用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾神父教會學校(小學部) 各位瑪利諾神父既家長分享吓啦!
樓主: 芝芝媽
go

各位瑪利諾神父既家長分享吓啦! [複製鏈接]

回覆 #1 Fion_Chan 的文章

Fion Chan,
我既感覺同你就唔一樣了,我都知佢係傳統教學,以為係死板D。但係佢地本思維練習呀好多都係複句,唔係單句。我就覺得似二年班既程度多D了。自學唔考,但考詞庫咪即係考填充,都唔明個詞語點解就唔識填了。今次我個仔測驗中文無論供詞填充、不供詞填充同單字填充都令我慘不忍睹呀。跟住看圖作句,佢係作左,不過唔夠八個字,又扣分。跟本佢都唔知點樣至擴張到有八個字。本寫作練習都冇做過至少要有八個字既作句。

回覆 #4 Fion_Chan 的文章

Fion Chan,
你住大角咀邊處呀。我都係喎。不過我就冇搭校車或保母車,因太早了,六點八上車,我真係頂唔順。咁早起身,你個仔幾點睡?要唔要睡午覺?

回覆 #3 Fion_Chan 的文章

我個仔都係叩門入既,你知唔知佢地有冇排名次架。原本我想比佢去一間私校讀架,不過聽人講要全級排名次,我就即刻吞軑了。費事咁大壓力。

回覆 #3 CherryWai 的文章

原來作句要夠八個字,唔怪得之阿仔作左句,"我和弟弟玩耍。"後面無里頭加左幾個字"同媽媽。" 原來佢想擴充句子,問佢點解咁攪笑,佢淨係傻笑 係米老師有提水 阿仔點會無端端想加幾隻字。
我住大酒店附近
阿仔通常放學食完飯睡兩個鐘,如果無午睡,夜晚就10pm睡,如果下午有睡覺,可以成12:00至睡架。
排名次:不是一定會排名次的嗎?如果無,見家長時我都會問老師,大概知個位置吧了,只想保證中學有個位而已。

[ 本文章最後由 Fion_Chan 於 07-12-4 14:00 編輯 ]

回覆 #1 Fion_Chan 的文章

你個仔好攪笑!
我以為間間唔同,有些學校話唔比壓力D學生,所以唔排名次同冇精英班。我冇去八月那個家長會,所以咩都唔知。

Fion_chan, CherryWai

我今年自行分配學位~失敗了! 要等大抽獎

請問2位~上年叩門時, 有冇曾經揀過呢間學校呢 ??

回覆 #1 禧媽媽 的文章

禮媽媽,
我就唔係這個網既,所以冇揀。係放左榜後聽人講瑪小有後補位可以上網取表,然後面試。你放心啦,好多時放左榜後有大兜亂,好多學校你以為冇位原來都有架,最緊要嘗試。

CherryWai
多謝回覆
我都會再試, 希望可以啦!

步行籌款

請問有冇人報左名參加一月尾既步行籌款。親子一天遊加埋燒烤?

大家好呀!我仔仔係今年上午班一年班新生! 請大家多多指教!

請問你仔仔FIRST ROUND CAN GET INTO THIS SCHOOL AND WHERE K3 CAME FROM. I WANT TO KNOW WHICH KINDER., SCHOOL IS EASY TO GET INTO THIS SCHOOL.

原帖由 CherryWai 於 07-12-4 12:27 發表
我個仔都係叩門入既,你知唔知佢地有冇排名次架。原本我想比佢去一間私校讀架,不過聽人講要全級排名次,我就即刻吞軑了。費事咁大壓力。

原帖由 芝芝媽 於 06-7-10 12:48 發表
我囡囡今年9月會入讀小一, 好希望可以同多些家長交流吓!   

Hello,my daughter in 1C class, how about you?
I wish to meet more parent to share their experience.
‹ 上一主題|下一主題