用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 1 ...
樓主: greenapple1093
go

2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 11:05)   [複製鏈接]

simonwan 發表於 17-8-11 16:54
回覆 little_yolky 的帖子
吓? 仲去玩? 我哋係之前plan定, 簽完第一科, 然後去邊度簽第二科, 簽唔到plan B去邊度簽, 咩路線係最快。好忙架。

我個年代, 年年都有物理系學生畢唔到業要留班。

simonwan    發表於 17-8-11 17:18

little_yolky 發表於 17-8-11 16:45
玩完排隊都仲簽到?

我同學選日文, 凌晨12:XX要去排了, 我好D, 無揀, 所以可以4:00至去排, 排第一果個都係1 ...
我正正係為左日文排通宵,當時好驚冇得讀。

little_yolky 發表於 17-8-11 16:59
吓? 仲去玩? 我哋係之前plan定, 簽完第一科, 然後去邊度簽第二科, 簽唔到plan B去邊度簽, 咩路線係最快。好 ...

咪物理最慘囉! 我同學臨畢業揾灑工,點知最后一個學期有一科肥左,畢唔到業!由 yr 1 開始,科科都要有幾個肥佬 D教授至安樂,畢業班都系甘!!!

醫科辛苦就話姐,人命攸關,而且出來薪高糧準! 我地甘辛苦讀四年,出來系無人請!

little_yolky    發表於 17-8-11 17:36

twhkleung 發表於 17-8-5 10:16
吓! 我以为荃官系1a啋㖭! 原果只有1b-1a呀! 咁荃区就连一间正1a都冇了...

不过,看完港同后,今年成绩好 ...

今年可風入U率係83%, 106人有22人入HKU, 22人入CU,應該可以晋升為Band 1A吧! (資料來自Ho Fung College Alumni Association Official FB website)

healthybaby 發表於 17-8-12 00:30
今年可風入U率係83%, 106人有22人入HKU, 22人入CU,應該可以晋升為Band 1A吧! (資料來自Ho Fung College  ...
西利禾! 咁计UST在內, 可能有> 50% 3大率!
请问website 那里可看到这資料呢?

healthybaby 發表於 17-8-12 00:30
今年可風入U率係83%, 106人有22人入HKU, 22人入CU,應該可以晋升為Band 1A吧! (資料來自Ho Fung College  ...

非常感謝提供資料來源。

Total 128 人
JUPAS offer rate (不是入U率) : 106 / 128 = 82.81%

3大入U率 (學士學位): (22+22+2) / 128 = 35.94%
聯招學士學位 JUPAS degree: 97 / 128 = 75.78%

reference: #097

greenapple1093 發表於 17-8-12 10:50
謝謝提供資料來源。

sorry是我睇錯,係128人。但成绩真係好好,而且應該係有同學揀理工神科而令到較少人入科大。部份的科目成绩已超越區內頂級名校了。

樓主:
九龍民生
5 or above 5 for 4 core subjects=36.5%
5 or above 5 for all subjects=40.77%5 or above 5 for each student=2.69

little_yolky 發表於 17-8-11 16:59
吓? 仲去玩? 我哋係之前plan定, 簽完第一科, 然後去邊度簽第二科, 簽唔到plan B去邊度簽, 咩路線係最快。好 ...

乜要排通宵架咩?

我印象中係選好後電腦編,take唔take到睇彩數

我估間間唔同

simonwan 發表於 17-8-11 16:54
回覆 little_yolky 的帖子

「做實驗時間已經霸灑幾個下午,根本無嘜其他科岩時間揀到」

正是

好想take日文,但啲lab堂大大嚿阻住哂,根本sip唔入個timetable

siden 發表於 17-8-12 20:31
乜要排通宵架咩?

我印象中係選好後電腦編,take唔take到睇彩數
我讀大學個年代...........係無電腦的............

siden 發表於 17-8-12 20:33
「做實驗時間已經霸灑幾個下午,根本無嘜其他科岩時間揀到」

正是
我都有D堂撞咗必修科, 不過藝術系教授好好人, 俾我去sit堂學, 我都交足功課。地理系連個tutor都好好, 因為tutor要畫圖, 但我又撞咗一半時間, 佢自己遲放工陪我加時。

以前好人真係好多。

siden    發表於 17-8-12 20:56

little_yolky 發表於 17-8-12 20:45
我讀大學個年代...........係無電腦的............

我都冇電腦

我意思係學校處理然後用電腦印出黎俾學生

當年電腦稀有,係要用電腦,要去電腦中心爭果個年代

siden 發表於 17-8-12 20:53
我都冇電腦

我意思係學校處理然後用電腦印出黎俾學生
...........係辦公室都無電腦.............畢業論文係手寫果種...............

我哋有張表, take course要系入面簽名, 如果爆quota, 要同該科教授「蟻」佢哋簽名, 教授肯簽至可以take, 所以, 次次選科時, 教授感覺十分良好, 因為好多人「蟻」佢哋, 佢哋又扮到唔想簽, 要學生「蟻」多幾下, 最後課室有位都肯簽。

little_yolky 發表於 17-8-12 20:59
...........係辦公室都無電腦.............畢業論文係手寫果種...............

我哋有張表, take  ...

我以為我已經夠老,但你輩分竟然比我更高

twhkleung    發表於 17-8-13 12:30
Ktfk    發表於 17-8-12 23:43

73662710 發表於 17-8-12 17:04
樓主:
九龍民生
5 or above 5 for 4 core subjects=36.5%

Thanks

經過考評局DSE 成績覆核結果後,九龍民生已更新了資料如下:

http://munsang.edu.hk/secondary/index.php?option=com_content&view=article&id=2395:ann20170712&catid=42:announcements&Itemid=92
(updated on 10 Aug 2017)

http://munsang.edu.hk/secondary/files/document/announcement/ann_20170712_HKDSE_2017_Exam_Result_SHP_Lvl5.pdf
(未覆核前)

Eng 5+, 由40.7% 到 42.7%
Chi 4+, 由44.7% 到46%

No.

Number

Sat

5+

4+

2+

Eng

Chi

LS

Maths

M1

M2

BAFS

ICT

Bio

Chem

Phy

Econ

Geog

Hist

Chi Hist

VA

Music

40.75%

76.44%

99.70%

人均

2.69

5.04

估計Chem 出席考試人數為62 (因為若用63乘%,是得不到最接近整數)

DGS既成績都有少許變動
http://www.dgs.edu.hk/index.php/achievements/results-of-public-examinations

5**: 141=>143
5+: 497=>499

中文5**: 5%=>6%
中文5+: 30%=>31%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SPCC DSE同IBDP成績都有少許變化

SPCC DSE:

http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/congratulations/3895

5**: 205=>206, 人均5**: 1.83=>1.85
5+: 644=>648, 人均5+: 5.75=>5.79
中文5+: 61.6%=>64.3%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-14 10:43
SPCC DSE同IBDP成績都有少許變化

SPCC DSE:
就好似李家成同Bill Gates d身家咁, 有小小變动, 在佢地唔知几多億身家中, 发现计少左几蚊, 而家加反比佢咁...

twhkleung 發表於 17-8-14 13:23
就好似李家成同Bill Gates d身家咁, 有小小變动, 在佢地唔知几多億身家中, 发现计少左几蚊, 而家加反比佢咁 ...
咁IBDP同DSE既機制上, 都存在"成績覆核", 所以有少許調整係唔出奇

twhkleung    發表於 17-8-14 14:28
‹ 上一主題|下一主題