用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關學習鋼琴的問題
樓主: Yanni
go

解答任何有關學習鋼琴的問題 [複製鏈接]

Re: 解答任何有關學習鋼琴的問題

Winho:
check pm

注意yamaha U1J係印尼造,U1才是日本造,價錢不同。
想平D,同sale講用一次過付款,Tom Lee價錢都幾'企硬'。

女兒的鋼琴老師唔肯用數碼鋼琴教!

鋼琴老師上門教女兒一課初級鋼琴之後,幾日後話唔想用數碼鋼琴教彈琴,她理由是數碼鋼琴的琴鍵比真正鋼琴較輕,怕小孩子彈壞手勢,音色沒有鋼琴的真實表現性,可能影響小孩子對學彈琴興趣
解決方法:1.轉買一部真正鋼琴回家,但現在剛買進不到一個月價值萬二元的數碼鋼琴怎算呢?
2.鋼琴老師話可以到她家中上課,但要同囡囡坐車約20分鐘仲要行15分鐘先去到!
3.換鋼琴老師,但係唔知其他老師是否都是不肯使用數碼鋼琴教授?
4.請大家比點意見好嗎,因我真的不了解鋼琴老師心理?數碼鋼琴保養容易,功能多多,更具備伴奏學習功能,究竟有何唔點?

Hi Yanni
無呀...係果次有個tun琴師傅黎我屋企tun琴後彈出黎,我見好好聽,咪問佢首歌係咩名lor.
佢只係講左中文名比我知咋
Yanni 寫道:
有無英文名or作者名?[quote]
ArgusMum 寫道:
Hi Yanni
我想問下你有無一首好似叫"平面的禮物"既琴譜呀   
[/quote]

Yanni 寫道:
即係要識彈哂所有key的scale?!咁要先知道每個key的sharp同flat,要學用五線譜寫出各個key,可請老師幫你寫個sample先。如:
sharp既先後係:FCGDAEB
flat既先後係:BEADGCF
其實Grade3 exam都未須要識晒全部key,而且有樂理訓練先得。[quote]
hhma 寫道:
Yanni & lkslks
唔知你地係咪講呢樣呢?
我以前識一個老師, 佢要學生彈hanon要轉調
即hanon係彈C major架ma, 一個個bar甘彈上去.  佢就要佢彈 E Major, B Flat Major...etc
我自己都覺得好深呀!!!  
你話G呀, D呀, 就可以, 彈到 E Flat個d呀, 真係難呀...

唔知你地係咪講呢樣..

hhma,
細仔彈Schmidt 老師都要佢練轉調。

Yanni,
咁練轉調有乜好處呢?

JP
我估都係想佢SCALE / 唔同調會好D甘啦..
BUT真係好似好難甘呀!!!

Yanni
我諗就算唔識晒, 都要好熟啦
佢無"用五線譜寫出各個key"架, 就甘就叫佢轉KEY架啦....

係呢, 以前我地背MAJOR SCALE係有口訣既
e.g. Good Down And Eat BreakFast
甘有無其他架

JP 寫道:

hhma,
細仔彈Schmidt 老師都要佢練轉調。

Yanni,
咁練轉調有乜好處呢?

Hi Yanni,
4歲囡,剛學咗4堂,我見佢練琴...通常佢自己記熟咗d音然後彈出嚟,咩唔係要一邊望住d音符一邊彈咩?
需要更正她嗎?我怕她學壞姿勢,將來難改.
thanks.

小兒現4歲,
bebe

Re: 女兒的鋼琴老師唔肯用數碼鋼琴教!

機械發聲同電子發聲一定有分別,鋼琴彈一個音都可做出好多唔同的音色,當然老師要識教。你都未見過鋼琴家用數碼鋼琴演奏啦。

你附近有無琴行可租琴房學琴。
aifa2115 寫道:

