用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

我都想知點做呀!

因為我阿囡借了隻VCD,是否不需要做「足印」閱讀報告呢?
點為之「非故事類」的書呢?

請有經驗的家長幫忙,謝謝!

原文章由 vvmakyy 於 07-11-8 20:14 硐表
今日學校派咗 "閱讀足印記錄冊", 內裏話凡完成閱讀足印共廿四個閱讀報告, ...........

請問係點樣做架? 係咪只需寫上閱讀的書名及完成日期就可以, 即係入面寫住 "中文故事類", "中文非故事類", "english books" ... ...
Joyful Life

Hi Celestine,

我今日問過阿囡係未音樂科19/11要創作評估, 佢話已經評估咗,上堂時老師派咗張卷要創作一首歌, 大家都一樣, 不過要創作拍子, 但係已經即堂交咗, 咁我問19/11創作評估 (手冊寫) 係咩? 佢話 19號會係派, 唔知係咪真, 你問吓囡囡口供係咪一樣.  

原文章由 Celestine 於 07-11-8 13:59 硐表
有無1C班媽咪可以幫我 ?
我見囡囡手冊音樂科下星期一要交創作報告, 但又唔見有紙要做, 問女女佢又話有派紙, 仲係我點搵都搵唔到啊.... 唔知係咪真係有習作紙做呢 ???  
請幫幫忙, 謝 ! ...

原文章由 Joyful-Life 於 07-11-9 10:38 硐表
我都想知點做呀!

因為我阿囡借了隻VCD,是否不需要做「足印」閱讀報告呢?
點為之「非故事類」的書呢?

請有經驗的家長幫忙,謝謝!

關於大自然,科學之類既常識,又者名人傳記,詩歌,真人真事(好似我女最近睇左一本書,講兩個有絕症既女仔一生),十萬個為什麼之類,總之唔係講虛構古仔既,都係非故事類.

我去咗通利換咗門票啦, thank you !!!!

原文章由 id00288 於 07-11-7 08:01 硐表
Dear all
大家如果未買飛看音樂會交功課,
可以看看這個免費音樂會
http://www.hkpo.com/tch/concerts_and_ticket/concerts/concertdetail.jsp?id=73

會有入場券的

Blythemia,

清楚晒!
Thanks a lot !

可唔可以幫我問您囡囡VCD要吾要做呀?
因為「足印」閱讀報告全部係要寫書名。

另外,想問每次最多可以借幾多本書呢?

謝謝幫忙!

原文章由 Blythemia 於 07-11-9 13:05 硐表

關於大自然,科學之類既常識,又者名人傳記,詩歌,真人真事(好似我女最近睇左一本書,講兩個有絕症既女仔一生),十萬個為什麼之類,總之唔係講虛構古仔既,都係非故事類. ...
Joyful Life

Hi 傻妹,

仍然available呀...無講幾點完呀...不過我諗都係兩個鐘度啦....當時買呢個, 除左都岩睇之外, 都係因為唔貴...如果真係太長or太悶, 睇半場走都ok嘛....

csy_heidi

原文章由 傻妹 於 07-11-8 13:49 硐表

csy_heidi,

請問個音樂會幾點完?你賣左未?thank you.

原文章由 csy_heidi 於 07-11-9 16:55 硐表
Hi 傻妹,

仍然available呀...無講幾點完呀...不過我諗都係兩個鐘度啦....當時買呢個, 除左都岩睇之外, 都係因為唔貴...如果真係太長or太悶, 睇半場走都ok嘛....

csy_heidi

...

csy_heidi,

sorry,我最後買左近我地的其他音樂節目了!唔好意思呀.

傻妹,

唔緊要啦...最緊要大家有報告交...

csy_heidi

原文章由 傻妹 於 07-11-11 12:33 硐表

csy_heidi,

sorry,我最後買左近我地的其他音樂節目了!唔好意思呀.

嘩!今年一年級經已要默埋課外喇,我地舊年都唔駛架!

原文章由 id00288 於 07-11-8 16:27 硐表
Dear all
想問問大家手冊寫了
中文黙書,「+課外」
會黙什麼字呢?
多謝大家幫忙

Joyful-Life>>>你意思係你囡囡借左VCD返黎?但閱讀足印應該係做書唔係VCD架喎!每次好似最多借4本,不過唔一定要借學校D書架,你可以同佢去圖書館借或屋企有既全部都可以做既!

原文章由 Joyful-Life 於 07-11-9 13:23 硐表
Blythemia,

清楚晒!
Thanks a lot !

可唔可以幫我問您囡囡VCD要吾要做呀?
因為「足印」閱讀報告全部係要寫書名。

另外,想問每次最多可以借幾多本書呢?

謝謝幫忙!

...

achan97,

多謝您的解答!

我囡囡一直話VCD可以做「足印閱讀報告」,激死!

