用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新政策的visa letter
樓主: msmchan
go

新政策的visa letter [複製鏈接]

醒目開學勳章

Grace

總之眼淚在心裡流啦

我衰左啦, 啱啱比老闆鬧完,
原來學校張student 寫左國藉"chinese"係唔得架, 要寫返 "british national overseas",
要17/8再交文件, 亞仔又要6/9飛,
死啦, 學校d人放晒暑假, 都唔知有冇人出信再寄比我添.

Hi 2fungs,

老闆仔的passport 國藉一欄是不是寫british national overseas, 如果是便要跟足. 除了這樣, 有無其他問題, 學校應該有人的, 因為現在是收生高峰期, 叫學校一定要DHL 給你. 要同時間比賽.

msmchan

原帖由 2fungs 於 09-8-7 13:40 發表
原來學校張student 寫左國藉"chinese"係唔得架, 要寫返 "british national overseas",
死啦, 學校d人放晒暑假, 都唔知有冇人出信再寄比我添. ...

2fungs
直接打長途電話同簽信的負責人講,叫他們用速遞過來,我上次都係一樣情況,學校信內容有些唔啱,頭尾4日就OK.
至於點解擇到17/8先再交嫁,現在情形至少要3個星期以上先收到.看看可否提前再交
我上次10/7交第一次,16/7交第2次,到現在都未收到e-mail,可想而知..唉希望下星期有好消息啦!!!!

原帖由 2fungs 於 09-8-7 13:40 發表
死啦, 學校d人放晒暑假, 都唔知有冇人出信再寄比我添. ...

我都驚我個visa 比人reject
因為我唔記得話我有other nationalities,我其實有bno同hksar

收表o個個人都知道我有兩份passport,但佢又無話有問題,因為我本來諗住扲bno黎申請,但visa letter寫左我係chinese,唯有當日改做扲hksar申請,收表o個個人即刻幫我改資料.

係已家先醒起唔記得申報有兩個nationalities...唉..

btw,我16/7 apply, 呢一刻仲未有消息, e-mail都無reply

找到學校有一星期一SEND 返張 LETTER 比我了. 好彩.
睇嚟要4/9或之前取到VISA都好危了.... 攞唔到, 又比人省多鑊...

nam4891, jorain,
16/7 到而家都未有消息???
聽完我仲驚....
希望你地快D 收到EMAIL 啦~

我 16/7 apply, 今日 (7/8)中午時分收到 email...希望順利啦!!!

good luck everyone!

p.s. 佢話要 one working day after 先有得拎...咁我星期五收到, 係咪星期二先有得拎??? 定係星期一已經有??? 大家知道嗎???thanks

Hi, rex_megan
恭喜晒....
你就好啦,我都係16/7遞交的,我到今天都收唔到e-mail,
真擔心會被reject??唔知星期一會否收到呢?
應該星期二先攞得,星期一是第一個working date.

原帖由 rex_megan 於 09-8-8 00:17 發表
我 16/7 apply, 今日 (7/8)中午時分收到 email...希望順利啦!!!

good luck everyone!

p.s. 佢話要 one working day after 先有得拎...咁我星期五收到, 係咪星期二先有得拎??? 定係星期一已經有??? 大家知道嗎???th ...

jorain,
你應該下星期初就會收到架喇!!!!!

雖然我而家係收到 email, 但都咪話唔擔心,好驚到時佢話俾我知我被人 reject 左...唉...我星期二去 find out...而家心情仍然係非常擔心.......(我非常明白仲未收到 email 既家長/學生既心情...我知道等待真係好惡項呀...)

原帖由 jorain 於 09-8-8 09:53 發表
Hi, rex_megan
恭喜晒....
你就好啦,我都係16/7遞交的,我到今天都收唔到e-mail,
真擔心會被reject??唔知星期一會否收到呢?
應該星期二先攞得,星期一是第一個working date.

...

應該係收到e-mail o既之後o個日就有得扲,唔洗隔一日!

do you hold other nationalities 個欄填咩架???

我用 BNO apply...other nationalities 嗰度我寫左我有埋 SAR passport!

原帖由 nam4891 於 09-8-8 14:16 發表
應該係收到e-mail o既之後o個日就有得扲,唔洗隔一日!

do you hold other nationalities 個欄填咩架???

Hi, 各位,

我己取了visa啦

Apply date : 13/7/09 (11:30 am)
Email date : 6/8/09 (3:31 pm)
Collect visa date : 7/8/09 (4:15 pm)

星期四收email, 星期五取visa.

