用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 獻主會聖馬善樂小學 獻主會聖馬善樂小學
樓主: 虫虫主人
go

獻主會聖馬善樂小學 [複製鏈接]

原文章由 memomama 於 08-6-8 22:55 發表
我第一志願是馬頭涌,聖馬小的英文程度ok嗎??因我報的私小是全英文及普通話教學,每月連膳食約2600,爸爸有d心郁郁,我 又有一個細b,負擔都好重呢!還有升中派位什樣呢!我上網得不到它的資料,why ?咁神秘的???? ...

因為佢舊年先由舊校分拆出來,佢英文以校方故事書黎作教材,
另加worksheet 等等,阿囡都跟得到,聽阿女講佢都是最喜歡英文堂,唔會太悶,不過呢間學校都係以成績黎分班,A至C班

原文章由 虫虫主人 於 08-6-8 23:08 發表

因為佢舊年先由舊校分拆出來,佢英文以校方故事書黎作教材,
另加worksheet 等等,阿囡都跟得到,聽阿女講佢都是最喜歡英文堂,唔會太悶,不過呢間學校都係以成績黎分班,A至C班 ...

我們都抽到這間,請問中英文,數學用什麽教材呀?有沒有書單可以參考下?

原文章由 LLY1103 於 08-6-9 13:46 發表

我們都抽到這間,請問中英文,數學用什麽教材呀?有沒有書單可以參考下?

中文用現代中國語文,數學同現代數學,英文同story book 加worksheet 等教材,你係第幾志願?

我早上已去look look ,死喇!我個囡囡好大隻,我担心佢校服條領太cool ,會窒息呀!現在好似70磅,過埋暑假點算!

[ 本文章最後由 memomama 於 08-6-10 12:09 編輯 ]

原文章由 memomama 於 08-6-10 09:31 發表
我早上已去look look ,死喇!我個囡囡好大隻,我担心佢校服條領太cool ,會窒息呀!現在好似70磅,過埋暑假點算!

佢會同阿女度身,唔會太窄,不過會好長囉

醒目開學勳章

我個仔仔第二志願派倒呢間呀,好開心,近屋企,第一志願係陳瑞祺,其實反而派倒陳瑞祺就唔係咁就腳啦,而家天光道獻主會仲好,同埋禮拜六(14/6)要做校服啦,其實要幾多件衫同褲先夠用,因為我仔仔本身間幼稚園係得件園服,唔駛著校服返學架,希望大家可以比d意見,大約要幾多件衫同褲啦,唔該晒,同埋,請大家多多指教呀!!!

原文章由 christy31400 於 08-6-10 19:28 發表
我個仔仔第二志願派倒呢間呀,好開心,近屋企,第一志願係陳瑞祺,其實反而派倒陳瑞祺就唔係咁就腳啦,而家天光道獻主會仲好,同埋禮拜六(14/6)要做校服啦,其實要幾多件衫同褲先夠用,因為我仔仔本身間幼稚園係得件園服,唔 ...

體育衫同校服各2套,因為佢可能連續兩日都有體育堂架,外套一件就得喇

各位媽媽,你好!

這一年來,對學校的評價好嗎?
對於各科的學習,小朋友都可以掌握嗎?

我還未找到學校的網頁,
http://www.semops.edu.hk
顯示「建構中」...

thx for your help... ><

原文章由 虫虫主人 於 08-6-9 15:02 發表

中文用現代中國語文,數學同現代數學,英文同story book 加worksheet 等教材,你係第幾志願?

我們是第二志願抽到的.還想問埋,的教材是邊間出版社出版?

原文章由 LLY1103 於 08-6-10 21:29 發表

我們是第二志願抽到的.還想問埋,的教材是邊間出版社出版?

中文/數學:現代教育研究社
普通話/常識:教育出版社有限公司
音樂:朗文
倫宗:公教真理學會

原文章由 Alyshia 於 08-6-10 21:21 發表
各位媽媽,你好!

這一年來,對學校的評價好嗎?
對於各科的學習,小朋友都可以掌握嗎?

我還未找到學校的網頁,
http://www.semops.edu.hk
顯示「建構中」...

thx for your help... > ...

阿女都喜歡呢間小學讀書

昨晚同爸爸談了一會,決定讀聖馬小,希望囡囡讀書開心,坦白說,這間學校算不錯,下午去交註冊 ,一齊做同學仔啦!

點解學校成年都未有自己的網頁? 會唔會慢得滯呀???:;pppp:

原文章由 memomama 於 08-6-11 17:00 發表
點解學校成年都未有自己的網頁? 會唔會慢得滯呀???:;pppp:

我地係有網頁,不過要每個學生密碼,e.g.睇通告,家課冊等

是這個嗎?
http://www.semops.edu.hk/

[ 本文章最後由 Alyshia 於 08-6-11 22:51 編輯 ]

oh !我明白! thanks!心情放鬆晒,下一輪要睇定書包等,嘻!好似自己返學咁!
原文章由 虫虫主人 於 08-6-11 21:53 發表

我地係有網頁,不過要每個學生密碼,e.g.睇通告,家課冊等

醒目開學勳章

我都以為個網頁未整好添,原來要密碼,咁都放心d。另外睇返教育局個網話呢度一年要考4次試,咁會唔會太吃力,小朋友會好會好辛苦呢,同埋會係邊幾個月考試架??

原文章由 christy31400 於 08-6-12 11:10 發表
我都以為個網頁未整好添,原來要密碼,咁都放心d。另外睇返教育局個網話呢度一年要考4次試,咁會唔會太吃力,小朋友會好會好辛苦呢,同埋會係邊幾個月考試架?? ...

一年考3次試,不過考試前一個星期會有中,英,數評估(我估係當測驗計),最初當然你唔習慣,不過第2次已經開始適應喇

虫虫主人:
我想問訂校服單上的羊毛背心(印校徵)及白波鞋帶(印校徵),一定要買嗎?白色外套及波鞋自己出街買可以嗎?我星期六要去訂校服了!想知應否訂購!thanks!

報到! 我個仔仔都係讀呢間呀!
請大家多多指教! 互相提點幫助呀!
‹ 上一主題|下一主題