用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心
樓主: YWWong
go

沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心   [複製鏈接]

conniecheung 發表於 16-7-11 13:12
果位家長跟本就係唔了解自己兒子實力而走去冒險!
係小朋友如果係級8, 就算係呈分次第, 以信X小學嚟計, 自行一曾記, 自行二呂記, 都係搏得太過份了, 係impossible mission。如果真係要咁搏, 可以, 但大抽獎必須謹慎。

醒目開學勳章

引用:Quote:papa71+發表於+16-7-11+12:40+我都問

原帖由 little_yolky 於 16-07-11 發表
佢唔得閒覆, 唯有我哋自己分析吧。

佢講過學校評級5及B2, 但學校入B1率大概有18%-19%(根據佢話舊年52人10 ...
十分同意!

little_yolky 發表於 16-7-11 13:15
佢唔得閒覆, 唯有我哋自己分析吧。

佢講過學校評級5及B2, 但學校入B1率大概有18%-19%(根據佢話舊年52人10 ...

學校通告都係有保留俾資訊
不少網友都知...派入B1英中=/=本區B1生....可以係B2生抽入(尤其係沙田區)
所以...可能就係原因...有年8個有年10個~~~

hkpapa852  學校通告本身有一個涉嫌誤導既問題......  發表於 16-7-11 14:46

conniecheung 發表於 16-7-11 13:16
弱校級八走去報曾記/呂記
唔好話弱校,只要唔係地區龍頭都唔會咁報,all or nothing,其實只係賭一鋪
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

mcl203 發表於 16-7-11 13:20
學校通知都係有保留俾資訊
不少網友都知...派入B1英中=/=本區B1生....可以係B2生抽入(尤其係沙田區)~~~:fun ...
無法啦, 我哋唯有用派位結果去估。我哋學校都係, 堅多人考直資, 你知啦, 入到B1真資唔代表係B1生, 可能係呈一考得好+面試強, 所以, 我估學校B1位都好頭痕, 一般我會打個八折。

tsuilan 發表於 16-7-11 11:59
我都係6信講,而且全級都開左群組,報料落群組到,所以我睇群組就全知了,你叫校長以後登詳細派位結果好個 ...
算啦, 依家努力叩門, 但叩唔叩到都好, 馮黃鳳X都係唔錯既, 我C6都係校友, 佢人品好、細心又靚仔, 唔錯架。叫阿仔努力D。

lingan    發表於 16-7-11 15:05
粉紅虎    發表於 16-7-11 14:47

little_yolky 發表於 16-7-11 13:23
無法啦, 我哋唯有用派位結果去估。我哋學校都係, 堅多人考直資, 你知啦, 入到B1真資唔代表係B1生, 可能係呈 ...

已成事實....再拗都係無用....學校又唔會俾最準確資訊...唯有面對事實積極D

香港爸爸係小學區咪出左個弱校post...提吓D家長揀小學囉....知多D諗多D

引用:在我印象中,信义小学的定位从来都不是以派

原帖由 DD仔 於 16-07-11 發表
在我印象中,信义小学的定位从来都不是以派位挂帅(如吕小,培基等),而是一间照顾学习差异的好学校。若能 ...
講得好!

mcl203 發表於 16-7-11 13:29
已成事實....再拗都係無用....學校又唔會俾最準確資訊...唯有面對事實積極D

香港爸爸係小學區咪出左個弱 ...
請問邊度看到“弱校 post"??  可否給link?

其實樓主個小朋友最後情歸何處?叩門成功與否?好似焦點shift左去其他學生,忽略了樓主個小朋友。

醒目開學勳章

引用:其實樓主個小朋友最後情歸何處?叩門成功與

原帖由 saiwanho 於 16-07-11 發表
其實樓主個小朋友最後情歸何處?叩門成功與否?好似焦點shift左去其他學生,忽略了樓主個小朋友。 ...
我都想講,借左人地個post嘈!
樓主,請勿見怪!

