用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
樓主: Ben2003
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

:)  Thanks!

原文章由 t421316 於 07-9-6 13:37 硐表
no, it's a private school, with a similar name :九龍塘學校(小學部)

website: http://www.ktsps.edu.hk/index.htm

醒目開學勳章

原文章由 bebe1217 於 07-9-6 15:32 硐表
春卷,

其實呢2日我仔都話有個miss wong睇住佢地, 吾係成日係miss yip 架, 我諗miss yip可能有時有d 事做掛.......

吾知佢地今日係學校既lunch 食成點呢???
你女女同男仔定女仔坐ar??
我仔話同個女同學仔坐, 吾知 ...

我女坐最後排,好高的,but 唔好响度爆佢全名呀 ,你仔仔叫咩名?maybe PM me.

醒目開學勳章

原來lunch time是自己出去取lunch box, 春卷女無帶張飯單(自己keep果半),跟住佢話睇完覺得B好食,取了B (肉餅)
真實佢真的是order B的 。佢話食了一半,幾好味。

t421316,

我入到<學校通告>了 !!!!

Thank you !!!

原文章由 t421316 於 07-9-6 10:03 硐表
For , I've sent to your pm, please check.

<<<<請問上網看學校通告要如何進入?

我到<資訊坊> - 有個 <使用者名稱> 應打入甚麼?  我打入小女姓名,密碼用手冊提供的,但入不到去看 >>>>

[ 本文章最後由 HoneySeeSee 於 07-9-6 18:47 編輯 ]

收pm....please

原文章由 春卷 於 07-9-6 18:23 硐表

我女坐最後排,好高的,but 唔好响度爆佢全名呀 ,你仔仔叫咩名?maybe PM me.

RE?? 係咩..係reader???

原文章由 ivyko 於 07-9-6 17:28 硐表

亞仔話好味,仲食哂 tim. 不過佢話好細份,番到嚟仲叫姐姐煮飯,都唔知幾時變得咁大食
死啦,我仲未買到本RE,聽日要用,需唔需要寫手冊話俾老師知 OR 叫個仔自己同老師講 ...

醒目開學勳章

原文章由 bebe1217 於 07-9-6 19:08 硐表
收pm....please

check pm. 我女話今日oral堂,唔知外藉老師講咩 。教咗咩都唔知

原文章由 bebe1217 於 07-9-6 19:10 硐表
RE?? 係咩..係reader???

RE 即係 READ AND EXPLORE.
俾個仔激死,第四日番學就俾老師罰無得去小息.

醒目開學勳章

原文章由 ivyko 於 07-9-6 20:10 硐表

why? Read and explore is a exercise book.  今日派咗,你幾時用?

哈囉!大家晚安!

剛剛上網睇完通告對書...我放工回來亞仔已經唔見左張通告,好彩上網有得睇咋!

亞仔話呢2日買唔到小食,因為條隊太長,排得黎都打鐘了...好在有其他班既朋友仔請佢食佢至愛既紫菜...

ic....遲d 佢熟習左就吾會架啦.....dun worry.....

原文章由 ivyko 於 07-9-6 20:10 硐表

hi helen,

我仔岩岩今晚先提起你仔個名, 話小息時見到佢, 仲同佢say hi,
可能果時summer 佢同你仔幾fd , 所以好記得你仔仔

開左學之後我仔已經無再買小食啦, 因為佢有時話連廁所都排長隊,
根本吾夠時間買小食....

原文章由 Helen 於 07-9-6 22:25 硐表
哈囉!大家晚安!

剛剛上網睇完通告對書...我放工回來亞仔已經唔見左張通告,好彩上網有得睇咋!

亞仔話呢2日買唔到小食,因為條隊太長,排得黎都打鐘了...好在有其他班既朋友仔請佢食佢至愛既紫菜...:- ...

Morning all KTS P1 parents ,

My son also told me he didn't have time to have his food in 小息 because he used all the 小息 time to 排隊 to 廁所!

原文章由 bebe1217 於 07-9-7 00:05 硐表
hi helen,

我仔岩岩今晚先提起你仔個名, 話小息時見到佢, 仲同佢say hi,
可能果時summer 佢同你仔幾fd , 所以好記得你仔仔

開左學之後我仔已經無再買小食啦, 因為佢有時話連廁所都排長隊,
根本吾夠時間 ...

醒目開學勳章

今日又有好多通告

成15份  不過我攪掂晒lu
你女有無寫中文 p.6-7, 英文writing p.31,
(我上網check 過有p.6-7 , 但無writing p.31, 有read p.33-34)
吾知係咪我仔寫錯, 我吾知係咩ar???
同埋老師都吾知有無睇學生d 手冊, 因為我仔寫錯都無改佢

原文章由 春卷 於 07-9-7 18:01 硐表
今日又有好多通告

[ 本文章最後由 bebe1217 於 07-9-7 22:54 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 bebe1217 於 07-9-7 22:52 硐表
成15份  不過我攪掂晒lu
你女有無寫中文 p.6-7, 英文writing p.31,
(我上網check 過有p.6-7 , 但無writing p.31, 有read p.33-34)
吾知係咪我仔寫錯, 我吾知係咩ar???
同埋老師都吾知有無睇學生d 手冊, ...

亞女有寫中文 p.6-7, 而英文writing p.31(有過印,是rubber擦了再改成read p.33-34),你囝囝應該是沒有改,老師可能漏眼了
其實亞女寫d嘢都是估估吓,因為有時錯了一個字,佢話費事改,變了不明白 ,要問返佢為準。

派了羽毛球培訓班通告未?(不是綜合運動班。)
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

醒目開學勳章

原文章由 Ben2003 於 07-9-8 13:44 硐表
派了羽毛球培訓班通告未?(不是綜合運動班。)

派了

噢.....

在香港,羽毛球很流行,如果有玩下既都知,book 場很難。
羽毛球無論很勁或很渣,當兩個對手水準差不多,就很好玩,雙打更好玩。所以有些家長對羽毛球是有情意結的,很想小朋友在羽毛球項目發展。

KTS 第一次羽毛球培訓班 (不是綜合運動班。) ,有些家長會飛身撲落 ,跟住在培訓班期內搵助教學私鐘 (P.1 私鐘是跟助教的。),往往他們水準便在前,之後便成為校隊主力,所以如想小朋友在羽毛球項目發展, 一定要參加"第一次羽毛球培訓班"。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

Hi Ben 哥,

囝囝升中係新學校開心嗎

mp

原文章由 Ben2003 於 07-9-8 14:56 硐表
噢.....

在香港,羽毛球很流行,如果有玩下既都知,book 場很難。
羽毛球無論很勁或很渣,當兩個對手水準差不多,就很好玩,雙打更好玩。所以有些家長對羽毛球是有情意結的,很想小朋友在羽毛球項目發展。

KTS 第一次羽毛球培訓 ...
‹ 上一主題|下一主題