用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

亞女今年中一升中二,請問會是同一班別嗎?即上年1A,今年2A?  SET是明天老師通知嗎? 謝謝大家的資訊

chingyu  Yes, same class!  "Set" will be informed on the first few days.  發表於 16-8-31 17:10

回覆:jindui 的帖子

我仔都係升中二,check eclass 有每班人名,基本上直上,A->A, B->B, set 就開學先知

想問下各位師兄師姐, 明天9月2號是 day 1 or day 2 ?

cstchan  校曆寫明每天是那一Day  發表於 16-9-2 07:38

ext211 發表於 16-9-1 18:56
想問下各位師兄師姐, 明天9月2號是 day 1 or day 2 ?

......

真心感激高form_ 老師,有熱成,有衝勁!有heart!! ! 自討腰包獎勵同學,小小心意,鼓勵無限!小女有幸,今年無轉走_老師! 真心高興!!!
有一位好老師,是幸運,恩典

chingyu    發表於 16-9-2 22:11

想請教大家分set的問題, f1 有A to G 班,A to C班分set 1 to 5, D to G 班分set 6 to 11, class teacher 話set 1 is the best, 朋友个仔F班的set 6, 佢話set 6 相等於set 1, 甘係米set  6 is better than set 2 to 5?

回覆 tung_yan0623 的帖子

全中,中英數都係咁分的。Set 1, set 6 叫做類似精英班,初中 eclass 應該有出通告

初中每年分set 都會按成績轉

like_travel 發表於 16-9-2 21:48
初中每年分set 都會按成績轉
Thanks. 点解唔簡單d 分1-11,  無端端6会比2-5好?好特別

回覆 tung_yan0623 的帖子

Good question

呢個要問方仗了,不過1set 少班制,1set 又分唔晒比proficient learner 喎。1 & 6 for proficient learner, 好清晰。

回覆:SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新

我囡比較有興趣玩, 想問課外活動問題。

Cross Country Team係點train法? 係咪喺學校以外範圍上堂㗎?

St.  Paul' Ambulance Cadet 同 Nursing Cadet Division係玩d咩㗎?

中文創意寫作同演講係學d咩? 悶唔悶呢?

English Debate Team好唔好玩?

English Debate Team好唔好玩? 非常有意思的一個club,入debate team先要寫statement, 再被 committee interview  其他問題有請其家長回答

回覆:SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新

好似好難咁喎,咁上堂嘅時候做d咩㗎?

like_travel  Mock debate lor  發表於 16-9-3 22:18

velma 發表於 16-9-3 11:28
我囡比較有興趣玩, 想問課外活動問題。

Cross Country Team係點train法? 係咪喺學校以外範圍上堂㗎?

CCT : yes... 課堂以外也要training

其他clubs : 全部留意 eclass incoming emails, 有聯絡人和活動介紹,有公開招募會員。

中文創意寫作: 上年阿女覺得悶。不過,年年導師不同,好難講。

中/英文辯論: 留意 eclass audition 日期! 屆時俾個motion, 自行發揮。老師和會長便會挑選合適人選入隊。

喜歡辯論的同學,當然樂在其中。上年SPCC 中/英文辯論隊都分別得到某大賽事(香港大律師公會辯論賽 / Hong Kong Bar Association Debating Competition) 總冠軍。你們可上website自行看看。

若果同學在小學時未玩過辯論,最好自行上網了解一下。挑選過程也嚴格。

另外,年中有班際中/英文辯論比賽,不妨參加或觀看。

like_travel    發表於 16-9-5 11:08

velma 發表於 16-9-3 14:51
好似好難咁喎,咁上堂嘅時候做d咩㗎?

Hi Velma,

什麼上堂?你指Debate? 沒有課堂提供。 只有少量的Workshop以供參與一下。

請問中一生是否一定要報外語班?將來DSE一定要考?
唔該

like_travel  Foreign language, not compulsory  發表於 16-9-6 21:28

請問課外活動是否只能參加一至兩樣?好多都撞時間!另外幾時先會有學會參加?係咪又係放學後上?謝謝!

回覆:chingyu 的帖子

唔該哂

chingyu  Velma, You're welcome!  發表於 16-9-7 08:24

回覆 taimic18 的帖子

Club 不會限您join 幾多 視乎自己有無時間。  time table 在eClass 有同學會出email invitation. 建議中一新生自己留意。
中學生了,  家長宜比意見,  讓子女自己安排取捨
St. Paulian 都非常獨立,有主見

升中銜接住dorm 時,高form 哥哥姐姐會陪伴分享如何迎接未來6年的愉快校園生活

回覆 like_travel 的帖子

謝謝你的回覆!因為小朋友很多課外活動都想參加,係時候讓他學習選擇了!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