用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 獻主會聖馬善樂小學 獻主會聖馬善樂小學
樓主: 虫虫主人
go

獻主會聖馬善樂小學 [複製鏈接]

原文章由 memomama 於 08-6-12 23:29 發表
虫虫主人:
我想問訂校服單上的羊毛背心(印校徵)及白波鞋帶(印校徵),一定要買嗎?白色外套及波鞋自己出街買可以嗎?我星期六要去訂校服了!想知應否訂購!thanks! ...

我有買外套同背心,不過背心好少穿,可以唔買,如果想買,可以去番門市買,另波鞋我係出面買

幼稚園校長讚許

校長說她這是一所好小學,但程度較深,功課也不少,是嗎?
派中學時,這是否納入band 1 小學?

原文章由 yovin 於 08-6-14 00:57 發表
校長說她這是一所好小學,但程度較深,功課也不少,是嗎?
派中學時,這是否納入band 1 小學?

係架,不過依家比以前功課少一些,平均每日6-7樣,不過呢間係由獻主會分拆出來

你個小朋友讀邊間幼稚園?

[ 本文章最後由 虫虫主人 於 08-6-14 13:33 編輯 ]

第三志願派到獻主會聖馬善樂小學
是否所有老師都是由舊校過來?

今天去了家長會,個禮堂沒有冷氣,好多蚊,真的要儘快改善!

醒目開學勳章

原文章由 memomama 於 08-6-14 19:03 發表
今天去了家長會,個禮堂沒有冷氣,好多蚊,真的要儘快改善!

真係好多蚊,我都咬左好多啖,個仔都走唔甩。咁第時返學咪要日日幫佢貼蚊貼囉~~我唸一來呢排落雨,一來出面整緊路有漬水,而隔離又係個豪宅地盤,咁攪法真係唔多蚊都難啦!!!but唔改善下d小朋友真係好難頂囉

你打算買什麼書包給小朋友,我打算這一年買lego,有公仔會開心d,希望用2年,第三年多d書才買多人推介的ZEVEN!另外打算買筆袋給囡囡,唔想買筆盒比佢玩!
原文章由 christy31400 於 08-6-14 20:50 發表

真係好多蚊,我都咬左好多啖,個仔都走唔甩。咁第時返學咪要日日幫佢貼蚊貼囉~~我唸一來呢排落雨,一來出面整緊路有漬水,而隔離又係個豪宅地盤,咁攪法真係唔多蚊都難啦!!!but唔改善下d小朋友真係好難頂囉 ...

原文章由 christy31400 於 08-6-14 20:50 發表

真係好多蚊,我都咬左好多啖,個仔都走唔甩。咁第時返學咪要日日幫佢貼蚊貼囉~~我唸一來呢排落雨,一來出面整緊路有漬水,而隔離又係個豪宅地盤,咁攪法真係唔多蚊都難啦!!!but唔改善下d小朋友真係好難頂囉 ...

依家阿女貼蚊貼加蚊怕水先返學

School website open already. Pls take a look!

http://www.semops.edu.hk/index.html

醒目開學勳章

回覆 #467 memomama 的文章

我都未同小朋友去睇書包呀,lego都聽好多人講話好,但係又唔係度度有,隨緣啦 另我尋日都買左個筆袋比小朋友,都驚佢上堂掛住玩筆盒唔專心

醒目開學勳章

回覆 #469 tsmom 的文章

真係一個好消息, 唔該晒~~~~~

原文章由 tsmom 於 08-6-16 17:16 發表
School website open already. Pls take a look!

http://www.semops.edu.hk/index.html

真好,等了好耐~~

原文章由 christy31400 於 08-6-16 18:13 發表
我都未同小朋友去睇書包呀,lego都聽好多人講話好,但係又唔係度度有,隨緣啦 另我尋日都買左個筆袋比小朋友,都驚佢上堂掛住玩筆盒唔專心 ...

初初都係買筆盒,後來佢書包越來越重,於是幫阿女轉左做筆袋

昨天看過lego書包,ok ,但魔術貼好像不太穩陣,如果我買會買拉鏈會好一點!以前這裡有家長說書展會平一些,不知今年書展係幾時呢!
  我老公昨日又問我間學校band 幾,我說小學無分band 幾,但這一間算是區內2線的學校,我同事有幾個教友讀協恩,都讀得好辛苦,細大一樣,我唔想小朋友咁辛苦,所以我從來沒有考慮協恩!我覺得作為家長的我們最緊要是為小朋友建立自信,開開心心,由我個囡囡選幼稚園開始,我的宗旨是要小女學會學習的態度,並不是學到什麼,現在一直沒有改變這種想法,但這一點和先生有一點點分歧,幸好他也相信我,總算一家三口渡過派小一的一關,小女也很期待小學的生活呢!

原文章由 christy31400 於 08-6-16 18:13 發表
我都未同小朋友去睇書包呀,lego都聽好多人講話好,但係又唔係度度有,隨緣啦 另我尋日都買左個筆袋比小朋友,都驚佢上堂掛住玩筆盒唔專心 ...

虫虫主人
請問7月5日的編班是否選擇提?有幾多條?是否中英數樣樣有?

上次註冊時已問過,職員說是考中英數三樣,所以要2個多小時!還告訴我不可以遲到!

原文章由 Tiff媽咪 於 08-6-18 23:43 發表
虫虫主人
請問7月5日的編班是否選擇提?有幾多條?是否中英數樣樣有?

轉眼囡囡要升二年級,在過去一年,幸好有邱老師,邱老師是一位不錯的老師,一年級的新生如果是她做班主任就很好啦!她十分關心小朋友,遇上有事必會致電給我們,我的囡囡也十分喜歡她。

其實遇到個好老師好緊要,起碼小朋友有心機返學,家長又放心,希望各位小朋友都遇到好的老師!
原文章由 小晴媽 於 08-6-21 13:47 發表
轉眼囡囡要升二年級,在過去一年,幸好有邱老師,邱老師是一位不錯的老師,一年級的新生如果是她做班主任就很好啦!她十分關心小朋友,遇上有事必會致電給我們,我的囡囡也十分喜歡她。 ...

聽日係結業禮日子, 而後日係取成績表日子 , 跟住開始放暑假

原文章由 小晴媽 於 08-6-21 13:47 發表
轉眼囡囡要升二年級,在過去一年,幸好有邱老師,邱老師是一位不錯的老師,一年級的新生如果是她做班主任就很好啦!她十分關心小朋友,遇上有事必會致電給我們,我的囡囡也十分喜歡她。 ...

阿女今年都升二年級喇,她都很喜歡班主任-張老師
希望2年級嘅班主任都係咁好就好喇

[ 本文章最後由 虫虫主人 於 08-7-2 13:10 編輯 ]

原文章由 memomama 於 08-6-8 22:55 發表
我第一志願是馬頭涌,聖馬小的英文程度ok嗎??因我報的私小是全英文及普通話教學,每月連膳食約2600,爸爸有d心郁郁,我 又有一個細b,負擔都好重呢!還有升中派位什樣呢!我上網得不到它的資料,why ?咁神秘的???? ...

升中派位結果非常好。 超過90%學生獲派第1到第3個志願。
它的website:
http://www.semops.edu.hk/
‹ 上一主題|下一主題