用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2023
樓主: DD仔
go

三私一直 升中 2023   [複製鏈接]

嘩,冇黎2日,mcl都返左黎welcome back
睇黎呢個post 會有50 頁至少

不過又鬧走左dd 仔,為左間mss 真係唔值呀,特別係我冇女的情況之下

數據唔透明、憑4+成績MSS近年成績係略遜又真係事實 咁DD根據佢嘅原則去評估目前banding 有理據喎
學校成績一向有起有落 近年滑落又代表啲乜
另外從來就唔覺得MSS係二線 部份會員用些字詞「二線」「過氣」等字眼其實都唔見得客氣有禮貌 唔係踩係咩呢 其實唔值得為一間學校嘅評級而影響成盤數

回覆樓主:

咁都唔睇就用自己思維去決定一些事情。唔用呢啲技倆點去阻止侮辱性言詞呀。連事實都未知,就拖埋人哋成個中學家長落水,侮辱一番。問吓邊間中學,就係搞他人屋企人,事實上,我做咗甚麽跟進行為呢?所以話EK友根本就係未睇先出結論~~~

口口聲聲話禍不及,我咪話咗禍不及中學囉,尤其是他校

我明白MSS的有關人士看到自己學校被評為B1A ->B1A/B 會覺得不高興,但你們應該化悲憤為力量,

我明白MSS的有關人士看到自己學校被評為B1A ->B1A/B 會覺得不高興<-------

今次令我對MSS呢間學校嘅家長幾失望。
話說hkpapa852將DBS評為B1B, so far都係一d塘邊鶴講幾句,但從未見過幾個DBS家長衝出來指指駡駡。
人的素養真的可以有很大分別⋯⋯

mcl233 發表於 23-8-26 11:18
我明白MSS的有關人士看到自己學校被評為B1A ->B1A/B 會覺得不高興,但你們應該化悲憤為力量,
DD仔 is just honestly telling us the truth!

nhi 發表於 23-8-26 11:20
DD仔 is just honestly telling us the truth!

咁你真係好有素~~~

其實唔洗不停提一二三四線喇,冇咩用,只可以證明,大家都係一樣!踩人地學校刺激人。有網友原來睇都冇睇,就分化,今日先講返,但確實,挑起事端非DD,都可惜佢竟然文件都帶走,因為都花時間做!

MSS不嬲起EK係惹火學校,但重申,作為家長,從來都冇對外讚揚自己學校又或覺得自己學校幾叻幾叻咁,只係有網友(非DD)講出不盡不實嘅說話,例如「以1A之名吸引學生、大手招外來學生」等,仲要講足幾日,我自己都睇咗一段時間,考慮要唔要糾正番呢?要知,確係有網友會參考EK而選校,俾不實情況繼續講落去,大話講得多,外人就會當真,從而引發之後情況,所以去到大家傾唔埋時,自己都覺得再糾纏落去會好醜怪,所以我已經同網友講「話題完結,唔再討論」,但網友仍然繼續講落去,再令到前輩離開咗都睇唔過眼,要出嚟指正,呢度真係唔好意思,令你又被圍攻喇其他支持學校嘅網友都係,唔好意思呀!
前輩,算啦,我真係唔介意學校1ABCD,介意嘅反而係外人,冠banding嘅亦唔係我同前輩你,反而被人講到唔抵得咁,可想而知,啲人係點選擇而睇?直屬學校收band 3生有幾奇?又俾人攞嚟講。mouth:" />mouth:" />鍾意MSS係認同學校理念,因為覺得讀書從來係靠自己,學你話齋,要頂級成績,MSS非首選。

Zleep 發表於 23-8-26 11:12
...

你係冷靜派,分淸楚邊啲係出自我把口呀,唔好事事入我數喎~~~

最重要係事情開端,我冇討論過#1㗎,無端端樓主刪貼迫大家表態,好似,我話好似,入咗我數添~~~

f00130 發表於 23-8-26 11:14
數據唔透明、憑4+成績MSS近年成績係略遜又真係事實 咁DD根據佢嘅原則去評估目前banding 有理據喎
學校成績 ...
大家只係睇數字,講事實!做人唔好無咁大個頭又強要帶Band 1A頂帽,就唔會犯眾憎!

f00130 發表於 23-8-26 11:14
學校成績 ...
中肯

Zleep 發表於 23-8-26 11:12
...
其實冇話值唔值,咁大個人,做任何選擇係自己揀,唔可以下下入人數㗎,要將文件落架根本係冇必要,因為一事還一事,但硬要將兩件事拉埋一齊處理,控制唔到!

