用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
樓主: ziyi
go

2011-12家長招集區 [複製鏈接]

回復 440# ziyi 的帖子

thanks !!

回復 441# tautaub 的帖子

congratulations!

大家覺唔覺得整個 BK 都好似少左人呀 ? 有幾個我去開的討論區, 都人單隻影, 唔通個個都去晒旅行 ???

原帖由 mimi1102 於 11-1-25 17:48 發表
大家覺唔覺得整個 BK 都好似少左人呀 ? 有幾個我去開的討論區, 都人單隻影, 唔通個個都去晒旅行 ???

或者大多都塵埃落定, 再等的都是等大抽獎結果. 而家大家都可鬆一鬆. 辨下年貨..PLAN 下旅行喇 !

係喎, 講開計劃去旅行, 請問有冇前輩可以講下上年P1 的小棟樑計劃同小一適應班係幾時呀 ? 我想準備一下. 小一適應班需要一周定兩周呀 ?

謝謝 !!

原帖由 momohh 於 11-1-27 12:49 發表

或者大多都塵埃落定, 再等的都是等大抽獎結果. 而家大家都可鬆一鬆. 辨下年貨..PLAN 下旅行喇 !

醒目開學勳章 王國長老

唔記得左exact日期tim, 我地無小一適應班(慢慢適應都唔遲, hehe), 只o係7月尾定8月頭攪左小棟樑計劃, 呢個係學校外判俾出面機構攪的, 係培養學生自理同群體活動既activity, 印象中係連續2星期(親子or小朋友自己返都可以, 要自費$800), 不過由於我仔未放暑假所以舊年我都無join到
anyway, 9月開學後, 第一個term, 學校都會o係下午單元時間安排小棟樑俾所有既小一生參加(免費)

原帖由 mimi1102 於 11-1-29 11:12 AM 發表
係喎, 講開計劃去旅行, 請問有冇前輩可以講下上年P1 的小棟樑計劃同小一適應班係幾時呀 ? 我想準備一下. 小一適應班需要一周定兩周呀 ?

謝謝 !!

...

醒目開學勳章 王國長老

新一年, 祝各位身體健康萬事如意

謝謝, 你真聰明.....

原帖由 Ching_Mammy 於 11-1-19 11:58 發表
congratulations!

回復 3# Charlotte_mom 的帖子

祝大家恭喜發財, 身體健康, 心想事成, 大吉大利

明白晒 ..謝謝 ~~

我都祝大家兔年身體健康,萬事如意!各位仔仔囡囡都快高長大,聰明伶俐! ^^

原帖由 mimi1102 於 11-2-7 10:03 發表
祝大家恭喜發財, 身體健康, 心想事成, 大吉大利

明白晒 ..謝謝 ~~

醒目開學勳章

祝願各家長
萬事如意
身體健康
心想事成
囝囝囡囡聽教聽話 (我自己最想的,新年差一些在大年初一跟她開年 )
各位媽媽美麗常在
各位猴囝猴囡,雞囝雞囡,開心快樂,身體健康,學業進步

原帖由 Charlotte_mom 於 11-2-3 11:47 發表
新一年, 祝各位身體健康萬事如意

醒目開學勳章 王國長老

講開年初一, 我仔勁呀!
十年唔做一次家務, 年初一拎個掃把出黎同我掃地

原帖由 ziyi 於 11-2-9 11:19 AM 發表
祝願各家長
萬事如意
身體健康
心想事成
囝囝囡囡聽教聽話 (我自己最想的,新年差一些在大年初一跟她開年 )
各位媽媽美麗常在
各位猴囝猴囡,雞囝雞囡,開心快樂,身體健康,學業進步

...

