用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-1B 班, 請進!
樓主: double
go

2010-1B 班, 請進! [複製鏈接]

原帖由 fat 於 11-1-18 01:31 發表
你囝囝請左幾多日假?
我個仔今日去覆診,要再食多個抗生素療程,都唔知幾時至可以返學...

我個仔今日都返學啦, 但係仍然要食藥, 都有啲担心, 因為佢好似未好返晒, 各位媽咪要叫小朋友唔好玩得太Close, 下星期要考試啦, 加油!

阿仔由Sat開始發燒,到現在都未返到學,仲經常keep住101,102度.

我個仔尋日仲有燒, 103度, 尋晚半夜終於冇燒, 但我唔敢比佢返學。

原帖由 fat 於 11-1-18 10:24 發表
我個仔尋日仲有燒, 103度, 尋晚半夜終於冇燒, 但我唔敢比佢返學。

我個仔都係反反覆覆燒咗幾日,由星期五開始發燒,到星期日全日都没有燒,但晚上又突然燒到103度, 昨晚鍾於没有發燒了。醫生話細菌感染是會這樣的, 只要Keep住唔好高燒, 幾日就會無事。

Same here!! My son is in the same situtation starting on Sat. He is very concern about missing school too.

For the kids - take care and recover soon!

For the moms and dads - add oil and try to get some rest too!

小女今天沒有寫自修,請問18/1有甚麼功課?

中 :1. 21/1交26週EX1,2(對)
     2. 明造句考試(5,6,7,8)
     3. 帶1-10造句紙
英: 1. Quiz corr. + sign in Dict. Book
      2. Reading 1B EX.1 corr
數: 1. 測改簽
       2. 良中期試 + 對
其他: 金句(2)

18/1 家課

中:交26週1, 2 (21/1)
  明帶造句紙1-10
  明考造句5, 6, 7, 8
英:Quiz corr + sign in Dict Book
  Reading 1B Corr.
數:測簽改
  良 中期測試 + 對
聖:金句(2)

回復 1# gracemummum 的帖子

多謝你們的功課提供. 想問下你們的小朋友是否都能在學校完成功課? 我囝囝最近常常都要回家才做功課, 有時都要較長時間完成, 很頭痛啊!

回復 1# double 的帖子

我囡囡也經常未能在學校完成功課!每天回家前一般只能完成三四成。

阿仔多數完成7-8成,但係d字打風,因佢成日話喺學校做快d可以多d時間喺屋企玩.

唉呀,今日都仲返唔到學呀,已經3日喇,點算呀?

原帖由 double 於 11-1-18 18:35 發表
多謝你們的功課提供. 想問下你們的小朋友是否都能在學校完成功課? 我囝囝最近常常都要回家才做功課, 有時都要較長時間完成, 很頭痛啊!

我都有呢個問題, 佢唔係要我返嚟先做, 而係會做漏, 例如昨日的數學有4頁, 佢以為只做2頁, 有時寫寫吓個字可以唔記得繼續寫落去, 我放工返屋企要幫佢跟, 好花時間呀! 大家有没有好方法呀, 請指教吓?

19/1 家課

今天不知是否只有下列的功課?

英:Ditty WS(8,9,10)
數:作p.23
電腦:Word P.17 (14/2)交

如有加添,請回覆!

回復 1# gracemummum 的帖子

英:Ditty WS(8,9,10)
數:作p.23
電腦:Word P.17 (14/2)交

(仲有:
數: 作改P.22, 工(8) 改, 良21 + 對
電腦: Word 係做P.17 定P.11?
中文: 莫老師祝福你! )

回復 1# double 的帖子

謝謝回復,我想電腦應是p.17,因p.11看來並非練習,而p.17有連線和填充。

Hihi,

我囡囡寫今日的功課如下:

英文: Ditty WS 8-10
        Phonics Practice Exam tomorrow
數學: 作 P.23 + 改 P.22
         工 (8) 改
         良 21+對
其他: Word I P.17 (24/2)交

另外囡囡說今日還有4位同學仍請病假, 當中有2位已經多日沒有上課, 希望他們可以早日康復, 為下星期的考試作好充足的準備.

各位家長同學們...... 大家一齊努力呀 !

Vani

我個仔上星期請了三日假,他也要吃抗生素才能真正退燒,否則都係藥完就燒。大家一齊努力吧!
原帖由 fat 於 11-1-18 01:31 發表
你囝囝請左幾多日假?
我個仔今日去覆診,要再食多個抗生素療程,都唔知幾時至可以返學...

Pls advise the answer of below question. Thanks!

Eng Quiz 2, last page section E, What are you drawing now? What is this?

Hihi,

My daughter answered " I am drawing a sign", but it is wrong. The correct answer is " It is a sign"

Vani

原帖由 vani_chan 於 11-1-20 21:25 發表
Hihi,

My daughter answered " I am drawing a sign", but it is wrong. The correct answer is " It is a sign"

Vani

Thanks for your update.
‹ 上一主題|下一主題