用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CSW
go

馬灣基慧小學 [複製鏈接]

今日學校旅行,我都鄧佢地開心,由其是P.6生, 個多星期前已考完呈分試,可以輕輕鬆鬆放假啦!

至於我,唉!終於都被亞仔第二次呈分試折磨完!

從收到考試範圍開始,就盤萛著該如何訂立溫習時間表,要佢按時溫習,但總是事與願違,每天總唧不到時間來提早搵習,總是要臨到考試前才有時間,想預早溫多一、兩次都不可以。每考一科,都覺得佢未準備好,但又唔想佢有太大壓力,會同佢講‘OK啦!早D休息啦!’其實我不知幾担心佢溫得唔夠熟。

其實打從入學前,對亞仔學業成績已訂下目標,除了一年級第一、二次考試,矇矇地咁out 左目標少少,往後至四年級,甚至五年級上學期,測驗考試成績都符合訂下目標,甚至乎超越目標,所以無乜危機感,亦無乜壓力,厡來呈分試唔係講玩架,有人會突然間標上嚟,有人會跌得很傷,至於亞仔的名次亦退後左,對住佢梗係話唔緊要,其實我就鄧佢心寒!所以今次呈分試,我好驚佢有careless mistake,因為分分皆辛苦,一、兩分之爭係可以影嚮數個名次上落呢!

現今孩子們都好敏感,有朋友既囡囡(同樣P.6),已經好敷衍咁應付佢問關於考試既情況,因為之前佢話題目好容易時,我朋友就話“咁未個個都識!你有冇小心作答呀?”若果話題目好難,我朋友就話“ 敝啦!!敝啦!你係未之前未溫熟呀?” etc...佢囡囡其後話“講乜野你都係咁担心,總之OK啦!OK啦!”跟住唔再講多,我朋友仲更加担心,死未!

其實我未又係咁,只不個我就表面no comment,心裡面既反應同我朋友一模一樣,哈!原來我認識既家長都係咁,真係可憐天下父母心!

無論如何,都已經過左,開開心心過聖誕就最緊要!

Merry Christmas !

真開心, 終於有旅行相睇, 個日天氣好好, 好啱去旅行, 諗番起上年落大雨, 冇得起外面玩, 要喱埋教堂入面食嘢, 今年就好得多 !!但個大頭蝦居然吾記得帶番件外套番屋企, 激死我啦!!!!

原帖由 jessieling 於 08-12-26 22:05 發表
真開心, 終於有旅行相睇, 個日天氣好好, 好啱去旅行, 諗番起上年落大雨, 冇得起外面玩, 要喱埋教堂入面食嘢, 今年就好得多 !!但個大頭蝦居然吾記得帶番件外套番屋企, 激死我啦!!!! ...

知唔知佢留左係邊呀?

佢件外套漏左旅行果到,吾知返學校時有無得比番佢呢?

原帖由 jessieling 於 08-12-29 18:34 發表
佢件外套漏左旅行果到,吾知返學校時有無得比番佢呢?

有無試過打去宣道園果邊問下。

今個星期四就是孩子們的考試...大家是否在家作最後衝刺呢?

原帖由 CSW 於 09-1-5 17:40 發表

無錯!今日考左oral,個仔話唔記得第二個英文係咩,我話佢知係second,佢話呢個係2樓咁解 。老師話佢有d字讀得唔正,要扣分呀 ,佢本身講野都唔正,好慘呀!

我無得衝,因當事人相當唔合作.
我唔想好似係我考試咁同佢溫書...當然小一要幫,但事不關己的心態同你仲咩要我溫書,以係呢個假期完全表現出來.
我由佢全部唔合格一次, 睇吓佢會點, 我唔係唔想幫,但似係我考試咁....我唔應該再幫佢!!

原帖由 CSW 於 09-1-5 17:40 發表
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

我 copy 左中文. 英文作業. worksheet 比佢做番, 數學自己溫.

強制執行溫習時間, 一定要溫完30min. 先可以落公園踢波.   雖然時間唔多, 未溫完, 而且有時雲遊, 但只係想佢知道讀書係佢責任, 讀書時讀書, 遊戲時遊戲 !

