用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉
樓主: mmak
go

瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉 [複製鏈接]

Hi,

which subject has 補底班?

Hay dad

原帖由 mmak 於 11-5-25 11:42 發表
lola,

P.3 ... 一定要揀1項ECA的.

難得入到, 個囡鐘意咪俾佢返囉....

時間安排真係好有難度... 我一個囡都頭昏, 您仲咁幸福有3個tim...

學校ECA 好似係星期五3:00pm放學, 就仲可以搭到第2輪校車走, 3:00pm之後 ...

HTY2003

係呀, ballball 講得啱.. 仲正常咁上堂, 仲會有教書...

直至16/6 開始 就跟返張 Special schedule 內安排... 多數都係返去玩, ... 可以帶玩具返去, 老師應該會講可以帶邊類玩具返去的...

原帖由 HTY2003 於 11-6-8 10:12 發表

各位小二家長:

請問明天(9/6)回校,要不要跟時間表帶教科書?

HTY2003

Hayley daddy,

which subject ??? .. 咁我又唔太清楚, 曾經聽有家長講佢個女係中文差???

我囡係專注力不足
佢上嗰個班係教專注力 & 如何溫書/做功課嘅方法...當中都包括晒 中,英,數...

補底班 = Remedial Class

您放心啦, 您囡叻女... 唔使上依D班架啦...
通常成績唔達標... 都算幾差, 就會收到邀請信, 請嗰位學生入讀 依D所謂 "補底班" ... 其實學校都算好有心, 唔會唔理D成績追唔上嘅學生..

但始終津校資源唔多, 學校都係用自己教育基金D錢去搞依D班... 得幾堂架咋... 講真幫助不大....
我囡P.1 時我返學校派飯, 就曾經見過D高年級學生趁食飯空檔去幫D 成績差嘅 P.1學生 溫書, 學校可以安排到咁.. 都真係算好有心架啦...

原帖由 Hayley04 於 11-6-8 23:05 發表
Hi,

which subject has 補底班?

Hay dad

ballball,

我今日又8到.. 原來入學校中樂團, 只要外面自己有跟老師學, 就可以參加...
即係唔使又係學校學又要係外面自己有跟老師學... 係是但一樣都得, 咁唔使連續係學校上2小時課...

但我囡話都唔想參加樂團了...  ???   

原帖由 ballball411 於 11-6-4 22:49 發表
學壞手勢, 咁學黎仲咩? 第時上到高級, 有料個d一睇就知佢係壞手勢....... 你同佢講, 咁樣會比人笑架.... 睇下會點..... 出年係學校學係唔係同一個老師? 定會轉第二個? ...

lola,

FYI

"明愛"個圖書館... 10:00am 先開門...

原帖由 lola2008 於 11-5-26 22:04 發表
隔離"明愛"3/F 有個圖書館...

呢個真係好提議!因為我真係唔多去嗰邊,除咗星期五去接囡放學 & N年前行過公教社外,真係冇幾何,仲有冇好介紹,例如有冇地方近近哋食個早餐呢?

...

我想去買都冇, 因為改左板, 唯有去copy啦,

唔該哂!

原帖由 mmak 於 11-6-1 12:27 發表
唔知影印得5得呢???....

考完試.. 我估上多一星期課, 之後都係返去玩, 應該唔會教書了....
平日阿囡唔記得帶書, 都係同隔離位個同學share 睇...

中樂團都要比人揀中先得, 揀中先算...... 你今年無試中樂團咩?

mmak: 我估妳都係MCS家長, 我想問吓妳知唔知今年9月將入讀MCS小一的小朋友, 有冇人係以20分在第一輪計分制派入嚟, 麻煩妳給我一個答案! 我細女有25分, 嚟緊9月第一輪要選小學啦! 因為有些人傳去年小一自行分配20分冇一個得喎! 唔知係真係假?