醒目開學勳章

引用:Quote:mcl203+發表於+16-7-11+13:29+已成事

原帖由 saiwanho 於 16-07-11 發表
請問邊度看到“弱校 post"??  可否給link?
我岩岩找到,去hkpapa852按佢名,就到搵到個post!

回覆 little_yolky 的帖子

1. 首先,級五那個...不知是一次呈分級五,還是三次都係級五...如果其他兩次唔係咁好,好易變邊緣人.其次,級五入BAND 2 學校那個,是第一志願入的,換句說話,佢可以係真band 1生,只不過是揀了band 2 學校,又或者係真band 2生,但隨機號碼好而入了band 2 學校.所以要知道佢三次考試成績,以及老師建議學校選項才能作準.

2. 其次,band 2生入band 1學校那個,他也說是自行考入的,那麼就完全唔關抽獎/banding事啦.

3. 都係嗰句,學校pre-s1差係一件事,你還可以靠自己努力 (考取最好成績/自行表現/一技之長) 去獲得心儀學校學位;如果學校錯估你banding,你也可以怨,但自己唔跟學校建議,到頭來派得差還可以怪誰?

conniecheung 發表於 16-7-8 20:03
我不清楚誰是誰非, 但我認為學校呢份通告出了一個極大既問題, 亦有誤導之嫌:

咩叫第一組別學校呢?

除了英中和中中外, EDB根本沒有為學校分任何組別, 咁學校所講既呢個第一組別學校係包括D咩學校呢?

話時話, 曾幾何時, 見過葵青區某小學係校務報告話有50%學生升讀"優秀中學" (又一個新名詞), 但最後找到校內家長查証, 發現該小學實際升讀B1中學既, 只有~35%.......

其實學校做一件簡單既事 (公佈派位詳情) 就可解決既問題, 何必要繼續用另一種含糊不清既講法去處理事件呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

papa71 發表於 16-7-11 14:38

1. 首先,級五那個...不知是一次呈分級五,還是三次都係級五...如果其他兩次唔係 ...
佢唔知响邊次回覆, 話級5學校都評為B2, 所以, 我估計學校級名次同呈分名次唔一樣。

至於B2入B1果個同學, 如果係同區學校, 又真係好難估人哋係咪自行入, 因為人哋唔會影印晒D選校表過佢睇。

其實學校pre-s1考得差真係令到來屆同學仔心膽喪, 雖然話自行係靠自己成績, 但唔係間間學校都全in, 到頭來, 又係根據過去pre-s1成績排全港位置, 排得後, 都係無得in。家長只能怪自己响弱校但太進取。

hkpapa852 發表於 16-7-11 14:45
我不清楚誰是誰非, 但我認為學校呢份通告出了一個極大既問題, 亦有誤導之嫌:

咩叫第一組別學校呢?
無法啦, 派得唔好丫嘛, 好多學校都係咁做。好似我哋學校咁, 派得唔好都列晒出嚟, 咁你要盅個頭埋嚟就無得怨。

引用:Quote:conniecheung+發表於+16-7-8+20:03+

原帖由 hkpapa852 於 16-07-11 發表

咩叫第一組別學校呢?
認同,出番份list 比所讀學校家長睇好過出通告澄清啦!

醒目開學勳章

引用:回覆+little_yolky+的帖子 1.+首先,級五那

原帖由 papa71 於 16-07-11 發表

1. 首先,級五那個...不知是一次呈分級五,還是三次都係級五...如果其他兩次唔係 ...

回覆:hkpapa852 的帖子

我無你咁勇咁坦白,字詞間係有D依依娥娥既表達,其實,唔使出乜通告去澄清,一份升中學校名單已夠清晰

其實學生BANDING都真係估,家長都要有後著.

阿仔都算讀強校,學校通知估計BANDING時,都係好保守定每班大約20%係BAND 1,應該係怕家長太搏.
‹ 上一主題|下一主題