用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關學習鋼琴的問題
樓主: Yanni
go

解答任何有關學習鋼琴的問題 [複製鏈接]

Re: 解答任何有關學習鋼琴的問題

我囝囝而家4歲4個月...老師上門教琴學左4堂,彈緊:
JOHN THOMPSON'S MODERN COURSE 既----TEACHING LITTLE FINGERS TO PLAY
EVERYBODY LIKES THE PIANO.
已經彈左3份一本書...會唔會太快??
但我又見囝囝彈得好好...每首歌都彈得好熟...  

姑奶有部yamaha,佢話係u1,但冇出世紙,請問serial no.係琴身邊度?

練跳音,相信是你動作問題,同用咩書無咩關係。可能你太緊張唔識放鬆。試下在枱上彈琴,逐隻手指,想像有盤水,手指一觸摸才知是熱水,自然彈番上來(沒有用力),動作ok再在琴試,不須用譜彈。
maku 寫道:
你好

我over 30++先学琴, 现在大约3级,
我見女女可以好輕鬆地弹着跳音, 但我就發覺自己弹跳音的歌好吃力,好遲鈍. 可能自己不能懂得放鬆去弹, 好生硬。  

有人教我弹d   czerny op 599, 最近我自己已開始紧....還有什麼方法可改善?

剛学完everybody book 4,
正在学紧 children pieces book 3
& A dozen a day book 2

thank you.

明年尾
ngyanting2000 寫道:
你好,

請問我囝囝學了鋼琴大約十一個月(現在剛剛六歲),用緊John Thompson-Second Grade (學咗2�3本)及Everybody Book 2 (學咗半本), 請問大約學多久才可以考二級試, 要唔要學多幾年先考得?

ngyanting

打開琴上的蓋可見
Elsamouse 寫道:
姑奶有部yamaha,佢話係u1,但冇出世紙,請問serial no.係琴身邊度?

你囝囝彈得好熟就唔怕,因有練習自然就快。
ArgusMum 寫道:
JOHN THOMPSON'S MODERN COURSE 既----TEACHING LITTLE FINGERS TO PLAY

[quote]
Yanni 寫道:
練跳音,相信是你動作問題,同用咩書無咩關係。可能你太緊張唔識放鬆。試下在枱上彈琴,逐隻手指,想像有盤水,手指一觸摸才知是熱水,自然彈番上來(沒有用力),動作ok再在琴試,不須用譜彈。[quote]

thank you.
就發覺自己等彈番上來之后, 不能即時再彈下一個音(好似自己手指用吾到力)??

醒目開學勳章

Yanni,

我想安排3歲的囡囡學琴. 家住黃埔, 附近有大小琴行. 但我乜都唔識, 又無朋友學緊, 所以唔識揀. 請問有無介紹?

謝謝!!

但我囝囝彈琴時..要一路讀d音附拍子...仲讀到好大聲..
如G音既4拍,佢就會讀G two three four..
咁其實係咪壞習慣黎架

Yanni 寫道:
你囝囝彈得好熟就唔怕,因有練習自然就快。[quote]

[/quote]

del.

talie 寫道:
Yanni,

我想安排3歲的囡囡學琴. 家住黃埔, 附近有大小琴行. 但我乜都唔識, 又無朋友學緊, 所以唔識揀. 請問有無介紹?

謝謝!!

我大b現在便是在黃埔最大連鎖式琴行學琴, 老師必須有八級以上, 我以為係寶, 但後來我發覺該位老師無 心機教, 又不指正及 糾正正確指法, (因為孩子之前在其他地方試堂, 略懂指法), 逢六日, 朝九晚九教,  因此, 我已決定找之前的老師學, 小小個人經歷...

3歲可試吓大琴行既音樂班先,如無人介紹只好'試'。如其他家長有介紹請提供。
talie 寫道:
Yanni,

謝謝!!

初學來說是好事,之後要學在心數,免得自己彈咩都聽唔到。[quote]
咁其實係咪壞習慣黎架

係呢, 以前我地背MAJOR SCALE係有口訣既
e.g. Good Down And Eat BreakFast
甘有無其他架

我都係記得少少...
仲有一個係fat boy eat all day
go down and eat breakfast 係sharp
呢句係flat

醒目開學勳章

Yanni
請問彈完"輕鬆學鋼琴2" 大約到幾級呢?如果彈埋第3本,小朋友之後該學那一本書?如果輕鬆學鋼琴3已學完,咁可以考幾多級琴呢?唔該!

Yanni,

請問考試是否一定要跟到每一首 pieces 所定的速度? 如一拍 = 92, Miss 話我 keep 住彈到一拍 = 88 就ok, 因為佢預
您, 是我一個遙遠的夢~~~

Yanni,

唔該, 如果我想幫囝囝加D參考的琴書和CD(等明年考試作好準備), 可以有咩好介紹, THANKS.

ngyanting
活得幸福的女人

Yanni
唔該晒..
咁幾時要佢開始用心數呀   
Yanni 寫道:
初學來說是好事,之後要學在心數,免得自己彈咩都聽唔到。[quote]
咁其實係咪壞習慣黎架

和所定的拍子距離不遠已ok,但記得keep steady唔好越彈越快。[quote]
Mao..Mao.. 寫道:
Yanni,

請問考試是否一定要跟到每一首 pieces 所定的速度? 如一拍 = 92, Miss 話我 keep 住彈到一拍 = 88 就ok, 因為佢預

當然要買07-08年的考試書,你可買埋CD。
ngyanting2000 寫道:
Yanni,

唔該, 如果我想幫囝囝加D參考的琴書和CD(等明年考試作好準備), 可以有咩好介紹, THANKS.

ngyanting
‹ 上一主題|下一主題