原帖由 mmak 於 10-7-6 23:12 發表
>>> 2009/10 小一 家長請入黎報到!!!

Hi all

updated.

2A2B2C 2D2Emmak (Zoe)muimuiyan (Vanessa Chan)jjbaby0307 (Jessica)Felicia726 (Gloria)EuropaNatalieMaMa (Easter)Igosky123456789 (KELLY Chan ...

greetings,

唔教書架啦.. 教埋明天咋....

copy 都可以慳返..  當唔記得帶書同隔離位share 睇la..

原帖由 greetings 於 11-6-13 12:23 發表
我想去買都冇, 因為改左板, 唯有去copy啦,

唔該哂!

ballball

無啦, 我囡又話唔想...入中樂團???

只可揀1項ECA 咋, 揀咗乒乓球 返FRI 放3:00P... ,可以跟校車走, 唔使返去學校接囡.. 呵呵呵!

但學校都未confirm 收5收佢???

原帖由 ballball411 於 11-6-13 16:48 發表
中樂團都要比人揀中先得, 揀中先算...... 你今年無試中樂團咩?

lkf_leung,

給你一個答案???... 您叫我點答呢??
你都估我係MCS家長啫, 又唔係校長???... 我真係唔敢&唔識答您囉....
我唔識今年9月將入讀MCS小一的小朋友, 就算我真係識人20分入都好難預測到....
傳聞??... 我本人就唔會盡信嘞...

您大女巳升讀中學??... 睇怕您識人多過我, 不如叫您大女問吓D同學無相同case重好啦...
我囡當年係1st round 20分抽入的, 但我認識好多好多人都有20分但係抽唔到的... 難測??

原帖由 lkf_leung 於 11-6-14 00:59 發表
mmak: 我估妳都係MCS家長, 我想問吓妳知唔知今年9月將入讀MCS小一的小朋友, 有冇人係以20分在第一輪計分制派入嚟, 麻煩妳給我一個答案! 我細女有25分, 嚟緊9月第一輪要選小學啦! 因為有些人傳去年小一自行分配20分冇 ...

醒目開學勳章

mmak, 乜唔係可以揀兩樣咩?我諗住叫阿囡參加埋 maths club bor?

原帖由 mmak 於 11-6-14 16:31 發表
ballball

無啦, 我囡又話唔想...入中樂團???

只可揀1項ECA 咋, 揀咗乒乓球 返FRI 放3:00P... ,可以跟校車走, 唔使返去學校接囡.. 呵呵呵!

但學校都未confirm 收5收佢???

...

mmak,

妳話妳個囡當年20分抽倒入MCS, 當年的意思係邊年呢?妳個囡而家係咪讀緊小學二年級, 我都知有好多人20分抽唔倒, 20分抽倒入嚟多與少唔係問題, 我只係想知道是否20分一個都入唔倒啫?

原帖由 mmak 於 11-6-14 16:44 發表
lkf_leung,

給你一個答案???... 您叫我點答呢??
你都估我係MCS家長啫, 又唔係校長???... 我真係唔敢&唔識答您囉....
我唔識今年9月將入讀MCS小一的小朋友, 就算我真係識人20分入都好難預測到....
傳聞??... 我本人 ...

lkf_leung,
I know that you must be worried but don't worried too much. I saw from other posts in other forum that some friend's friend's daughter got into Maryknoll with 20 points in the first round for POA 2011/2012. Is that your daughter has 25 points?She should have a good chance to get into Maryknoll in the first round. Sister said that girls with 25 points children all got into Maryknoll at the discretionary allocation for 2011/2012 POA.
Cheers.

原帖由 lkf_leung 於 11-6-14 21:56 發表
mmak,

妳話妳個囡當年20分抽倒入MCS, 當年的意思係邊年呢?妳個囡而家係咪讀緊小學二年級, 我都知有好多人20分抽唔倒, 20分抽倒入嚟多與少唔係問題, 我只係想知道是否20分一個都入唔倒啫?