原帖由 d2343130 於 09-1-6 23:39 發表
我唔想好似係我考試咁同佢溫書...當然小一要幫,但事不關己的心態同你仲咩要我溫書,以係呢個假期完全表現出來.
我由佢全部唔合格一次, 睇吓佢會點, 我唔係唔想幫,但似係我考試咁....我 ...

d2343130

好贊成你O既做法, 因為小學考試有成六年咁長, 係持久戰, 唯有當事人自己緊張先得.
不過我無你咁睇得開, 我一年班下學期考試先開始放手, 二年班第一次測驗完全放手.....原來得架, 當然成績唔係最好, 但有進步 ......所以今次我都係叫囡囡自己溫, 再tick 幾條練習題比佢做(唔多)......

不過, 個個小朋友資質同性格都唔同, 唔係個個小朋友可以完全放手, 家長有時都要適當的提點.

各位家長, 努力呀!

原帖由 d2343130 於 09-1-6 23:39 發表
我由佢全部唔合格一次, 睇吓佢會點, 我唔係唔想幫,但似係我考試咁....我 ...

大家近來點呀?測驗又到啦,比心機呀!

時間過得好快, 下學期好似開始左唔係好耐, 友要測驗. 見老師都開始同佢地溫生字, 囝囝都肯自己讀, 就想放手多d, 比佢自己做番, 但我都會今晚幫佢默下生字.

其實都驚佢成績大趺, 但都唔想佢太依賴, 心情好矛盾 !

原帖由 jk923 於 09-4-1 11:35 發表
大家近來點呀?測驗又到啦,比心機呀!

原帖由 Gabrielma 於 09-4-1 14:59 發表
時間過得好快, 下學期好似開始左唔係好耐, 友要測驗. 見老師都開始同佢地溫生字, 囝囝都肯自己讀, 就想放手多d, 比佢自己做番, 但我都會今晚幫佢默下生字.

其實都驚佢成績大趺, 但都唔想佢太依賴, 心情好矛盾 !

...

尋晚我老公都問我今晚洗唔洗閉關呀(湊細女去婆婆度,我同仔溫書,佢放工返去婆婆度食飯順便湊細女返黎),我都話今次唔洗住,睇佢今次都ok掛,中文我主要都係同佢默下d字,其他野真係幫唔到好多,數同英就會比少少練習佢做,呢排阿仔都唔知sort左咩,個腦諗一樣,隻手就寫第二樣出黎! 咁樣錯就真係好唔低。

Gabrielma,

Pls check pm

報到, 下年小一生, 小師妹, 多多指教 !!!

原帖由 sarali 於 09-6-6 15:56 發表
報到, 下年小一生, 小師妹, 多多指教 !!!

恭喜你呀,呢邊靜左好多,可以過去今年小一新生果邊會多d人氣。

幸好最終都有畢業感恩崇拜, 否則好像不明不白的, 現在亞仔起碼有心理準備去跟校長, 老師和同學 say goodbye.  感覺上比較完滿D.  當然, 最好是翌日的升中派位理想, 咁就係一個 prefect ending 囉 !

至於亞女, 她最關心可否與好朋友升上同一班 (小三), 也祈望跟她討厭的人不同班, 哈 ! 真坦白 !

原帖由 kcdada 於 09-6-25 14:40 發表
幸好最終都有畢業感恩崇拜, 否則好像不明不白的, 現在亞仔起碼有心理準備去跟校長, 老師和同學 say goodbye.  感覺上比較完滿D.  當然, 最好是翌日的升中派位理想, 咁就係一個 prefect ending 囉 !

至於亞女, 她最 ...

我個仔都升小3喎,我個仔2C的。好似話網頁遲d會出編班通告喎。

係呀!老師話可於7月6日校網內看新學年新編班別喎!

老公來電報喜–首自願!

我倆老要做嘅都做咗好多,希望亞仔體量父母苦心,努力學習。

哈!哈!唔使去叩門,去慶祝啦!
‹ 上一主題|下一主題