用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴交流站
樓主: lillymarie
go

小提琴交流站   [複製鏈接]

回覆:wootaitai 的帖子

拉琴死練絕對唔夠,要有個專業嘅老師引領你走正途,否則練錯嘢盞走冤枉路。頭幾年唔好急,練好基本先。尤其是有其他樂器底嘅,好易心急入了 歧途,將來好難學上去。

我想請教,我女拉緊1\2,只係買平琴約五百蚊,近日看你地pose後,想同女換晒弦線。咁平的琴換左二三百蚊一套的弦可改善音色嗎?

woodst  應該會有改善, 或者最好問老師意見  發表於 12-9-30 17:19
有三個寶貝,很愛你們

gloryu2 發表於 12-9-30 08:07
我想請教,我女拉緊1\2,只係買平琴約五百蚊,近日看你地pose後,想同女換晒弦線。咁平的琴換左二三百蚊一 ...
我囝囝的老師認為細琴若想改善聲音,最值得做還是用好一點的弦。我上次換琴的時候,他就叫我“隨便”買隻琴。我囝用的琴亦是一仟以下的,我自己聽就覺得用好弦好些囉。
剛替囝囝買了支新弓,因為有首歌他要拉得大聲,把原來的弓扭得好緊才滿意。試弓時新舊弓相比,果然聽出有分別。
for every one criticism, three positives must be given.

同意一定好好一點,最理想還是不要太差、琴質的問題是沒有辨法解決的。太差就會各方都難受,對孩子亦非好事。弓就更加不用說、許多時不但幫不了孩子,還令孩子誤以為是對的拉法。琴可以借、弓還是自己擁有好.....音色還是次要,拉的人想做的技巧容易做得到,那才是價值之所在!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:小提琴交流站

細囝幾日無練琴,今日一拉發現自己勁走音。竟然識自動去練音階幾分鐘才再練歌。的確對音準有幫助。

for every one criticism, three positives must be given.

回覆:小提琴交流站

仲有,聽朋友建議買了本sight reading 的練習本,先和他打拍子,再練一下音階,練習霎時變得容易。

參加比賽,我覺得若是小朋友在家長鼓勵下自己提出要參加,賽後得益最大。若是未有心理準備下被逼去參加,可能有反效果。

回覆:woodst 的帖子

當年無綫為他兩姊弟拍了一集星期n檔案,記憶猶新,以他天份之高,現在都只是DBS音樂總監。音樂之路真的不好走。

引用:當年無綫為他兩姊弟拍了一集星期n檔案,記

原帖由 小伊 於 12-10-02 發表
當年無綫為他兩姊弟拍了一集星期n檔案,記憶猶新,以他天份之高,現在都只是DBS音樂總監。音樂之路真的不好 ...
同意音樂路不好走,天分只佔一部分。還有很多因素影響。只要自己開心滿足就好。

ST Paul co-ed 至岩

回覆:neighbour931 的帖子

是的,原來st Paul 是他母校。

李偉安(國際知名鋼琴家):「成功背後,半分天分,半分際遇,九分則是努力和堅持。」

我好同意.

小伊 發表於 12-10-2 00:18
當年無綫為他兩姊弟拍了一集星期n檔案,記憶猶新,以他天份之高,現在都只是DBS音樂總監。音樂之路真的不好 ...
可能佢好enjoy都唔定,有時做音樂/藝術的人好多都心甘情願攞苦黎辛

近月來呀女拉琴情況認真麻麻.佢無咩心機練, 佢個心去晒彈鋼琴果度, 我又唔想太過兇悍, 始終用心彈鋼琴都係好事, 結果就是小提琴停滯不前.....之餘, 更有點退步...
上星期我下定決心, 再次出動老虎吼, 時而溫柔解說, 動之以情( 又0黎性格分裂, 一啖沙糖一啖X), 呀女開始有返d 心機, 肯認真練習, 拉首歌開始似番樣, 點知去到老師度竟然拉到走晒音, 我真係有嘔血既感覺.最後又返番去d基本問題: 持弓夾琴, 左手, 音準...
唉, 今次既停滯期要幾時先過去呢??考小學既情況又唔多樂觀, 我真係要加加油

四隻貓 發表於 12-10-3 11:10
李偉安(國際知名鋼琴家):「成功背後,半分天分,半分際遇,九分則是努力和堅持。」

我好同意. ...
對我來說.....際遇佔三分。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

marcuscyrus 發表於 12-10-3 11:22
可能佢好enjoy都唔定,有時做音樂/藝術的人好多都心甘情願攞苦黎辛

是呀, 可能佢好enjoy都唔定.
從事藝術的人很多都不在意功名同利益, 只想享受他喜歡的東西, 投入其中, 樂在其中.
‹ 上一主題|下一主題