Zleep    發表於 23-8-26 11:52

mcl233 發表於 23-8-26 11:18
咁都唔睇就用自己思維去決定一些事情。唔用呢啲技倆點去阻止侮辱性言詞呀。連事實都未知,就拖埋人哋成個中 ...

你quote嗰幾段有乜嘢問題?
你唔quote返你哋自己話人d衰嘢?
仲有,有個人走出嚟話DD仔食飽飯冇事做搵嘢嚟做,咁都得?

HK-MAN 發表於 23-8-26 11:37
中肯

仲有人啲人為鬧而鬧,將被動同主動調轉哂,何曾有有關人士不停宣稱1A?究竟睇唔睇到係有人話學校「以1A之名招人」
前輩由頭到尾,都同我講,揀mss要認同理念,追成績分數,就要考慮清楚,亦好中肯話我知,mss成績呢幾年真係要追一追,佢從來冇對外不停讚mss,因為佢比較熟港島區學校,所以只係想某啲情況講出嚟!

PTL_L 發表於 23-8-26 11:33
其實唔洗不停提一二三四線喇,冇咩用,只可以證明,大家都係一樣咩?!踩人地學校刺激人。有網友原來睇都冇 ...

無事㗎喎~

係啲粉絲睇都唔睇我第一/二個po,只係糾正啲唔正確嘅老屈說法啫,MSS從冇官宣B1A,又冇出樓上多5仔嘅呃人行為,為乜狂踩,公理何在?有仇咩~

我一直都冇評過MSS係咪B1A,又話我爭論ABC,已經證明粉絲眼中只存在鍾情,鍾意就鍾意,乜都唔使理~

唔好嘈囉,資深852都休息了,遲早poyau數據王都休息埋。

喇叭茶 發表於 23-8-26 11:38

你quote嗰幾段有乜嘢問題?

你話冇問題就冇問題啦~

反正,我又覺有少少,我還有自由思想權嗎?~

mcl233 發表於 23-8-26 11:43
無事㗎喎~

係啲粉絲睇都唔睇我第一/二個po,只係糾正啲唔正確嘅老屈說法啫,MSS從冇官宣B1A,又冇出樓上 ...
由佢哋繼續講啦,唔好再表達意見喇,總有人明白,理解到。有好多網友仲想你幫忙㗎,papa已經半退,你唔好再走呀!

mcl233 發表於 23-8-26 11:33
你係冷靜派,分淸楚邊啲係出自我把口呀,唔好事事入我數喎~~~

最重要係事情開端,我冇討論過#1 ...
我只能講係相嗌唔好口,有時被人話果個 (in this case 係mss 家長)睇果段野,同一個局外人(好似我呢d)睇同一段野,都會有唔同解讀。

更何況係大家來來往往推post的時候。

又用我做例子,我之前幾日都好奇問左dd 仔係唔係入左dbs架,果時我真係唔知,只係覺得dd 仔講左耐dbs 好好之類,如果佢仔係順理成章入左就恭喜佢之類,因為我都去過dbs 參觀過,小朋友都好like,但今日追post 先知另一位問佢仔入唔入到dbs 就變左係問候/攻擊佢妻兒

其實點都好,呢度唔係一言堂,大家要有討論,件事先會越辯越明,至少我追完post會識左一間學校1a or not 要睇咁多野,有d 家長唔睇客觀因素,只從dse 成績出發,亦都無妨,如果我女讀mss,我真係唔會介意a or a/b ,就算係a ,你都要做到a 入面的upper qua先至有用。

最後希望大家冷靜點,唔好再由討論變左互相攻擊好了。

73662710 發表於 23-8-26 11:36
大家只係睇數字,講事實!做人唔好無咁大個頭又強要帶Band 1A頂帽,就唔會犯眾憎!
...

頂帽係來自邊個品牌?~

犯眾憎,你真係堅好素~~~

Zleep 發表於 23-8-26 11:49
我只能講係相嗌唔好口,有時被人話果個 (in this case 係mss 家長)睇果段野,同一個局外人(好似我呢d) ...
但最後,你見到唔止一個數一二三四線喇,無語!

Zleep 發表於 23-8-26 11:49
我只能講係相嗌唔好口,有時被人話果個 (in this case 係mss 家長)睇果段野,同一個局外人(好似我呢d) ...

千祈唔好問,會入你搞別人家人的~
‹ 上一主題|下一主題