覆思考了很多問題.

請問您在哪個裡找到這意見呢?

牡丹

[quote]
Haemon 寫道:
Hi all mum,

Is that IN1 and N1 are teaching the same chinese course or they are different???Because one of the mum in other topic wrote this:

喂, 我今日去左OSCAR 開放日, 你地有冇去. 我老公同我都唔鐘意. 因為我地覺得校舍唔係咁靚, 又舊, 又亂(教室好唔統一). 另一方面, 我覺得所謂INTERNATIONAL CLASS 好呃錢. 我今日用左好多時間同個園長傾. 佢講左一個問題係, 如果佢地讀國際班, 真係中文會差. 佢地會唔係好識寫字. 除非佢地要讀全日, 咁佢地下午就可以上返人地主流班的課程. 我突然心諗,
亨受和孩子的每一秒鐘!

牡丹,
I found from 有冇05年子女入N1的屯門區家長呀,一齊傾下啦!
我個寶貝仔係屎撈B

Hi Janet,

我係Carlos Mummy, thank you 你叫我join呢個網,喺呢度原來可以了解小朋友好多嘢, 連學校Oscar情況都了解埋, 太好啦!
    我check翻之前啲Mummy回應既history真係啲有擔心,我哋兩個仔仔喺Oscar已然K2啦,間學校有咁多唔好既問題我都唔知,當初我選讀呢間學校除咗近我奶奶屋企之外,就係鐘意佢有國際班,而且呢兩年Oscar都係本幼稚園天書既屯門區精選之一,諗住實好啦,點有咁多bad feedback.
     在我個人呢講, 喺K1時除咗覺得佢哋成日換外籍老師唔係咁好外(Miss Nahida呢個月尾又走), 其他都無咩嘢, 可能自己本身有唔係咁了解, 但今年我開始發覺Carlos做D堂課好差,唔知係咪一班太多人D老師睇唔晒佢地, 另外Janet你知唔知究竟邊日上普通話堂,因為我而家都未清楚. 最後想問下各位Mummy考慮咗幫自己小朋友選擇邊間小學未 ?有無好介紹?包括其他區學校  

學校經常換外籍老師,真的不太好.究竟原因是什麼?小朋友要常常重新適應班主任,可會令他們無所適從.唔,好有問題.

Hi derah & all

歡迎你加入arh, 你仔仔係IK2-A 嫁? 我囡囡係IK2-B, 乜 Ms. Nahida 月尾走(唔做?) 我唔知哦.

其實前幾日有媽咪發表的對Oscar的評價, 我並不認同,

論校舍,它在碼頭區係No.1, 就算在屯門區比較,它也絶不遜色.

論師資, 它也同所有幼稚園一樣, 係合格幼稚園導師. 女兒在此讀了兩年半, 感覺到每一個老師都是很有愛心的, 有些甚至會利用晚間時候,與家長溝通, 讓家長能夠了解孩子在校的情況. 這是十分難得的.

Oscar能在屯門區內開辦Int'l Class, 好讓我地家長有更多的選擇. 不用我地為左子女學英文的問題而煩惱, 其實是我們走運, 因為我不用再花金錢及時間幫女兒補英文, (一星期補一次其實根本唔夠)

至於有人話外籍老師發音唔正的問題, 我個人認為, 佢地未必會講得一口劍橋英語或美式英語(真正能操這類英語的教師又有幾多呢?), 但絶對唔會係那位家長所講的甚麼印度音等等... 所以我完全放心讓自己個女讀Int'l Class.

我以上所講的, 唔知其他在Oscar讀Int'l Class的媽咪,有沒有同感呢?

唔好嫌我長氣哦,  我想再講多少少,
昨天我生日, 囡囡好開心, 返到學校同Ms.Joseph講左(當然是用英文講啦), 放學時又剛好同Ms.Joseph一齊行, 她們一路上, 邊說笑邊唱著生日歌. 我知道後覺得好欣慰, 因為她能在沒有賓妹揍大的情況下, 也能與外國人作簡單的溝通. 這不就是我地做家長的想見到的嗎?
:

HI Marina,
仲未訓?!
Ms. Nahida 月尾走係返australia有事喎. 你收到學校email未? 我仲未收到. 唔知請到人未呢?

