用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 機票幾錢
樓主: AS-Ma-Ma
go

機票幾錢   [複製鏈接]

3b 發表於 16-1-11 10:07
估唔到暑假可以8仟幾就買到直航, 請問BA是否平價機票不能劃位, 貴價就可以?
...

BA咁平!好底。可惜我巳買了新航,去程買咗單程$4,5XX比仔。大人$8,1XX來回。貪佢寄倉每人有30kg, student 免費加多10kg.  而且唔限件數。而家要睇聖誔倒頭直航。

3b 發表於 16-1-11 11:12
大約要坐幾多次來回才可以升做bronze member? 7日前可以劃到aisle seat嗎?
好似每單程有35個tierpoint, 要300個tierpoint升一級,即係要9個單程,阿仔舊年有一次單程係premium econ,所以4次來回就得.但黎緊呢年暑假坐virgin, 十月坐CX,應該冇得升級,吾知會吾會降級!

Ruby1219 發表於 16-1-11 13:35
好似每單程有35個tierpoint, 要300個tierpoint升一級,即係要9個單程,阿仔舊年有一次單程係premium econ,所 ...
一年搭唔够 300 point 就会落返 blue member.

我都打算幫阿仔10月尾去英國個轉出星航, 12月返香港, 來回$8,1XX. 除左要轉机外, 其他時間上都好吾錯.

請問有無人試過係新加坡轉机, 容易嗎?  一小時轉机是否足夠 (SQ 說可以, 但吾知阿仔得吾得.)

回覆:機票幾錢

請問你哋睇啲價係經 agent定係上網睇呢?

引用:請問你哋睇啲價係經+agent定係上網睇呢? +

原帖由 jaspermame 於 16-01-11 發表
請問你哋睇啲價係經 agent定係上網睇呢?
我買左 SQ 問 agent 又上網 check 最後大人 online 買 阿仔同 agent 買 因 online 平個 agent

引用:我都打算幫阿仔10月尾去英國個轉出星航,+12

原帖由 2BM 於 16-01-11 發表
我都打算幫阿仔10月尾去英國個轉出星航, 12月返香港, 來回$8,1XX. 除左要轉机外, 其他時間上都好吾錯.

請 ...
Agent 幫我度左約有兩個鐘時間嘅機 冇咁趕

回覆 2BM 的帖子

一個鍾完全够,我的仔第一次就是在星加坡轉機去伦敦的。就是航程時間長著點,其它都很滿意。

CPW628 發表於 16-1-11 19:29
我買左 SQ 問 agent 又上網 check 最後大人 online 買 阿仔同 agent 買 因 online 平個 agent

...
我睇過上網買机票平D, 但要比大人稅. 經AGENT貴2佰幾, 但比小朋友稅, 我明天都要打去星航睇下點搞

NanaLi1127 發表於 16-1-11 22:24
回覆 2BM 的帖子

一個鍾完全够,我的仔第一次就是在星加坡轉機去伦敦的。就是航程時間長著點,其它都很滿 ...
第一次去就識轉机, 你阿仔好叻, 需要轉TERMINAL 嗎? 我諗緊要吾要APPLY UM SERVICE

引用:Quote:CPW628+發表於+16-1-11+19:29+我買左

我睇過上網買机票平D, 但要比大人稅. 經AGENT貴2佰幾, 但比小朋友稅, 我明天都要打去星航睇下點搞

...
上網個價已包稅 我買左 $79xx 但 agent $83xx 所以 agent 叫我自己網上買 另我打去 HK 星航問過 佢他報嘅價過貴網

引用:Quote:原帖由+2BM+於+16-01-11+發表我睇過

原帖由 CPW628 於 16-01-11 發表
上網個價已包稅 我買左 $79xx 但 agent $83xx 所以 agent 叫我自己網上買 另我打去 HK 星航問過 佢他報嘅價 ...
CPW628,請問你個價係唔係 student ticket?

引用:Quote:原帖由+CPW628+於+16-01-11+發表上網

原帖由 jaspermame 於 16-01-11 發表
CPW628,請問你個價係唔係 student ticket?
唔係呀 阿仔張 $9800 student ticket 只要比學校收生証明比星航 佢地可比出 student ticket 多 10 kg 價錢係同大人相同 因阿仔張飛一年期 所以貴 D

引用:Quote:原帖由+jaspermame+於+16-01-11+發表

原帖由 CPW628 於 16-01-11 發表
唔係呀 阿仔張 $9800 student ticket 只要比學校收生証明比星航 佢地可比出 student ticket 多 10 kg 價錢 ...
$9800扣咗稅未呀?

醒目開學勳章

引用:Quote:NanaLi1127+發表於+16-1-11+22:24+回

第一次去就識轉机, 你阿仔好叻, 需要轉TERMINAL 嗎? 我諗緊要吾要APPLY UM SERVICE
...
UM service要睇airline要求, 未到一定的歲數要硬性規定用UM

CPW628 發表於 16-1-11 22:56
上網個價已包稅 我買左 $79xx 但 agent $83xx 所以 agent 叫我自己網上買 另我打去 HK 星航問過 佢他報嘅價 ...
我經AGENT平過上網, 因可以APPLY YOUTH TAX $7,3XX

引用:Quote:CPW628+發表於+16-1-11+22:56+上網個

原帖由 2BM 於 16-01-12 發表
我經AGENT平過上網, 因可以APPLY YOUTH TAX $7,3XX
2BM 妳買幾錢?妳小朋友幾歲?

引用:Quote:原帖由+CPW628+於+16-01-11+發表唔係

原帖由 jaspermame 於 16-01-12 發表
$9800扣咗稅未呀?
有得扣稅?

CPW628 發表於 16-1-12 10:54
2BM 妳買幾錢?妳小朋友幾歲?
小朋友連稅$7338 for 14歲

其實有無人知卡塔爾航空係怎樣, 有人說也很好. 想知多一點或下次考慮
‹ 上一主題|下一主題