用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀 之- Part I (完)
樓主: ruby2004
go

好激氣呀 之- Part I (完) [複製鏈接]

原文章由 mimikitty28 於 08-4-14 15:13 發表

呢個係佢地的通病, 仲有係咩都唔上心, 無所謂, 總之有人衰過自己就ok, 超無上進心

佢都係唔鍾意用腦記野 , 但主要科全部都要記、要讀 , 昨日放假睇完電視(因為其他唔好睇) , 無電腦用(c6用左) ,叫佢溫書啦 ,寧願幫我洗、切、煮 , 都唔願去溫 , 迫住我又要(兩句咁多咋)

原文章由 ruby2004 於 08-4-14 15:29 發表

佢都係唔鍾意用腦記野 , 但主要科全部都要記、要讀 , 昨日放假睇完電視(因為其他唔好睇) , 無電腦用(c6用左) ,叫佢溫書啦 ,寧願幫我洗、切、煮 , 都唔願去溫 , 迫住我又要(兩句咁多咋) ...

我尋晚發晦氣同個仔講, 我以後唔理你點讀書, 因為我唔想成日為左成績而傷兩母子的感情, 我好hurt, 佢讀完書想出黎做野就做啦, 如果做做下野又想讀返書就自己半供讀, 佢聽左都無反應
可憐天下父母心 :cry:

原文章由 mimikitty28 於 08-4-15 11:16 發表

我尋晚發晦氣同個仔講, 我以後唔理你點讀書, 因為我唔想成日左成績而傷兩母子的感情, 我好hurt, 佢讀完書想出黎做野就做啦, 如果做做下野又想讀返書就自己半供讀, 佢聽左都無反應 ...

放心啦 , 嬲完無野架喇 .
佢地會好得一兩日 , 跟住又打回原形 ,我地以後仍然會叫佢地讀書 , 仍然會為左成績而傷彼此的感情 , hurt 完可以再hurt又再
hurt hurt hurt ..............一直hurt落去 , 因為我地係負責任既父母 , 唔會真係忍心睇住佢c , 晦氣說話講完當發洩吓情緒就算(我係話上黎呢個topic發洩咋 )

原文章由 ruby2004 於 08-4-15 11:47 發表

放心啦 , 嬲完無野架喇 .
佢地會好得一兩日 , 跟住又打回原形 ,我地以後仍然會叫佢地讀書 , 仍然會為左成績而傷彼此的感情 , hurt 完可以再hurt又再
hurt hurt hurt ..............一直hurt落去 , 因為我地係負 ...

你0個句hurt完又可以再hurt hurt hurt......真係深得我心, 真係講中哂為人父母的無奈...........

原文章由 mimikitty28 於 08-4-15 12:23 發表

你0個句hurt完又可以再hurt hurt hurt......真係深得我心, 真係講中哂為人父母的無奈...........

因為我係過來人ma .

昨晚好d喇 , 肯開始溫書 (就快大測 , 分數會同考試分拉勻) ,
上學期叫極都唔肯聽 , 結果做左滑鐵盧 , 希望佢下學期識驚啦 .

原文章由 ruby2004 於 08-4-15 12:40 發表

因為我係過來人ma .

昨晚好d喇 , 肯開始溫書 (就快大測 , 分數會同考試分拉勻) ,
上學期叫極都唔肯聽 , 結果做左滑鐵盧 , 希望佢下學期識驚啦 . ...

我0個個唔識驚, 無計, 佢成個假期無溫書, 只係臨考試時溫左幾日,考試返黎d分又合格, 我都唔知點解, 其實我嬲咪又係因為佢如果肯再比d心機, 成績一定名列前矛, 好可惜係佢安於現狀, side左自己的聰明, 佢覺得無唔合格就算, 正牌軟皮蛇

原文章由 mimikitty28 於 08-4-15 12:50 發表

我0個個唔識驚, 無計, 佢成個假期無溫書, 只係臨考試時溫左幾日,考試返黎d分又合格, 我都唔知點解, 其實我嬲咪又係因為佢如果肯再比d心機, 成績一定名列前矛, 好可惜係佢安於現狀, side左自己的聰明, 佢覺得無唔合 ...

你個重有得救
可能自持有d聰明 , 記野又快 , 所以放慢腳步啫 ,
好似馬拉松運動員咁 , 識留力 , 讀上去會愈來愈深 ,
最緊要打好個底 , 我地急佢唔急都無用 , 我地只係在旁邊乾著急,
都唔知c幾多細胞 , 睇黎最懶都係我個隻

原文章由 ruby2004 於 08-4-15 14:13 發表

你個重有得救
最緊要打好個底 , 我地急佢唔急都無用 , 我地只係在旁邊乾著急,
都唔知c幾多細胞 ,  ...

