用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 洛婷
go

校際音樂節 [複製鏈接]

我果場都係位日本女士(Dr Fukasawa), 但我覺得佢算手鬆~~ (我咁講會唔會唔太尊重評判呢?)

原帖由 Queenielam88 於 11-3-8 15:59 發表
你們好呀!我家的小朋友(即係得4歲仲要係下半場第一個出場彈Lesson in C嗰個)終於在今日上午在灣仔完成了比賽喇! 一開始我都有d替他擔心o家,但係唔禁講出口,好在當佢出場時唔知點解佢會四萬咁既口,都有d家長見到佢個 ...

請問你是否在灣仔演藝中心旁邊的那個酒店裏比賽的?他們鋼琴的音色如何?需要很大力才有音的嗎?

我女兒星期四第一次參加二級比賽,這兩天在家裏已經提早“發台瘟”了.......

希望到時候順利完成,那已經很不錯了。

原帖由 Queenielam88 於 11-3-8 15:59 發表
你們好呀!我家的小朋友(即係得4歲仲要係下半場第一個出場彈Lesson in C嗰個)終於在今日上午在灣仔完成了比賽喇! 一開始我都有d替他擔心o家,但係唔禁講出口,好在當佢出場時唔知點解佢會四萬咁既口,都有d家長見到佢個 ...

醒目開學勳章

原帖由 Leung2010 於 11-3-8 15:43 發表

唔知我是否太多心或敏感, 問了好幾位朋友 (上年 & 今年), 觀察所得:

每天的比賽都是分上 、下午,而每一晝則再分兩節。
通常得獎者是第二節的參賽者。
唔知係唔係評判在第一節是手緊d  而在第二節倦d, 會手鬆d

都唔一定 :D

我朋友女女今日比賽 G.1 ,

佢話冠亞季都係第一節攞 !!!

原帖由 wootaitai 於 11-3-8 15:42 發表
係啦我都覺得D譜會很難找,tom lee那些唔知會否有得訂

tom lee有得訂,下年一出syllabus就好訂(8月)
如果真係連tom lee 都訂唔到,協會或者有得買譜的

醒目開學勳章

原帖由 Leung2010 於 11-3-8 15:19 發表

吓?
嚇我咩! 2X分、3X分、4X分 的老師教乜架?

哈哈,唔知點解嗰年D參賽者好似比賽賽跑咁,個個都將首歌彈到超快,有個快到唔知佢彈乜,我幾乎笑到look落地!而且當日嘅評判俾分都好嚴謹,彈得冇感情嘅一律好低分!

原帖由 fcbttkw 於 11-3-8 14:42 發表

當然唔係!75分以上才有証書,我見過嘅低分係0分!

唔係掛﹖我見呢度個個都咁高分,身邊朋友又至少都proficiency,我以為最少75咋。0分﹖

咁係評判太嚴定係參賽者無實力
原帖由 fcbttkw 於 11-3-8 15:10 發表

唔係講笑,我記得嗰場比賽除咗0分之外,仲有好多2X分、3X分、4X分出現!

原帖由 wootaitai 於 11-3-8 16:32 發表
I see, want to try next year! 係咪多數自己教?

去年幫學生伴奏一個坊間比賽的聲樂組,聽落去同場起碼有4-5個係有聲樂底(我自己都有學過),我學生就跟學校音樂老師學(我感覺老師並非聲樂出身),我相信校際會有更多係有聲樂老師跟的參賽者

I agreed with you.  She gave two third place, one second place and first place with only 84 marks.  But the one with 84 marks did not play that well, with a few mistakes, so I really don't know the judgement.

有冇人今日係西灣河個場 G2 violin ? 知唔知早上個場冠亞季分別係幾分呀 ? 因為我趕住帶個女番學, 所以冇聽到...

我仔就係呢到比賽喎..
佢同我講個琴D音怪怪,好易甩音,佢要每個音襟實先敢放手,(佢本身屋企用普通琴,琴老師屋企就用三角琴)唔知係唔係呢
原帖由 evatsoihk 於 11-3-8 16:17 發表
請問你是否在灣仔演藝中心旁邊的那個酒店裏比賽的?他們鋼琴的音色如何?需要很大力才有音的嗎?

我女兒星期四第一次參加二級比賽,這兩天在家裏已經提早“發台瘟”了.......

希望到時候順利完成,那已經很不錯了。

...

醒目開學勳章

原帖由 aryee 於 11-3-8 16:38 發表

唔係掛﹖我見呢度個個都咁高分,身邊朋友又至少都proficiency,我以為最少75咋。0分﹖

放心!係多年前嘅事喇!

我成日提個仔,唔好因為見人地彈得快/慢,就跟左人地,唔好受人影響
原帖由 fcbttkw 於 11-3-8 16:36 發表

哈哈,唔知點解嗰年D參賽者好似比賽賽跑咁,個個都將首歌彈到超快,有個快到唔知佢彈乜,我幾乎笑到look落地!而且當日嘅評判俾分都好嚴謹,彈得冇感情嘅一律好低分! ...

醒目開學勳章

原帖由 林嗅四 於 11-3-8 16:47 發表
我成日提個仔,唔好因為見人地彈得快/慢,就跟左人地,唔好受人影響

係呀,有D小朋友好易受人影響架!

原帖由 wootaitai 於 11-3-8 16:51 發表
但是6-7歲就有可以聲樂底的嗎?
麻煩你有沒有今年的譜PM比我,想參考一吓大蓋是什麼水平。。

如果我冇記錯,除左bb組(即係只比abc而唔會比名次o個d),最細o個組vocal好似係7-9歲?一陣睇下先,聲樂應該好細都學得(但我唔sure 係咪最佳,因各有各說法,有d又話要等把聲stable先,但有d又話得,我自己都唔係呢方面專業xddddd),至於樂譜,聲樂的我冇阿

醒目開學勳章

原帖由 papaya854 於 11-3-8 16:39 發表

I agreed with you.  She gave two third place, one second place and first place with only 84 marks.  But the one with 84 marks did not play that well, with a few mistakes, so I really don't know the  ...

我女上年 3 級比賽 ,
有個睇譜兼彈錯咗 2 個地方 , 最後攞咗冠軍 ,
亦有 d 彈得流暢都冇名次 ,
所以都唔知個評判個標準係點 ,
攞獎都真係要靠少少運氣 !!!

昨天比賽完畢, 葵涌青年會所(YMCA), 彈GRADE 2曲目, 阿仔只得76分

第1名: 82分
第2名: 81分 (2位)
第3名: 80分 (2位)

唔知昨天同場比賽的同學有幾多分呢?

另外, 今年唔係要背譜嗎? 為何有同學可以帶譜上台彈呢?

原帖由 洛婷 於 11-3-8 17:10 發表

我女上年 3 級比賽 ,
有個睇譜兼彈錯咗 2 個地方 , 最後攞咗冠軍 ,
亦有 d 彈得流暢都冇名次 ,
所以都唔知個評判個標準係點 ,
攞獎都真係要靠少少運氣 !!! ...

藝術既標準係好難定義,我地可能覺得彈啱晒每一粒音就叫好,果位日本女士都係我地評判,從佢comment所知,佢好重視彈出黎成個感覺,唔係失左一兩粒音就叫唔好,佢講得好啱既係,你彈啱晒,但都係彈緊一個個note,要做到將note變成一首music,呢個先重要。我get到日本女士要求既係呢d。

‹ 上一主題|下一主題