用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓! ...
樓主: DKmum
go

準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!   [複製鏈接]

引用:有趣答案1。食物好好味,同學好喜食,寄一

原帖由 brother4 於 15-09-30 發表
有趣答案1。食物好好味,同學好喜食,寄一箱杯面,賣1磅1個給同學(將來新馬雲) 2。鬼妺好sexy,花多眼亂,亞 ...
我個仔舊年真係帶咗好多印尼麵去英國,本來諗住自己食,點知D同學好鍾意,用£2一個同佢買。不過我地叫佢吾好咁市儈,要請人食。
黎緊十月過英國探佢,佢就叫我地帶多d過去送比同學食啦。

要請人食。
亞細間學校只有高年班才可用學校廚房(好嚴),連用熱水弄杯面不可

醒目開學勳章

AK_Fans 發表於 15-9-30 07:36
哎呀,係喇係喇,呢個5、55、和lol ,我仔都成日用,要請教下lol 點解?

...
5和55又是什麼?5 = 嗯?
55 = No?

回覆:準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!

我女學校都好嚴, 有人帶飯煲丶kettle & 米!一律都不可,要交出!零食不可以放入房,但可以放去common room度

我女個宿舍最細Y10,最大Y13.喜歡的話可以煮食,有人帶電飯煲,煮下晚餐。有d厨藝了得的舍友都會煮野大家食。matron逢周末都會同班舍友在宿舍煮早餐。宿舍長期有蛋、麵粉、奶,朱古力丶水果、果汁丶雪糕、蛋糕、cookie,cereal.
米同麵、菜,肉就要自己買。

引用:我女個宿舍最細Y10,最大Y13.喜歡的話可以煮

原帖由 wloi 於 15-09-30 發表
我女個宿舍最細Y10,最大Y13.喜歡的話可以煮食,有人帶電飯煲,煮下晚餐。有d厨藝了得的舍友都會煮野大家食 ...
唉~我女成日話肚餓成日食水果及snack,但都肚餓!c6叫我寄d杯麵+零食比佢開心下!想問你地用邊間寄多?

Umi 發表於 15-9-30 12:07
唉~我女成日話肚餓成日食水果及snack,但都肚餓!c6叫我寄d杯麵+零食比佢開心下!想問你地用邊 ...

You may try Wai Yee Hong (偉義行), in Bristol with nationwide delivery.

They have large variety of noodles, all kind of cooking condiments, snacks, vita soy, other vita drinks like lemon tea... ...

Express delivery (24 hours delivery) is just GBP7 for less than 25kg, much cheaper than sending out from Hong Kong.

我25/9 order Wai Yee Hong, 29/9 已收到一大箱零食。之前個order 有問題,我一send email , 已可即覆。

呀仔同全座的roommates 關係好好,所以大家沒有鎖起食物,全部共同享用,同學有訂成箱日本杯面,呀仔供應零食,冇訂的亦會一齊分亨,上星期當地同學中國人媽媽車他們出去dinner, 呀仔話對方唔肯收番££, 唔好意思。一齊生活就是這樣子。

3b 發表於 15-9-30 10:32
5和55又是什麼?5 = 嗯?
55 = No?
我初時以為5是唔,即No, 那55是yes 啦。點知原來5是yes, 55 是No, 都唔知乜人諗出來!

之前成箱杯面普通空郵寄去,香港買多數正貨,怕小孩子話唔同味吾食

brother4 發表於 15-9-30 14:00
之前成箱杯面普通空郵寄去,香港買多數正貨,怕小孩子話唔同味吾食
我有食過歐洲版的一丁麵,我唔覺得有咩唔同喎。

brother4  同味ok  發表於 15-9-30 14:22

noel2010 發表於 15-9-30 13:26
我25/9 order Wai Yee Hong, 29/9 已收到一大箱零食。之前個order 有問題,我一send email , 已可即覆。

...

我女宿舍都無人用鎖,乜都就咁放櫃桶同枱面。好似屋企咁様。

引用:Quote:3b+發表於+15-9-30+10:32+5和55又是

原帖由 noel2010 於 15-09-30 發表
我初時以為5是唔,即No, 那55是yes 啦。點知原來5是yes, 55 是No, 都唔知乜人諗出來! ...
外星人,所以我都唔明

wloi 發表於 15-9-30 14:20
我女宿舍都無人用鎖,乜都就咁放櫃桶同枱面。好似屋企咁様。
學校叫所有學生帶鎖,新宿舍所有衣櫃都配埋鎖匙俾學生。

引用:Quote:wloi+發表於+15-9-30+14:20+我女宿舍

原帖由 etoile 於 15-10-02 發表
咁好?阿大就冇喇!D衣櫃冇個鎖,只有書枱小櫃桶至有鎖。

貴重如錢放行李箱,因有鎖

引用:Quote:wloi+發表於+15-9-30+14:20+我女宿舍

原帖由 etoile 於 15-10-02 發表
我女學校的衣櫃也是沒有鎖的(但bill左我£7 lock pad), 另有帶單車鎖都冇用,因為個衣櫃都冇手把, 所以係鎖5到,不過,阿女都話5駛鎖,冇咩貴重野!好彩嗰時有帶個小型夾萬仔比佢,等佢可放HKID

我女學校證件一定要俾matron 鎖起,唔見左返唔到香港,matron仲煩.跟身只有小量現金同debit card..

引用:我女學校證件一定要俾matron+鎖起,唔見左返

原帖由 wloi 於 15-10-02 發表
我女學校證件一定要俾matron 鎖起,唔見左返唔到香港,matron仲煩.跟身只有小量現金同debit card.. ...
我上次同佢去學校交低passport、BRP、機票copy! 靜係灟左HKID冇交出!所以唯有叫佢自己放好,費時佢攞嚟攞去,等陣又5g比左邊個老師!等下次聖誕回校一次過比學校keep

請問農本方的咳冲劑、夏桑菊等可以寄去英國嗎?應該點寫?當日用品right?

‹ 上一主題|下一主題