用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
樓主: ylliu
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

我囡有上小墨寶,佢話上得好開心,因為係李老師教. 老師會播音樂,小朋友跟住音樂既拍子諗詩同做動作,仲會教佢地認字同埋成語.

另外我囡大約兩星期前,有兩日同我講'博博今日唔開心喊,我下次見到佢喊會叫佢唔好喊",有時又話"今日博博冇喊好開心",可能博博真係唔鍾意上興趣班所以唔開心?

原帖由 Michelle_Hung 於 09-10-27 12:21 發表
其實有無媽咪知小墨寶同小劇院點好玩法?? 博博一o的都唔肯同我講玩咩, 係早幾日睇到有媽咪話小劇院有個mask叫"丹丹"我先搵返佢果個mask出來問佢係咩黎, 佢講o左少少, 同埋哩幾日成日搵o野扮mic叫我講o野, 我問佢好唔 ...

係呀MISS CHOY 好推介呢班架 !!  MISS LEE 係好識帶小朋友, 小朋友好開心又 ENJOY WOR !  

可惜呢班太 FULL , 真係加到既機會都好細 .....

原帖由 jollyhome 於 09-10-28 20:46 發表
我囡有上小墨寶,佢話上得好開心,因為係李老師教. 老師會播音樂,小朋友跟住音樂既拍子諗詩同做動作,仲會教佢地認字同埋成語.

另外我囡大約兩星期前,有兩日同我講'博博今日唔開心喊,我下次見到佢喊會叫佢唔好喊",有時 ...

嘩小劇院好似好好玩咁wow, 都攪到我心思思想幫natalie 報tim. 仲有中華中墨寶,又真係好正咁, 但咁full都無行lu, ~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-27 23:44 發表
小劇院我囡番左 3 星期, 真係好開心甘 ! 不過個 miss 好 cool , 個日我番到去想問都唔多理我玩左咩

呢 2 堂我囡番黎好開心下

1. 第 2 堂開始成日攞 remote control 扮 mic
2. 第 2 堂有一小手 ...

natalie今個fri 無得學啦, 因為佢仲未病好呀, 唉~
發下燒又停下又燒下...成幾日啦,由上fri 到今日都仲係咁病,又咳又痰又running nose 真係心都痛死我~~同佢講無得返學住因你病病呀, 無得跳ballet 住.佢扁哂嘴呀,唯有係home我同佢跳下先,我同ms tsang 通過電話,佢話前排佢個班都有個小朋友係咁,希望阿囡快d 好返戰勝病菌啦~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-27 00:07 發表
natalie ma,

係呀 ... 我都會 cut , 睇下要 3 日定 4 日 lor !   miss choy 都未打電話比我, 我會再追問下佢點先

義工 ma ma ~ 睇黎都要 cut , 不過問多句 miss choy 先 , 到時都會麻煩佢搵個個興趣班 mi ...

老師仲派左隻碟, 仔仔返來成日聽, 依架記得好多成語架啦.

原帖由 jollyhome 於 09-10-28 20:46 發表

另外我囡大約兩星期前,有兩日同我講'博博今日唔開心喊,我下次見到佢喊會叫佢唔好喊",有時 ...

朗 ma,

甘好仲有 dvd tim ??  我又想報, 不過怕 hebe 頂唔到 5 日甘多呀

都係 12 月或者下學期先再打算 lur

原帖由 basicjanny 於 09-10-30 00:06 發表
老師仲派左隻碟, 仔仔返來成日聽, 依架記得好多成語架啦.

今日收到 2 隻 CD , 好正呀 ...... 有哂個 D 校歌 HEBE 勁開心

仲有今日 HEBE 全日都無喊, 上校車 + 係學校分開都無, 仲識講 BYE BYE MAMI, ... 希望係個好開始啦 !!

哈哈~~乜丹丹唔係小朋友黎既咩?
童童第一堂上完番黎講左個好長又幾make sense的故事比我聽~~大概話丹丹唔聽媽咪講去vv,結果係車上瀨vv喎~佢仲一人分幾角...笑死我~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-27 23:44 發表
小劇院我囡番左 3 星期, 真係好開心甘 ! 不過個 miss 好 cool , 個日我番到去想問都唔多理我玩左咩

呢 2 堂我囡番黎好開心下

1. 第 2 堂開始成日攞 remote control 扮 mic
2. 第 2 堂有一小手 ...
[http://www.snugglepie.com]

李老師係咪即係教佢地果個李老師(ik1l)呀??
原來係普通話架?好似好吸引啊...
不過要童早起身真係好痛苦...