...

我今年都無報ECA, 我覺得d時間麻麻, 想報個d又係 一至四喎, 費事上完返到屋企又唔夠時間做功課......趕頭趕命咁

Felicia,

我唔明妳講"Sister said that girls with 25 points children all got into Maryknoll at the discretionary allocation for 2011/2012 POA." 是什麼意思, 妳想講係今年11月第1 round自行分配, 即明年入讀小一的. 妳的意思係咪有25分一定全部可以入晒Maryknoll呢?
多謝妳的意見:D

原帖由 Felicia726 於 11-6-15 14:58 發表
lkf_leung,
I know that you must be worried but don't worried too much. I saw from other posts in other forum that some friend's friend's daughter got into Maryknoll with 20 points in the first round f ...

lkf_leung,

唔好介意我講嘢"直".....
如果我話您知25分都要抽, 唔係收硬嘅.. 咁您仲入唔入紙吖???
... 唔好諗咁多.. 平常心啦, 基本有25分.. 就算要抽, 都好大機會入的....

講真抽獎??... 真係估佢唔到, 我地做家長唔可能掌握到D數據, 唔係想寸您.. 真係連校長都唔可能預測得到...

您唔會知每年有幾多必收生, 如果D妹妹多.. 用盡D額咁D位又少D... 每年的25分又會有幾多人呢??...
MCS 有好多old girl... 25分都真係唔少...

我明白您想知.. 如果20分都有人抽中, 咁您細女有25分就入硬.. 唔使煩....
但今年嘅數據又不能代表明年都是一樣嘛.. 咪又係估估吓???

我囡2003年出世... 依年出生率最低... 我聽返嚟嘅傳聞都唔係有好多20分可以抽到...
但BK有人話15分都抽中咗???... 您信5信???...
當年都有好多朋友叫我唔好浪費20分, 去另一間抽.. MCS 實唔中喎.. 我唔理咁多, 預咗衰....最後我囡又超好彩抽到...

都係嗰句..... 唔好諗咁多.. 平常心啦, 有25分好大機會入的....
祝您囡囡好運!
原帖由 lkf_leung 於 11-6-15 22:42 發表
Felicia,

我唔明妳講"Sister said that girls with 25 points children all got into Maryknoll at the discretionary allocation for 2011/2012 POA." 是什麼意思, 妳想講係今年11月第1 round自行分配, 即明年入讀 ...

lola,

但張notice 寫只可揀1項的.. ??

maths club???... 無呀... 無依個activity 喎 ???

點解會唔同嘅??

原帖由 lola2008 於 11-6-14 17:47 發表
mmak, 乜唔係可以揀兩樣咩?我諗住叫阿囡參加埋 maths club bor?

醒目開學勳章

我上學校 web-site, 見到 Elite Class News,果度有 maths club bor,  可能 p.3 以上至可以參加,所以要等9月開學至派啩!But I'm not sure.

原帖由 mmak 於 11-6-16 11:15 發表
lola,

但張notice 寫只可揀1項的.. ??

maths club???... 無呀... 無依個activity 喎 ???

點解會唔同嘅??

Hi lkf_leung,
POA 2011/2012 means the child will start P1 education in Sep 2011.
Do you keep in touch with old girls? Maybe you should ask the people from FSA to get more updated information. What I can say is 25 points has a good chance to get into Maryknoll in the first round. However, it really depends on how many girls with 25 points for POA 2012/2013 to compete the P1 discretionary seats with your daughter. Keep praying and good luck.
Cheers.

原帖由 lkf_leung 於 11-6-15 22:42 發表
Felicia,

我唔明妳講"Sister said that girls with 25 points children all got into Maryknoll at the discretionary allocation for 2011/2012 POA." 是什麼意思, 妳想講係今年11月第1 round自行分配, 即明年入讀 ...
‹ 上一主題|下一主題