用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Lavender22
go

95網   [複製鏈接]

apple~y 發表於 17-2-9 12:19
基德收生唔算小
劉德開1班,陳耀星,黃藻深開2-3班收生咪仲小

基德近兩年開四班小一,所以全校17班 (2015/16年度),劉德只有7班, 其他幾間14/15班, 不是最少人的學校,只是比較少人(相比開30班的學校).

如果沒有估計錯誤,今年全部學校都開五班,因為有些學校大抽獎有約100個位。

Potato001 發表於 17-2-9 13:28
基德近兩年開四班小一,所以全校17班 (2015/16年度),劉德只有7班, 其他幾間14/15班, 不是最少人的學校 ...
幾多班也好,親身參觀了解過既,其實好多學校都唔錯既...

honeykerry 發表於 17-2-8 16:46
恭喜你...太好了,自行入左,而家唔使煩....我淨係搵到尚德商場入面頂樓有一間話有接送服務 ...
尚德都ok 幾錢一個月?thanks

mic.mo 發表於 17-2-9 08:26

其實我仔已經基德小一,今年見大家多左討論基德就俾最新出嘅 ...
可否以用家身份再分享吓 ? thx
其實進取是否一定谷, happy是否一定hea?

我身邊都有識人及知到有人分別讀基德, 景天, 梁潔華, 同梁省德, 都話太谷而轉校, 基德都話谷, 我認為好多時真係好睇家長同小朋友, 有識小朋友讀嶺小真happy school,得兩, 三樣功課都要做好耐,

真係沒有最好, 只有最適合

yoyo_num 發表於 17-2-9 17:17
現今幻稚園功課都唔只2,3樣啦...學習總有差異的...跟唔上,轉校亦好正常.都係果句,教好仔女做功課態度先係上策.....

yoyo_num 發表於 17-2-9 17:17

係,睇咩叫谷,都睇小朋友能力。個人覺得,成間學校氣氛唔谷,有家長會話做功課吃力,但就聽唔到老師要求家長做d咩。功課其實放曬上網,你可以上去睇,自行判斷一下,覺得功課量如何。功課家長覺得吃力,我估主因係抄寫少,主要係做作業,初小可能要家長解題,小朋友未必可以自己搞掂曬。(當然都好睇小朋友程度如何)默書唔係每星期有。全年2測2考,另有小測唔計分,旨在溫習。(個人覺得幾好,逐少溫下,反正唔計分)。我估間間學校都大同小異,但我覺得有無氣氛要谷小朋友比較緊要,同埋好睇老師有無方法敎。暫時唔覺基德有谷,都係小朋友自然發展,得嘅,老師俾機會上堂做小幫手,未得嘅,有支援老師入班,都又無咩壓力咁囉。至於,英文,唔覺特別深,反而係好有教法,英文閱讀、串字同課文,螺旋式(重覆)加深,反而聽過有家長覺很淺。至於數學係教快,但如果你有望過小一嘅數學書就明快左喺邊,數數、單雙數都去左幾課。以我知直資、私校係直接飛入1下嘅書,基德未至於。特別一提,學校關顧係幾好,由其小一適應,上學期每月都有家長日(開學前,開學一個月,測驗後)放學接小朋友,班主任親自帶隊可以同佢傾情況。上午,校長最鍾意同家長傾計,我仔返左唔夠一個月,校長都叫到佢名。小班學校嘅好處

mic.mo 發表於 17-2-9 17:35
係,睇咩叫谷,都睇小朋友能力。個人覺得,成間學校氣氛唔谷,有家長會話做功課吃力,但就聽唔到老師要求 ...
聽聞好多家長做家長義工?

apple~y 發表於 17-2-9 17:39
聽聞好多家長做家長義工?

都係

家長義工簡介果日全個房坐滿,我估有40人。每日午休有活動,要義工幫手睇場,開games, 收games. 有故事義工。另外,學校活動日又會招義工。如果想透過做義工了解小朋友喺學校情況,大把機會。不過唔去又無咩壓力嘅,而家都好興開谷(間間學校都係)去做義工家長都會影下相,講下情況。

mic.mo 發表於 17-2-9 17:35
係,睇咩叫谷,都睇小朋友能力。個人覺得,成間學校氣氛唔谷,有家長會話做功課吃力,但就聽唔到老師要求 ...

冇記錯的話,基德數學係教快半個學期,景天係一開始已經用小一下學期書。

Potato001 發表於 17-2-9 19:10
冇記錯的話,基德數學係教快半個學期,景天係一開始已經用小一下學期書。
...

基德一年級無半個學期咁多。下學期開學前只係教快左三課,上學期考試無考。但最後到六年級上學期會教曬,下學期教英文數。

mic.mo 發表於 17-2-9 19:12
基德一年級無半個學期咁多。下學期開學前只係教快左三課,上學期考試無考。但最後到六年級上學期會教曬, ...

請問基德是否普教中??

winladyship 發表於 17-2-9 19:30
請問基德是否普教中??

一年級唔係。普教中係循步加,問返家長小二都係廣教中。普通話科一至六年級都有。但學校都重視普通話,會建議能力夠嘅學生考普通話試。英文劍橋試都係。

winladyship    發表於 17-2-10 12:58

Paypaybear 發表於 17-2-8 20:54
咁睇黎要調一下了 。如果甲一揀本區 甲二㨂第二區,會唔會影響埋乙一的機會架?即係咪抽曬甲部先到乙部咁 ...

其實如有基德放乙二應有好保險 乙四五六仲要唔面放些梗保險嘅學校如黃藻森志蓮等?

究竟乙二於放乜好呀?完全冇頭緒。。。。。。。。

pcdogjoe 發表於 17-2-11 14:17
究竟乙二於放乜好呀?完全冇頭緒。。。。。。。。
到呢刻都未決定到,唔係化。

Paypaybear 發表於 17-2-11 09:45
其實如有基德放乙二應有好保險 乙四五六仲要唔面放些梗保險嘅學校如黃藻森志蓮等?
...

萬一基德都唔入,你會想電腦事旦派間畀你,定係你自己選入邊間較冷門學校囉。實際d諗,如果派入西貢最入那間,你ok嗎?如唔ok,就要在那堆唔選都派到的學校中選一間最能接受的包底了

HK-MAN  咪係囉...  發表於 17-2-11 18:52

mic.mo 發表於 17-2-9 19:46
一年級唔係。普教中係循步加,問返家長小二都係廣教中。普通話科一至六年級都有。但學校都重視普通話,會 ...

今日直接問清楚了。一至六年級都係廣教中。普通話獨立成科。

的士太    發表於 17-2-28 12:12
winladyship    發表於 17-2-13 09:49

mic.mo 發表於 17-2-11 18:42
今日直接問清楚了。一至六年級都係廣教中。普通話獨立成科。

請問知唔知基德2015-2016升中資料? 網頁顯示最新只有2011-2013。謝!

wkwsen 發表於 17-2-11 22:58
請問知唔知基德2015-2016升中資料? 網頁顯示最新只有2011-2013。謝!
睇返2015-2016周年報告5.1項http://www.tkokt.edu.hk/main/page/overview/pdf/2015_16/1516schoolReport.pdf

kinderman 發表於 17-2-12 09:27
睇返2015-2016周年報告5.1項http://www.tkokt.edu.hk/main/page/overview/pdf/2015_16/1516schoolReport.pd ...

Thanks
‹ 上一主題|下一主題