用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

醒目開學勳章

我都想知多D呀.....因之前無去參觀, 同學仔家長的意見話見D老師唔錯, 升中派位OK唔太差咁, 只知咁多...你呢?? 因我要準備一下 ROUND 2 的排位, 由於今年競爭好似幾劇烈, 所以2ND CHOICE 想放一間較隱陣的!!! 你呢??? 自行你入表邊間呀??? ROUND 2有咩心水呀???

原帖由 CLEANLO 於 09-11-27 11:55 發表

一直都想知這學校的資料, 太好了, 謝謝.
你個人又對這學校有什麼評價

I heard from my colleague who has a son studying at HR PM that many of his schoolmates will go to the many tutorial centres around the school.  The one that his son has gone to is called 冠軍.  I think it's one of the solutions that you can consider....

原帖由 aa120520 於 09-11-26 18:09 發表

Yes. But a little bit concern there must be different between thinking & actual......
Photo Album WWW-Wai Wai's World Harry's Videos 影樓相-29/12/04 影樓相-30/05/05 [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD2/42099/WWMM.gif[/img]

原帖由 小心女人 於 09-11-24 11:46 發表
臻媽 & other mama,

我仔bingo左滬江, 滬江無宗教, 又唔係d好top學校, 所以命中率高d.  不過我依然會支持你地, 繼續為你地2nd round打氣.

恭喜呀!
我個仔15分入唔到培僑, 等下年大抽獎.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

Hi臻媽
ROUND TWO 放榜日?是否教署定的嗎?

醒目開學勳章

YES....全港性官津統一派位結果公佈的日期=5/6/2010 (六)

原帖由 yingmum 於 09-11-27 12:58 發表
Hi臻媽
ROUND TWO 放榜日?是否教署定的嗎?

醒目開學勳章

仔仔同學15分入培僑呀...唔好失望, ROUND 2再填, 唔得就叩門, 嚟緊OPEN DAY/VISIT DAY 多D參與, 可籍此同連校長傾下計, 留下印象....同埋跟據今年成功叩門師姐的報料....呢間學校幾鍾意小朋友閱讀, 如你小朋友愛閱讀, 不防叩門時可以SHOW下呢呀!!!

原帖由 kikiboy 於 09-11-27 12:47 發表

恭喜呀!
我個仔15分入唔到培僑, 等下年大抽獎.

hi all,我放棄咗丹循喇,希望各位都入到心儀既學校,good luck+add oil

醒目開學勳章

o, 相信你都爭扎咗好耐先決定放棄.....最後揀咗直資嗎???

原帖由 angelsecond88 於 09-11-28 03:09 發表
hi all,我放棄咗丹循喇,希望各位都入到心儀既學校,good luck+add oil

你好呀,我個仔今年都五年級喇

原帖由 彥彥媽咪 於 09-11-27 10:16 發表
我今年冇小朋友考小一, 但住東區, 希望大家唔會介意我搭下訕, 我想入黎同各位家長打下氣, 並歡迎將讀滬江既小朋友, 因為我家二少今年係小一, 佢好鍾意間學校的. ...

原帖由 臻媽 於 09-11-27 13:51 發表
仔仔同學15分入培僑呀...唔好失望, ROUND 2再填, 唔得就叩門, 嚟緊OPEN DAY/VISIT DAY 多D參與, 可籍此同連校長傾下計, 留下印象....同埋跟據今年成功叩門師姐的報料....呢間學校幾鍾意小朋友閱讀, 如你小朋友愛閱讀 ...

