用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 鑽石山靈糧幼稚園 鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享
樓主: dordormom
go

鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享 [複製鏈接]

cytymom :
唔只"請聽我讀"同近乎日日都有相睇o既"校園相簿",
如果你鍾意多親子活動,學校有好多活動歡迎家長參與,做義工,除左每年一度觀課,k1有親子遊花墟+遊超市,仲可以做"請聽我讀"家長義工響九點前在聽小朋友讀故仔...

o岩o岩前日學校搞左個花市,學園每一個角落變身做花市,有攤位遊戲,有小食亭,又有手工藝品及親子年花,d家長好踊躍幫手,k2小朋友係兩個一齊自遊行,k3姐姐哥哥一對一照顧k1小朋友,有d好有責任感,全程拖著小弟弟小妹妹,又餵小弟弟小妹妹食野,好溫馨...

原帖由 cytymom 於 10-2-8 15:08 發表
fostermak, 謝謝你的回應,完全明白。如果沒有其他 hidden cost, 我覺得靈糧堂一d都唔貴, 尤其喜歡它的「你聽我讀」同「天天有相睇」。
我家有三寶

fostermak:

本人正為小兒讀哪間學校煩惱.
九龍塘迦南 或是 鑽石山靈糧堂?
可否在德育,英文,普通話及升小一方面提供意見作參考用.  謝.

fostermak
係呀! 睇到其他小朋友blog到post咗D花市日相呀,見到有好多家長義工呀,感覺良好,學校有心思去攪,仲要同家長配合,真的不容易,真係好似係間幾有心嘅幼稚園。
想問問係咪冇課本架?又冇功課?咁書包裝乜嘢架?

原帖由 fostermak 於 10-2-10 13:14 發表
cytymom :
唔只"請聽我讀"同近乎日日都有相睇o既"校園相簿",
如果你鍾意多親子活動,學校有好多活動歡迎家長參與,做義工,除左每年一度觀課,k1有親子遊花墟+遊超市,仲可以做"請聽我讀"家長義工響九點前在聽小朋友讀故 ...

ruima:
九龍塘迦南我冇研究過,所以無從比較,或者你問下果邊d家長,不過曾經有媽咪話俾我聽迦南比較傳統、深同谷...

其實你可以從交通時間/學費/課程等比較,
---德育同宗教,靈糧做得好好
---英文,一星期兩節,全校有2位外籍老師,除了英文課,亦在其他課堂環節出現,增加小朋友英文能力
---普通話,全校得一位,雖然一星期一節,但真係教得好好,好生動,又唱歌,又有遊戲,可能第一年小朋友未必識講,但聽得多,就開始肯講
---升小一,如果係抽官津,跟讀邊間幼稚園冇分別,主要睇分數;至於考私校直資,靈糧訓練出黎o既小朋友表達力強,有自信,出去考小學,表現一般都唔錯,據我所知,囡囡果班雖然得9個男仔,但有2個考左入男拔,要響成今年千九個人中脫穎而出,爭到最後一百幾十個位,真係好唔容易...

原帖由 ruima 於 10-2-10 22:44 發表
fostermak:
本人正為小兒讀哪間學校煩惱.九龍塘迦南 或是 鑽石山靈糧堂?可否在德育,英文,普通話及升小一方面提供意見作參考用.  謝.
我家有三寶

cytymom :
k1冇功課,即所謂抄寫,主要係每兩星期一次講故仔俾24個人聽,下學期開始有英文字卡,每個生字要串8次,另有中文/普通話/英文字卡響屋企等爸爸媽媽玩親子遊戲,一齊讀...

英文係有課本,係學校設計o既...

原帖由 cytymom 於 10-2-11 00:22 發表
fostermak
係呀! 睇到其他小朋友blog到post咗D花市日相呀,見到有好多家長義工呀,感覺良好,學校有心思去攪,仲要同家長配合,真的不容易,真係好似係間幾有心嘅幼稚園。
想問問係咪冇課本架?又冇功課?咁書包裝乜嘢架?

...
我家有三寶

Fostermak,
謝謝你的回覆.
請問英文跟普通話會教拼音嗎?

原帖由 fostermak 於 10-2-11 14:21 發表
ruima:
九龍塘迦南我冇研究過,所以無從比較,或者你問下果邊d家長,不過曾經有媽咪話俾我聽迦南比較傳統、深同谷...

其實你可以從交通時間/學費/課程等比較,
---德育同宗教,靈糧做得好好
---英文,一星期兩節,全校有2 ...

ruima:
英文有教拼音,係分三年教,由k1教最淺的p,b,h到k3教Th,wh音...
普通話反而冇教拼音,主要係多聽多講,學校舊年開始派普通話詞卡,家長可以和小朋友響屋企練習,或直接上學校內聯網校園電視,老師拍左多個普通話短片教發音,英文會派老師自拍phonic VCD,校園電視都有英文歌video睇,問題係家長有冇時間陪小朋友睇...

原帖由 ruima 於 10-2-11 22:30 發表
Fostermak,
謝謝你的回覆.
請問英文跟普通話會教拼音嗎?
我家有三寶

fostermak,謝謝你花時間閱讀、回應,感激!!
「2個考左入男拔」嘩!! 好叻呀!!

原帖由 fostermak 於 10-2-11 14:25 發表
cytymom :
k1冇功課,即所謂抄寫,主要係每兩星期一次講故仔俾24個人聽,下學期開始有英文字卡,每個生字要串8次,另有中文/普通話/英文字卡響屋企等爸爸媽媽玩親子遊戲,一齊讀...

英文係有課本,係學校設計o既...

...

鑽石山靈糧一問, 急

fostermak,

鑽石山靈糧一問
1. 本人很喜歡靈糧, 本人女兒己被取錄2010-2011年度K1班,
相信靈糧的小朋友是一個有創意、活潑、主動的孩子

2. 但想問一問, 靈糧的小朋友做靜態活動時,
會覺得悶嗎? 專注力ok嗎?

3. 鑽石山靈糧是否名氣大些, 較藍田靈糧容易考小學

Fostermak

靈糧收了我女喇, 多謝你之前的鼓勵~~

原帖由 fostermak 於 10-2-1 13:51 發表
True:
我同你都一樣係working mum,平日有老人家幫手湊小朋友,俾佢地睇電視實在難免...
如果想佢同其他小朋友玩,可能帶佢落公園玩會好d,畫班好多時係自己有自己畫...

或者報畫前,你望下d畫作係咪小朋友能力範圍下做o ...

我想問下靈糧難唔難入.....我個女07/09出世, 想問, 考之前要唔要準備d咩.....我好想個女入到吖....希望讀緊靈糧小朋友0既mama有冇咩意見.......
‹ 上一主題|下一主題