我老公星期五放假, 在家有時間便叫兒子寫了授權書給他到領事館博一博, 去到理直氣壯同security說取visa, security叫他取出收條,與他的file紙對名後, 果然有名, 便上去取visa. 領件時只出示收條及email便可, 會收到一個大公文袋, 內裹有全部文件正本及visa.

在此多謝各位家長幫忙!

(特別多謝KWY-WONG, DOREMI媽媽, PIZZA-HUT, BEN2003, GRACEWU1219)

msmchan

各位
大家好我係新人,今次真係為左個visa開account問野,希望大家可以解答我ge問題啦!thx

我今日去左agent到apply左visa,但係現在有一D野唔係好識填,就係份APPENDIX 9 Part 6 6.3 佢問你how much are u boarding fees for one year(This includes course....)
我封visa letter冇把boarding fees同 course fees加起.但係把它們分開,therefore my visa letter didnt show the total amount and. but it also said that (the figure should be the same as in the Visa Letter....)我現在要自己把兩個數加起,請問可以嗎?定係我要叫學校重新寫過and make the letter show the total amount? thx a lot

原帖由 msmchan 於 09-8-8 15:41 發表
Hi, 各位,

我己取了visa啦

Apply date : 13/7/09 (11:30 am)
Collect visa date : 7/8/09 (4:15 pm)

星期四收email, 星期五取visa.\

我老公星期五放假, 在家有時間便叫兒子寫了 ...

Hi msmchan,

Congratulations!!!!  Very happy to hear that you got it this week!  Oh!  Can get the visa on the second day after receiving the e-mail?  We're all misleading by the mail, ha! ha!
Now, you can go to shopping la!  Enjoy your weekend.........

Gracewu

我本人係17歳學生, book左 25/8 交資料. 但我校將在 7/9 開學. 本人都覺得可能赶晤上開

我本人係17歳學生, book左 25/8 交資料. 但我校將在 7/9 開學. 本人都覺得可能赶晤上開學. 但都想盡早取得VISA.
但我對程序不太熟"息". 例如一定要guidance嗎? 如有親戚在英國可做我的guidance,要交甚麼文件? 仲有需要帶成績表嗎?

msmchan,

You got it!

Congratulations!
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

Please check PM.

原帖由 HoTiffany 於 09-8-9 21:17 發表
我本人係17歳學生, book左 25/8 交資料. 但我校將在 7/9 開學. 本人都覺得可能赶晤上開學. 但都想盡早取得VISA.
但我對程序不太熟"息". 例如一定要guidance嗎? 如有親戚在英國可做我的guidance,要交甚麼文件? 仲有 ...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

Hi, HoTiffany,

17歲是要guidance的, 我的guidance 是寫在parent consent letter 裹 :

Details of HO xxxxx’s guardian:
Name of guidance :
Address :
Tel:
Email :

文件方面 (轉貼 Ben2003及自己另加一些文件):

Appointment booking confirmation (Print from the Visa 4UK web site)

Checklist for Child Student Visa (PBS Tier 4)

Print-out of online application form (VAF9 PBS) (Print from the Visa 4UK web site)

One recent photo (Unframed, white background, 45 x 35 mm)

Passport (Original + copy) (also old passport Original + copy)  

PBS Child Student Appendix 9 self assessment form

Visa letter from School (Original + copy)

6 months bank statements (Original + copy)

Guidance Confirmation Letter(我無此項)

Parent Consent Letter (with guidance details)

Birth Certificate (Original + copy)

自己另加 :
Student ID card (Original + copy)
Deposit letter (Original + copy)
School Report (Original + copy) (Because the visa letter have show this item)

希望幫到你.

msmchan

原帖由 HoTiffany 於 09-8-9 21:17 發表
但我對程序不太熟"息". 例如一定要guidance嗎? 如有親戚在英國可做我的guidance,要交甚麼文件? 仲有 ...

msmchan
恭喜晒!!
我想請教你,如我個仔唔得閒去攞,寫授權書叫人去攞都可以咩?是否要下午4:00後才可以攞呢?
Thanks a lot.....

原帖由 msmchan 於 09-8-8 15:41 發表
Hi, 各位,

我己取了visa啦

星期四收email, 星期五取visa.

我老公星期五放假, 在家有時間便叫兒子寫了 ...
‹ 上一主題|下一主題