鋼琴老師上門教女兒一課初級鋼琴之後,幾日後話唔想用數碼鋼琴教彈琴,她理由是數碼鋼琴的琴鍵比真正鋼琴較輕,怕小孩子彈壞手勢,音色沒有鋼琴的真實表現性,可能影響小孩子對學彈琴興趣
解決方法:1.轉買一部真正鋼琴回家,但現在剛買進不到一個月價值萬二元的數碼鋼琴怎算呢?
2.鋼琴老師話可以到她家中上課,但要同囡囡坐車約20分鐘仲要行15分鐘先去到!
3.換鋼琴老師,但係唔知其他老師是否都是不肯使用數碼鋼琴教授?
4.請大家比點意見好嗎,因我真的不了解鋼琴老師心理?數碼鋼琴保養容易,功能多多,更具備伴奏學習功能,究竟有何唔點?

dora8802
如你小朋友咁練習,將來認音會有問題。要更正。試吓用本書蓋着她的手指,要佢望住譜,心想着手指在琴上的位置。

To Yanni,

是彈轉調。老師說他的聽力差,所以要他彈轉調,訓練他的聽力。
謝謝你的回答!

Re: 女兒的鋼琴老師唔肯用數碼鋼琴教!

其實個老師一上到我家時,見到個數碼鋼琴就彈三彈4,
當時我都不以為然,向她解釋買數碼琴之原因是練習時可以使用耳筒,唔會嘈到其他人休息,保養極之方便,touching都好似傳統機械鋼琴喇,待女兒往後學到一定程度後,約學到4級時對琴音/touching有要求時才轉換........

誰不知會,始料未及鋼琴老師會唔肯用數碼鋼琴,攪到我好似係個蠢蛋咁,是是但但貪便宜買錯琴 (其實巳考慮和搜尋了2個多月了)  

[quote]要佢望住譜,心想
您, 是我一個遙遠的夢~~~

Hi Yannie,

請指教, 我家小B 四歲半左右開始學琴 (柏斯), 學了三年, 9月份考2級試 (7歲半), 他現在很努力練習, 因他說pass後就不學琴了, 因練琴很辛苦及浪費時間! 當初是他"求求我" 給他學琴的, 因他喜歡彈琴, 但他不知要常練習, 以為喜歡就彈, 不喜歡就看 TV 就有好成績, 現在知要常練習才有好成績, 所以怕辛苦想放棄了! 請問是否由他決定呢?! 迫又無意思, 但我又不想他太易放棄一些困難之東西, 做人亦很難! 我們就放棄嗎? 不是前功盡棄嗎? 家長要迫嗎? 但不是真心的話無心去做又有何意思?!請問各位有沒有意見提供呢???! Pls pls pls!!!!

你所比喻如'打字'都差不多。

3個月準備Aural,Gd3都尚ok,但我通常都早D教,因有D學生會'五音不全'、記唔到D 音樂名詞...。你大個D,自己先記熟D term先,如Rallentando、Legato....。[quote]
Mao..Mao.. 寫道:
[quote]要佢望住譜,心想

Toni媽媽
你講得好好,好多嘢都好難,實在不可以遇到困難就放棄。對佢成長都唔好。

如讀書,如果可以比佢選擇讀或唔讀,咁大把人放棄啦。作為家長,想子女學得成,由day one開始就要立定主意,唔准放棄,因為你作為媽媽都動搖咗,所以你仔仔說'pass後就不學琴'。其實老師同家長都有責任令小朋友'真心去做',方法就是同佢鋪好一絛順暢的路,如由初學起飬成練習的習慣,老師要知每個階段的困難,盡量唔比佢挫敗到自己的學生。

Yanni:

請pm一些琴資料給我,謝謝你。
[email protected]

行琴行時聽d staff講e家d琴可以加個電子靜音, what is it? 加左會否影響左個琴ga
~-~-~-~-~-~wingwingchu

你好

我over 30++先学琴, 现在大约3级,
我見女女可以好輕鬆地弹着跳音, 但我就發覺自己弹跳音的歌好吃力,好遲鈍. 可能自己不能懂得放鬆去弹, 好生硬。  

有人教我弹d   czerny op 599, 最近我自己已開始紧....還有什麼方法可改善?

剛学完everybody book 4,
正在学紧 children pieces book 3
& A dozen a day book 2

thank you.

你好,

請問我囝囝學了鋼琴大約十一個月(現在剛剛六歲),用緊John Thompson-Second Grade (學咗2�3本)及Everybody Book 2 (學咗半本), 請問大約學多久才可以考二級試, 要唔要學多幾年先考得?

ngyanting
活得幸福的女人
‹ 上一主題|下一主題