佢已經無得救, 除非肯叮一聲突然醒覺知道讀書的好處, 我成日同佢講千里馬成街都係, 百樂就得一個, 聰明反被聰明誤呀仔....

原文章由 ruby2004 於 08-4-15 14:13 發表

你個重有得救
都唔知c幾多細胞 ,  ...

佢已經無得救, 除非肯叮一聲突然醒覺知道讀書的好處, 我成日同佢講千里馬成街都係, 百樂就得一個, 聰明反被聰明誤呀仔....

原文章由 mimikitty28 於 08-4-15 15:03 發表

我由小學已經等緊佢"叮" , 都唔知佢有無得"叮" .
都唔知佢升唔升到班添

[ 本文章最後由 ruby2004 於 08-4-15 16:07 編輯 ]

原文章由 ruby2004 於 08-4-15 16:04 發表

我由小學已經等緊佢"叮" , 都唔知佢有無得"叮" .
都唔知佢升唔升到班添

我有時會懷疑, 係咪我的生肖同佢相尅的關係, 所以我叫佢去東佢就特登去西黎同我作對, 如果我唔理佢反而會好d呢

原文章由 mimikitty28 於 08-4-15 16:21 發表

我有時會懷疑, 係咪我的生肖同佢相尅的關係, 所以我叫佢去東佢就特登去西黎同我作對, 如果我唔理佢反而會好d呢

唔關事
而家佢地係成長過度期 , 有自己獨立主見 , 唔鐘意比人擺佈 ,
不過佢地又未成熟到可以自己handle , 都重只係睇到事情的表面,
未意識到後果的影響和嚴重性 , 我地見到佢半隻腳叉左落個
"乙水" 度 , 唔抵得叫佢唔好咁行 , 佢地偏偏又唔聽 , 先至激到
c c 吓啫. 所以話唔好太保護佢地 , 等佢地跌吓 , 不過企唔企得起身又要睇番佢地性格 , 即係有無"斗"心. (我個隻係無既 , 今次唔合格 , 下次都唔會早d溫架 , 只係利用d小息、午飯時間咋)

[ 本文章最後由 ruby2004 於 08-4-15 17:27 編輯 ]

原文章由 ruby2004 於 08-4-15 17:23 發表

唔關事
而家佢地係成長過度期 , 有自己獨立主見 , 唔鐘意比人擺佈 ,
不過佢地又未成熟到可以自己handle , 都重只係睇到事情的表面,
未意識到後果的影響和嚴重性 , 我地見到佢半隻腳叉左落個
"乙水" 度  ...

尋晚返到屋企, 我唔係幾睬佢, 但都有傾下佢學校d野, 好冷淡咁啦, 後尾食完飯佢要上網做project, 佢唔識整個表, 我就唔抵得幫佢, 後尾攪掂左, 大家坐在梳化, 佢突然話媽咪你又話唔理我0既, 我話我無理你呀, 佢話咁你正話又幫我做, 我話我教你做jie, 我依家唔鐘意你喇, 佢話你以前好鐘意我架, 我話已經係past tense啦, 依家唔鐘意, 佢就話唔會架, 媽咪成日話唔理佢但最終都會理佢, 所以係present continous tense呀, 我聽到個心偷偷笑 , 即刻冧哂

原文章由 mimikitty28 於 08-4-16 09:34 發表

尋晚返到屋企, 我唔係幾睬佢, 但都有傾下佢學校d野, 好冷淡咁啦, 後尾食完飯佢要上網做project, 佢唔識整個表, 我就唔抵得幫佢, 後尾攪掂左, 大家坐在梳化, 佢突然話媽咪你又話唔理我0既, 我話我無理你呀, 佢話咁你 ...

係囉,父母就係咁
有時比佢激到咋咋跳,
有時比佢淋到好甜.

原文章由 mimikitty28 於 08-4-16 09:34 發表

尋晚返到屋企, 我唔係幾睬佢, 但都有傾下佢學校d野, 好冷淡咁啦, 後尾食完飯佢要上網做project, 佢唔識整個表, 我就唔抵得幫佢, 後尾攪掂左, 大家坐在梳化, 佢突然話媽咪你又話唔理我0既, 我話我無理你呀, 佢話咁你 ...

哈 , 你亞仔好cuty呀 .