如果可以做埋公共圖書館或自己買的圖書,好快就會做完?!

請問是否每次只做指定篇數?
我囡囡話老師無講。

謝謝幫忙!

原文章由 achan97 於 07-11-12 14:52 硐表
Joyful-Life>>>你意思係你囡囡借左VCD返黎?但閱讀足印應該係做書唔係VCD架喎!每次好似最多借4本,不過唔一定要借學校D書架,你可以同佢去圖書館借或屋企有既全部都可以做既!

...
Joyful Life

咁可能佢岩我錯都未定架,我覺得唔得一來因為囡囡從來無用VCD做過,二來因為果本叫閱讀足印咋!!:D :D
如果成日做24本係好快就做完架,老師係無規定架,快做哂咪會快d吸到最後果幾版既獎杯印囉!!

原文章由 Joyful-Life 於 07-11-12 15:47 硐表
achan97,

多謝您的解答!

我囡囡一直話VCD可以做「足印閱讀報告」,激死!

如果可以做埋公共圖書館或自己買的圖書,好快就會做完?!

請問是否每次只做指定篇數?
我囡囡話老師無講。

謝謝幫忙!

...

achan97,

Thanks !

原文章由 achan97 於 07-11-12 20:52 硐表
咁可能佢岩我錯都未定架,我覺得唔得一來因為囡囡從來無用VCD做過,二來因為果本叫閱讀足印咋!!:D :D
如果成日做24本係好快就做完架,老師係無規定架,快做哂咪會快d吸到最後果幾版既獎杯印囉!!

...
Joyful Life

尋日去咗香港文化中心同樂日, 有跳舞, 小丑, 兒童合唱團, 魔術, 手風琴, 雜要表演, 不知不覺睇咗4個小時, 好精彩呀! 你地有冇去呀?

下個月中上學校考試又就快到, 玩埋呢個月又要收拾心情溫書啦, 請問上次測驗範圍都要再考嗎?

大家有冇發覺個女既書包真係好重? 好可憐....

原文章由 vvmakyy 於 07-11-19 11:24 硐表
尋日去咗香港文化中心同樂日, 有跳舞, 小丑, 兒童合唱團, 魔術, 手風琴, 雜要表演, 不知不覺睇咗4個小時, 好精彩呀! 你地有冇去呀?

下個月中上學校考試又就快到, 玩埋呢個月又要收拾心情溫書啦, 請問上次測驗範圍都 ...

係好重好重呀! 我問呀囡點解視藝堂用的顏色筆, 膠水, 剪刀唔放係學校, 不用帶回家, 佢又話學校冇 cubby hole 比佢地放文具喎, 真係可憐

我個女已經開始寒背tim ar

原文章由 vvmakyy 於 07-11-20 13:17 硐表
係好重好重呀! 我問呀囡點解視藝堂用的顏色筆, 膠水, 剪刀唔放係學校, 不用帶回家, 佢又話學校冇 cubby hole 比佢地放文具喎, 真係可憐

原文章由 日本便當 於 07-11-21 13:04 硐表
我個女已經開始寒背tim ar

視藝用品放係櫃桶都得架.

大個d高d就會好d.最緊要係個書包設計好d,再唔係用多一個手挽袋分開裝一部分.反而高班好似好左,我個女低班時,個書包係佢體重四分一,超哂標.

各位媽咪:

我覺得d先生好似只用一套方法同小朋友溝通咁, 係, 修女學校係會嚴d, 小朋友都會乖d, 呢點我好認同. 但係有時做法和說話都要顧及小朋友既感受...我地做媽咪既, 都要小心說話啦, 要用鼓勵方式啦. 有時, 個女學校聽左老師既說話, 一一記在心中. 覺得自己冇用, 唔開心, 唔起身, 唔上學. 我地做返工媽咪既, 晚上已經咁多功課, 咁多quiz, 又有兩次DICTATION.....又唔知點解, d 課文教得好快, 但係根本d字連讀都讀唔出, 唔好話點解....第一次測驗就話咁多範圍....係我個仔既起碼2倍範圍....而家仲要做埋輔導, 做埋解話, 盡量令佢返得開心. 其實, 最唔開心果個, 係我! 我地係借個地方舒援下, 只係我個人既感受, 未必同大家相同, 唔好意思先....(又收到要做校園project, 加埋個仔果d, 真係仲多野做過公司)

9月開始, 簡直就係急速哀老呀))))))))))))))))))))

原文章由 Blythemia 於 07-11-22 08:52 硐表

視藝用品放係櫃桶都得架.

大個d高d就會好d.最緊要係個書包設計好d,再唔係用多一個手挽袋分開裝一部分.反而高班好似好左,我個女低班時,個書包係佢體重四分一,超哂標. ...

‹ 上一主題|下一主題