醒目開學勳章

你個囝囝橫計豎計都沒有十歲人仔
即係話今次是他咁大個仔,第一次做家務
讚下佢啦

原帖由 Charlotte_mom 於 11-2-9 22:39 發表
講開年初一, 我仔勁呀!
十年唔做一次家務, 年初一拎個掃把出黎同我掃地

醒目開學勳章

剛打了電話回覆了真道,軟拒了第2次面試的機會
今次馬騮囡的小一大工程正式完滿完成
賽後統計
申請了: DGJS, TSL, ICQM, HKTL, EC, LOGOS, PC, HKUGAP
1間申請了沒有去見,放棄
3間first interview後收reject letter (2間是我的問題,與囡囡沒有關係,e.g.沒有prepare portfolio, 選了第2天面試)
1間waiting
1間軟拒了第2次面試的機會
2間offer

另外,reject了自行的學校,俾很多人閙
我以馬騮囡的表現為榮

真道依家仲會有 2nd in ? 我仲以為私/直全部都收晒爐 ..

原帖由 ziyi 於 11-2-14 12:22 發表
剛打了電話回覆了真道,軟拒了第2次面試的機會
今次馬騮囡的小一大工程正式完滿完成
賽後統計
申請了: DGJS, TSL, ICQM, HKTL, EC, LOGOS, PC, HKUGAP
1間申請了沒有去見,放棄
3間first interview後收reject letter ( ...

醒目開學勳章

因為之前出了那單事故,停了很久
有BK家長在1月中報告過,學校只SECOND INTERVIEW了很少學生
所以小囡都可以算是正取的那一部份的SECOND INTERVIEW
不過,唔去啦,唔係LOGOS唔好,而係囡囡跟妻子都決定了HKUGAP
而且都喜歡下,無謂令其他人少了機會

原帖由 mimi1102 於 11-2-14 15:56 發表
真道依家仲會有 2nd in ? 我仲以為私/直全部都收晒爐 ..

Hello,
大家好嗎? 過年有無去邊度玩呀?

未過十五, hehe, 等我恭祝大家兔年行好運, 一家人開開心心, 平安健康, 順利如意!!
小朋友精乖伶俐, 快高長大, 最重要係可以愉心地適應小學生活!!

今年真係凍得緊要, 仲要凍咁耐, 點解架呢? 之前又話好快唔會再有冬天既? hahaha

ziyi 爸爸,
真道都打左比我話約 2nd in, 我都即時拒絕左喇, 睇黎我地兩家既小朋友都幾似, 收同唔收既學校都差不多, hahaha~

醒目開學勳章 王國長老

咩呀, 你無睇新聞, 今年一早講左冬天會好凍, 所以我都一早去買定晒d保暖冬天衫, 唔駛臨急臨忙至去搶
嘩! 呢個星期, 忙到發顛, 日日朝9晚8不停趕presentation, 今晚終於send到出去, yeah!!!
另一方面, 岩岩安排緊d 1b同學仔同家長一齊去玩, 收返回條有半班+2個班主任都參加, 咁好回應, 我都好開心, 期待中
原帖由 jdepp 於 11-2-16 02:30 PM 發表
Hello,
大家好嗎? 過年有無去邊度玩呀?

未過十五, hehe, 等我恭祝大家兔年行好運, 一家人開開心心, 平安健康, 順利如意!!
小朋友精乖伶俐, 快高長大, 最重要係可以愉心地適應小學生活!!

今年真係凍得緊要, 仲要凍 ...

Hi Charlotte_moo,
你好! 你係1B家長?? 我個仔讀1C, 你哋好有效率, 咁快就安排gathering....我哋1C班都打算攪gathering, 不過最快可能要easter先攪到.
原帖由 Charlotte_mom 於 11-2-17 22:38 發表
咩呀, 你無睇新聞, 今年一早講左冬天會好凍, 所以我都一早去買定晒d保暖冬天衫, 唔駛臨急臨忙至去搶
嘩! 呢個星期, 忙到發顛, 日日朝9晚8不停趕presentation, 今晚終於send到出去, yeah!!!
另一方面, 岩岩安 ...

醒目開學勳章 王國長老

做好榜樣呀
好彩我已經有個大女, 可以拎返以前人地d活動資料黎"炒冷飯", 少左好多功夫 (要多謝以前既class mom咁努力啦, 我仲有好多冷飯可以炒 )
‹ 上一主題|下一主題