[http://www.snugglepie.com]

睇通告 .... miss lee 好似叫 "李燕虹" , 唔 g 係唔係你個班既普通話老 c 呢 ??

我囡如果習慣到 11 月 , 12 月我都會再報呢班 .... 希望佢 ok 啦

原帖由 chris712 於 09-10-31 00:34 發表
李老師係咪即係教佢地果個李老師(ik1l)呀??
原來係普通話架?好似好吸引啊...
不過要童早起身真係好痛苦...

你囡好叻呀

我囡講唔到咩內容比我 .... 不過我次次見佢星期三都有 d 勞作帶番黎架 !

佢次次都講唔同名比我架 :

丹丹 ~

丹丹 daddy ~~

丹丹爺爺 ~~

原帖由 chris712 於 09-10-31 00:32 發表
哈哈~~乜丹丹唔係小朋友黎既咩?
童童第一堂上完番黎講左個好長又幾make sense的故事比我聽~~大概話丹丹唔聽媽咪講去vv,結果係車上瀨vv喎~佢仲一人分幾角...笑死我~~

...

hebe ma,
個隻係cd來架.
不如你都係等hebe情緒好返d, 至加堂呀.
原帖由 chickenwing2006 於 09-10-30 00:14 發表
朗 ma,

甘好仲有 dvd tim ??  我又想報, 不過怕 hebe 頂唔到 5 日甘多呀

都係 12 月或者下學期先再打算 lur

係呀, 有個2隻cd真係好開心.

hebe加油呀!
原帖由 chickenwing2006 於 09-10-30 19:45 發表
今日收到 2 隻 CD , 好正呀 ...... 有哂個 D 校歌 HEBE 勁開心

仲有今日 HEBE 全日都無喊, 上校車 + 係學校分開都無, 仲識講 BYE BYE MAMI, ... 希望係個好開始啦 !! ...

今日見左老 C 啦, 原來係 3 個都見 ..... 唔係只見 miss laura , 仲有一本好令令既學習報告 !!!

雖然都短短 10 分鐘, 不過真係單對單甘傾小朋友上堂既野

Hebe Ma,

我想問吓近排有無咩通告派過?我今天見miss choy問先知星期五真係school picnic,我之前都無收過通告。今個禮拜係未唔洗做閱讀報告,點解無白色嗰本閱讀報告,你呢?
另外,我想問吓你可否send 之前birthday party的相片給我,我問miss choy佢話尋日派咗,仲要收錢tim。今天派咗冬季校服,校褸你囡囡啱身嗎?我可能要換,我買咗s size!
原帖由 chickenwing2006 於 09-11-3 22:48 發表
今日見左老 C 啦, 原來係 3 個都見 ..... 唔係只見 miss laura , 仲有一本好令令既學習報告 !!!

...

靚太太,

仔仔坐校車,佢自己攞返嚟,同埋老師話今日派喎!你或者打電話返去問吓!

原帖由 靚太太 於 09-11-4 21:51 發表
請問冬季校服係唔係派左呀??但我仲未收到喎!你地小朋友係坐車定自己揍架!因為我仲未有呀!學校又無講點取!

回覆 455# 曦Hei媽 的文章

我都未有校服!!但今日有派閱讀報告, 但就冇國樂閱讀報告紙.請問你地D相系邊到睇到?

hebe ma,
我昨天去時, 剛好見到你地見緊miss laura.
見晒3個老師, 又見到本咁靚的學習報告, 真係唔錯!
原帖由 chickenwing2006 於 09-11-3 22:48 發表

...

jacob ma,

係呀 .... 真係幾令令, 上年個間 cheap cheap 都差唔多 ... 不過無 t t 甘細心 lor

今日我派左冬季校褸啦, 不過 3 件頭個 set 野好怪 ..... 校褸唔太大, 不過另外個 2 件就好大 , 大到呆佬 bye 壽甘

原帖由 basicjanny 於 09-11-5 00:07 發表
hebe ma,
我昨天去時, 剛好見到你地見緊miss laura.
見晒3個老師, 又見到本咁靚的學習報告, 真係唔錯!

‹ 上一主題|下一主題