Hi Almaz,
我曾就此問題問過曾主任,佢都話好頭痛,尤其係放長假,試過有位miss返到家鄉省親就唔再返黎香港. 她說外國人的想法跟我們香港人完全不同,有時沒辦法理解到,無論觀點,教法,處事,態度等等, for example,有時你覺得有問題的,他們會說never mind;但有些你覺得that's ok,他們會說you can do better,要時常溝通溝通,而他們亦會每星期定期開會一次. 我只可以話他們不像我們香港人要為五斗米而折腰,唔做就唔做,一切來得隨心吧. 而我相信國際學校又真係少不免會遇到外籍老師唔做law.
而身為當事人的我,當然擔心仔仔要常常重新適應班主任,會唔會影響學習啦,但得曾主任,Miss Lee, Miss Joseph的解說及幫助,so far仔仔都ok,唯有成日崔促曾主任快快請人law,但請老師同請工人一樣,要揀個好既都幾難ka.

I also like the environment in Oscar, big and clean, and I'm happy to learn that there are international class in Tuen Mun, so I let Justie to study there.

But their admin. work is really ... eg. they lost my application form, mixed up the Class for Justie, stop my auto pay by mistake ... Hope they can improve that.

I will let Justie to study in Kowloon on next year, but it is not because of Oscar, as we are considering to move to Kowloon side.

I don't think Oscar is the best in Tuen Mun but it is still quite good.

Hi! marinayiu &  janetc,

我都未訓呀。 Ms. Nahida要返Australia, 是請長假或是唔做? 之後會不會回來? 希望學校能有好的安排。

至於有些媽咪說這學校不太好, 其實我覺得這是好主觀的, 因為不同人有不同的要求。 而又因為OSCAR有國際班, 在屯門來說是唯一的一間, 價錢也相對其他的幼稚園貴, 所以有很多媽咪對牠會有較高要求; 再者學校較細, 主任好人, 能夠與她直接對話, 她也解釋得比較詳細, 在課程上透明度較高。

相對其他較大的幼稚園, 如在開放日人會很多, 可以參觀校園、學生的作品和功課、課本等, 但妳想直接與主任或校長問下課程, 這是不可能的。其實每間幼稚園都會有牠的問題, 只不過是妳知與不知道。

在老師方面, 我就各得她們十分細心, 有時我都各得自己不及她們, 對家長的要求, 也盡能力去滿足, 也常常來電告訴小朋友的情況, 這能令家長們放心。

至於全日班國際班的課程, 例如現在已教了在認、讀、寫方面的東西, 其如下:
- 英文(大小楷 A to Z, ONE to TEN, 自己個名, 簡單句子等), 另外有phonics及story book
- 中文(田, 手, 月, 足, 父, 女, 男, 門, 桌, 床 等)
- 數學(1-20, 倒數, 形狀, 顏色, 長短, 大小, 單數等)
我覺得不會比其他幼稚園淺, 只是比較小參觀活動和中文主題課較小。

其實在內不只是課程, 而同學都是很重要的, 要與一些不同國籍的小朋友相處, 大家彼此學習各方面的文化, 我覺得都是一個經歷。

以上是我個人的看法, 我不是說oscar是perfect, 我都講過每間幼稚園都會有牠的問題, 但只要小朋友在這的成長是健康開心, 也能地學習群體生活及知識, 我就覺得可以了。

Hi VanessaMeMe,
Halloween Friday - 知道 boss 會唔會返黎未呀?

Hi Derah,
Welcome U!    Carlos扮咩呀?

Hi IK2 fans,
我仍然未收到oscar email 呀! 你地收到forward 個email 比我呀! thanks a lot!

Hi, Janetc

你是指Ms.Nahida返澳洲件事吧? 我仲未收到哦.

Hi Marina,
Yap! Maybe call derah or miss lee la.
我會同tino & hoi ching一齊行catwalk. 到時互相影相ar.

Hi! Janetc,

boss明天回來, 不知道stay多久, 真是無奈。

oscar 的 e-mail, 我都未收到, 但希望妳不用太擔心, 我相信Ms. Tsang 比我們更煩惱, 她一定會有好的安排。至於IK2的日程表, 上星期我已send 了e-mail問她, 但到現在仍未覆, 現在不敢煩她, 待她安排好老師的事情再call 她。

Hi VanessMeMe,
其實我希望收唔到,因為Miss Nihida 比 Miss Tsang 挽留成功所以不用再send email,我係咪好亞Q.

哎呀! boss明天回來,叫佢留2日好la,快d送佢走.

Hi! janetc,

我都很希望可以, 因為囡囡常常說很喜歡和掛念這4位老師。

Hi , VanessaMeMe & Janetc

唔好擔心咁多了, 如真係請不到代課老師, 都仲有其它三位老師,  相信暫時也可應付.  

Janet, 你同你囡囡扮乜arh?

Hi marina,
Tino will be ultraman.
I will be ghost.
Hoi Ching??? maybe ghost too.
‹ 上一主題|下一主題