今日有人同我好驚訝咁講: 培僑都派唔到? 冇理由架! 下次得架啦, 實得架......
培僑真係咁差?? 真係咁易入??
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章

只係有D人唔作實地考察/深入了解, 盲目追捧名校(當區...甚至跨區), 而一D有心有力的學校就唔放在眼內吧!!! 我個人來說, NET 16 我很喜歡培僑呀, 所以同學仔有幸ROUND 1 以15分入到我都很開心, 此校15分都唔係必入, 只係相對NET 16四大名校易入咋!!! 今年係20年嚟ROUND 1成功率最低的一年, 唔多唔少都歸究入表的人所選的學校比較集中某些學校, 而一D一向唔起眼的就有位無人要, 所以培僑15分都入唔到, 就足以証明佢易漸漸被慧眼之士人賞識, 在NET 16冒起中吧!!!

今年仔仔學校第一年有人入讀培僑, 仲要係3個, 到而家已開學3個月喇, 無論小朋友定家長個個都好開心, 亦從某些事件裡同學仔的家長們睇得出此校老師係非常真心去關愛學生, 呢點唔係間間學校的老師做得到吧....偏偏呢點亦係選校時最應有的條件, 奈何好多家長都忽略咗呢點, 或將其放在較次要的位置, 反而著重成績(尤其升中派位)是否理想吧!!!

原帖由 kikiboy 於 09-11-29 00:46 發表

今日有人同我好驚訝咁講: 培僑都派唔到? 冇理由架! 下次得架啦, 實得架......
培僑真係咁差?? 真係咁易入??

原帖由 臻媽 於 09-11-28 09:12 發表
o, 相信你都爭扎咗好耐先決定放棄.....最後揀咗直資嗎???

臻媽,
你真係好明白我,我真係爭扎咗好耐先決定放棄丹循,最後揀咗直資,希望我冇幫個仔揀錯啦

醒目開學勳章 王國長老

終於都唸掂喇, 可喜可賀 ^^
希望你小朋友o係新學校讀得開心啦(我相信會的)
原帖由 angelsecond88 於 09-11-30 02:06 PM 發表

臻媽,
你真係好明白我,我真係爭扎咗好耐先決定放棄丹循,最後揀咗直資,希望我冇幫個仔揀錯啦

決定了就不要後悔. 我有friend 仔仔今年又係升小一. 本來無諗住讀直資, 她弟弟叫她不防一試, 幸運地被取錄, 可惜某些因素而放棄該學位, 結果round 1心儀那所學校又未能取錄.  果friend覺得有點內疚. 既然當初決定放棄, 今天就不要回頭再看. 現部署round 2排位等大抽獎.

原帖由 angelsecond88 於 09-11-30 14:06 發表

臻媽,
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

醒目開學勳章

唔好客氣....

其實呢度個個都係為咗自己小朋友選最好的小學而頭痛, 所以對你自己有信心吧, 我們已為佢地選擇最好的, 但至於到時好唔好, 會因好多因素而有所改變吧!!!

原帖由 angelsecond88 於 09-11-30 14:06 發表

臻媽,

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-30 15:46 發表
終於都唸掂喇, 可喜可賀 ^^
希望你小朋友o係新學校讀得開心啦(我相信會的)

Charlotte_mom,
多謝你,雖然最終入唔到我心儀個間,但總算有番個安慰獎咁囉
我都恭喜你,咁快就有好消息

原帖由 paltiBB 於 09-11-30 15:47 發表
決定了就不要後悔. 我有friend 仔仔今年又係升小一. 本來無諗住讀直資, 她弟弟叫她不防一試, 幸運地被取錄, 可惜某些因素而放棄該學位, 結果round 1心儀那所學校又未能取錄.  果friend覺得有點內疚. 既然當初決定放 ...

我係擔心幫個仔決定錯誤,影響佢一生.不過我唔會後悔,因為已經冇得返轉頭喇

原帖由 臻媽 於 09-11-30 16:45 發表
唔好客氣....

其實呢度個個都係為咗自己小朋友選最好的小學而頭痛, 所以對你自己有信心吧, 我們已為佢地選擇最好的, 但至於到時好唔好, 會因好多因素而有所改變吧!!!

...

thank you你啊臻媽
‹ 上一主題|下一主題