咁蹺既 , 尋晚返到屋企, 亞女話唔舒服瞓左 , 我見佢日日都話無功課做 , 諗住唔叫佢食飯等佢瞓飽 , (以前試過由晚上7點瞓到明天7點至精神 ) , 點知瞓到10半醒左 , 話無咩事 ,沖埋涼11點,
醒起有功課未做 , 但d功課唔係當日既 , 係上星期既 ,不過明天要交, , 做份project有d中文字唔識 , 一邊打一邊問我 ,
又未食野 , 12點黎緊 , 見佢病唔"鵝"佢住 , 唯有出手幫佢打,
剪貼圖等 , 完成project已1點 , set左閙鐘明晨起身再做 ,真係忍唔住要大聲話佢 , 成日都同佢講做功課唔好攪到咁"炆"水,你唔知
當日會發生咩事, 成日當耳邊風 ,佢知衰無駁咀 , 話以後唔會咁遲
今晨一早叫我起身陪佢 , 當然唔應承啦 ,比個教訓佢 , 而家諗諗吓佢重有一份作文未做添 , 罰都抵 , 上星期問過佢點解唔做project , 佢話唔知點做 , 問過同學又唔識 , 我話做乜唔問老師 ? 攪到一鑊泡

原文章由 ruby2004 於 08-4-16 11:11 發表

咁蹺既 , 尋晚返到屋企, 亞女話唔舒服瞓左 , 我見佢日日都話無功課做 , 諗住唔叫佢食飯等佢瞓飽 , (以前試過由晚上7點瞓到明天7點至精神 ) , 點知瞓到10半醒左 , 話無 ...

係呀, 如果唔涉及讀書的話題, 佢係好乖架, 我地依家仲有攬頭攬頸架

原文章由 ruby2004 於 08-4-16 11:11 發表

咁蹺既 , 尋晚返到屋企, 亞女話唔舒服瞓左 , 我見佢日日都話無功課做 , 諗住唔叫佢食飯等佢瞓飽 , (以前試過由晚上7點瞓到明天7點至精神 ) , 點知瞓到10半醒左 , 話無 ...

係呀, 如果唔涉及讀書的話題, 佢係好乖架, 我地依家仲有攬頭攬頸架

摘自bk 自由廣場

12歲女為情自殺

年 僅 十 二 歲 女 童 情 竇 初 開 , 因 受 感 情 煩 惱 , 昨 午 吞 服 藥 物 後 , 到 北 角 女 同 學 家 中 傾 訴 , 由 女 同 學 通 知 其 父 報 警 , 將 她 送 院 救 治 。

企 圖 自 殺 女 童 姓 吳 , 據 稱 已 有 男 朋 友 , 惟 近 日 感 情 出 問 題 。 昨 午 放 學 後 , 吳 女 到 一 名 同 姓 及 同 齡 女 同 學 、 位 於 繼 園 街 三 十 六 號 的 家 中 , 向 同 學 傾 訴 心 事 , 兩 人 談 至 傍 晚 六 時 許 , 她 自 言 到 來 前 , 已 吞 服 七 十 粒 抗 敏 感 藥 丸 尋 死 , 同 學 聞 言 大 驚 , 並 見 她 開 始 精 神 迷 糊 , 立 即 致 電 通 知 吳 父 , 並 報 警 求 助 , 救 護 車 到 場 將 她 送 院 治 理 , 情 況 穩 定 。

我都有一棵芥菜

原文章由 ruby2004 於 08-4-17 10:09 發表
摘自bk 自由廣場

12歲女為情自殺

年 僅 十 二 歲 女 童 情 竇 初 開 , 因 受 感 情 煩 惱 , 昨 午 吞 服 藥 物 後 , 到 北 角 女 同 學 家 中 傾 訴 , 由 女 同 學 通 知 其 父 報 警 , 將 她 送 院 救 治 。

企  ...

好在亞仔話佢鐘意打機多過女仔, (我諗都係暫時性), 依家佢對女仔仲未有興趣

原文章由 mimikitty28 於 08-4-17 12:11 發表

好在亞仔話佢鐘意打機多過女仔, (我諗都係暫時性), 依家佢對女仔仲未有興趣

男生多數到中三開始 .
如果唔係暫時性你就驚啦

尋晚睇金石良緣 , 講亞興仔同阿意影結婚相外景 , 見到旁邊
一班穿著校服的女學生 , 我重以為佢地係啱啱放學睇拍外界
添 , 原來係飾演劇集中阿意的同學 , 跟住同新娘影相 , 我諗
現實真係會咁開心 ?? 貧賤夫妻百事哀
‹ 上一主題|下一主題