用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 拔萃女書院 DGS 插班 S4
樓主: lhitomimama
go

拔萃女書院 DGS 插班 S4   [複製鏈接]

jumbo_mandy 發表於 22-7-9 17:08
唔一定冇架,只係我都唔清楚啫。記得有年小學部P.1 interview , 我女已初中也有被叫返去小學部幫手,所以並 ...

原校生?高中了嗎?

Rpp 發表於 22-7-9 17:11
原校生?高中了嗎?
是的。

jumbo_mandy 發表於 22-7-9 17:15
是的。

jumbo_mandy    發表於 22-7-9 17:27

medicine 發表於 22-7-9 13:51
練定深呼吸先.(唔知)邊一年又去報下名,睇有無機會

去到佐敦道話自己係EK medicine , 直入校務處辧入學啦,我呢啲先講多句咀震牙甩。

Cliokohonda 發表於 22-7-9 17:35
去到佐敦道話自己係EK medicine , 直入校務處辧入學啦,我呢啲先講多句咀震牙甩。

...

如果自爆,即刻被game over.得罪人多稱呼人少

回覆樓主:

一一

大家好呀 其實我係今年申請讀dgs s4嘅 我星期三已經面完試 面試過程尚算可以 但係我到而家都未收到call 我好多朋友仔已經星期四星期五有啦 我仲未收到 好大壓力好緊張 溫唔到考試 唔知我仲有冇機會 又或者佢其實係咪跟編號分批call呢 其實Second in面試機會大唔大? 希望大家可以比下意見😢🙇🏻‍♀️

Rpp 發表於 22-7-9 21:16
唔好爆插過女校,因為格唔好,要講受盡欺凌,無法融洽,申請插班免得就免要諗轉制IB有偈傾。莫講街市佬唔識 ...

幾年後冇人在乎來自什麼學校,只看重有多粒星,B1A 同 B3C 考包尾有乜分別?著住套1A校服去見工?

望下沙官,公認走下坡嘅學校,每年DSE最叻果個張成繢表足以KO兩神四女直9成以上學生。

人人入名校,你估名校人人讀得好書。

身為家長何必太多比較,我同ek肥佬幾年前升中開始已經知大家對世事睇法南轅北轍,唔經唔覺已經識左四年幾。

Kakakakakakakak 發表於 22-7-9 21:57
大家好呀 其實我係今年申請讀dgs s4嘅 我星期三已經面完試 面試過程尚算可以 但係我到而家都未收到call 我 ...

係分批出,有人早收到電話,有人遲啲,遲啲又唔代表最差嘅個。
因為舊年我哋都係較遲收電話,考試都係最後一批。

Kakakakakakakak 發表於 22-7-9 21:57
大家好呀 其實我係今年申請讀dgs s4嘅 我星期三已經面完試 面試過程尚算可以 但係我到而家都未收到call 我 ...

星期二會喺插S4 交留位費deadline

回覆 Rpp 的帖子

唔該晒你吖~好多謝你嘅意見 我開心返了 開頭會judge自己 唔會入到 結果琴晚同今朝都喊咗好耐 因為問心真係擺咗好多努力 睇來我真係杞人憂天:) 我嘅編號係s4尾椅嘅 樂觀啲睇可能未call我姐 同埋我有啲好奇大家係咪淨係交application form 因為我自己係整多咗一個20幾頁嘅portfolio 有埋recommendation letter:D 不過我知道佢哋應該唔會睇

Cliokohonda 發表於 22-7-9 22:14
星期二會喺插S4 交留位費deadline

不如星期一直接打去問,interview 當日都有人no show 嘅,有offer亦未必人人接受。假設係備取生,至快都星期2~3先收call ..

回覆 Cliokohonda 的帖子

我想問吓係咪即係要寄過去?定係send email 過去就OK?

Cliokohonda 發表於 22-7-9 22:06
幾年後冇人在乎來自什麼學校,只看重有多粒星,B1A 同 B3C 考包尾有乜分別?著住套1A校服去見工?

望下 ...

一一

Kakakakakakakak 發表於 22-7-9 22:19

我想問吓係咪即係要寄過去?定係send email 過去就OK?

收call 再收email ,之後兩日內親身交支票。

無需失望,當年囡囡升中時申請失敗,半山可以。今年佐敦可以,半山失敗。。。

信缘份吧。

Kakakakakakakak 發表於 22-7-9 22:18
回覆 Rpp 的帖子

唔該晒你吖~好多謝你嘅意見 我開心返了 開頭會judge自己 唔會入到 結果琴晚同今朝都喊咗 ...

個人覺得最近兩年的成績表足夠,有課外代表就最好,無都無所謂,筆試過關就有機會,面試表現也是關鍵。

Rpp 發表於 22-7-9 22:21
可惜好多人睇唔開呢。都無人興趣你來自邊間小學邊間中學,曾經考第幾,無家長收集資料研究的,放心。亦都 ...

不過講真我不太認同無心轉而去“踩場”心態,幾年前K 牌小學就因前人經常去某山组隊練乒,導致果年極小人成功進入某山interview。
凡事太盡...

Thank you. 其實我星期五已經打咗電話 佢話幾日咋喎跟住叫我等下 所以我都好迷惘 我想同大家分享下我嘅背景 小妹而家係讀緊band 1A中學 喺視藝上面都有啲成就 可能贏過下國際奬 自己本身亦都有參加游水、籃球 同埋弦樂團 都有啲成績嘅 因為我知道dg好重視音樂同埋體育 所以本身覺得自己成功率應該幾大 加上其實我send過去嘅時候又整到一個portfolio 裏面內容其實好豐富好充實 仲有自薦信同埋推薦信 但係可能係希望越大失望越大… 可能有好多其他因素我都未估到 始終我都係年紀仲細 諗野都未夠成熟 所以想請教下各位 同大家分享吓 希望各位賜教

Cliokohonda 發表於 22-7-9 22:23
收call 再收email ,之後兩日內親身交支票。

無需失望,當年囡囡升中時申請失敗,半山可以。今年佐敦可以 ...

你又為何曾放棄半山,又想翻撻。

Kakakakakakakak 發表於 22-7-9 22:31

Thank you. 其實我星期五已經打咗電話 佢話幾日咋喎跟住叫我等下 所以我都好迷惘 ...

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