用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

回覆 muimui5 的帖子

我仔5歲時用小於3堂即1。5小時已能拉準音的小星星變奏曲,不過每個小孩都不同,只能作參巧

大家好, 我仔都係學小提琴架, 佢已學咗4年幾, 明天會考8級(如果10月考的樂理合格的話)

你係指由唔識拉琴計定由學呢隻歌開始計?

其實好睇老師點教, 我記得我仔以前頭個幾月係學拉空弦, 根住學幾個音咁, 應該係第2個月中至尾開始學小星星, 1 堂學完小星星

我聽過有 d 老師頭一個月一粒聲都未拉過, 只用來執姿勢和做基本預備動作, 拉半年都只係拉空弦, 所以要睇老師要求呀

easymo 發表於 17-11-24 17:16

你係指由唔識拉琴計定由學呢隻歌開始計?

是呀,每位老師也不同。
有些老師頭一兩個月只教躹躬、基本知識和姿勢,只拉下空弦,完全唔拉歌的。
有些一來就拉歌,連咩係弓根中弓都唔講,但三個月已經拉左好多歌仔。
(我就兩種都試過,我喜歡前者,基本好重要。)
所以好難講初學幾耐先拉到小星星。

回覆樓主

也要看年紀,三歲可能要半年

回覆 四隻貓 的帖子

咁幾時教讀5線譜是否每個老師都不同呢?

muimui5 發表於 17-11-27 14:22
回覆 四隻貓 的帖子

咁幾時教讀5線譜是否每個老師都不同呢?

5線譜多數一開始就教, 除非係跟Suzuki教學法, 就唔會0甘早教睇5線譜.

阿仔要換full size了, 煩惱中,  價錢差不多, 一個是意大利Cremona 年青造琴師傅做的新琴, 一個是法國六十幾年舊琴

新琴未開夠聲, 所以音色比不上那法國舊琴,

那意大利琴是老師直接從意大利訂來, 而且他說音色以新琴來說非常不錯, 阿仔都喜歡

但後來老師又在香港某提琴店找來一隻法國舊琴, 音色已穩定下來, 所以以音色來說確實比新琴勝一籌

最後老師建議買舊琴, 但阿仔卻想買新琴....

你們會怎樣選擇?

回覆 bb630 的帖子

仔仔選新琴的原因是甚麼?
for every one criticism, three positives must be given.

bb630 發表於 17-12-15 00:43
阿仔要換full size了, 煩惱中,  價錢差不多, 一個是意大利Cremona 年青造琴師傅做的新琴, 一個是法國六十幾 ...
呢d野好主觀, 最緊要耳仔聽得舒服, 用家拉得順心. 你自己又喜歡那一隻的聲音?
或者試下同仔仔在不同距離近聽/遠聽, 用同一支弓拉下唔同既野, 比較下兩隻琴有咩分別.

我自己就偏好古琴既聲, 不過都係要現場比較幾隻琴去揀.

lillymarie 發表於 17-12-15 05:04
回覆 bb630 的帖子

仔仔選新琴的原因是甚麼?

原因是他覺得新琴現階段在聲音上雖然是比不上舊琴, 然而佢認為只要時間耐咗, 拉開咗聲, 聲音可能比那個舊琴更好 (全是他自己估計, 我是某程度上認同, 我也問過老師新琴的雜音, 是本質問題, 還是未開聲的問題, 他也認為是未開夠聲
如買舊琴, 可即時享受較好的聲音(這是老師的想法),  但現在的音色可能已是它的極限

買新琴的話, 聲音將來可能可以無限發揮, 去到幾高幾遠係未知之數(這是阿仔的想法) 可能最後聲音無法如願達至好高水評都未定, 但老師說來自意大利Cremona, 品質有保証

但老師最後卻建議買舊琴

作為俾錢的我, 即時享受梗係最好, 但阿仔又不無道理, 先11歲, 個琴可能佢可以用幾十年

四隻貓 發表於 17-12-15 09:47
呢d野好主觀, 最緊要耳仔聽得舒服, 用家拉得順心. 你自己又喜歡那一隻的聲音?
或者試下同仔仔在不同距離近 ...
老實說, 舊琴現階段確實比新琴優勝(音量和音質), 但重點係佢唔算好新琴幾條街 (以琴齡差距來說), 拉某些歌, 我覺得差不多

bb630 發表於 17-12-15 11:46
老實說, 舊琴現階段確實比新琴優勝(音量和音質), 但重點係佢唔算好新琴幾條街 (以琴齡差距來說), 拉某些歌, ...

我覺得只能用同等價格比價:

例如5萬新琴,比5萬舊琴。用耳朵聽來揀

舊琴都有份等級,普通舊琴放兩百年,聲音會老d,但唔會變好琴

好多勁的新maker,價錢都唔平,好多soloist 也會買那種。

titibaby 發表於 17-12-15 12:07
我覺得只能用同等價格比價:

例如5萬新琴,比5萬舊琴

正是這樣, 我隱隱覺得那舊琴現在聲音雖勝一籌, 但它不算一隻十分好的舊琴, 而那新琴在我而言又有太多未知之數, 所以才猶疑不決

bb630 發表於 17-12-15 12:22
正是這樣, 我隱隱覺得那舊琴現在聲音雖勝一籌, 但它不算一隻十分好的舊琴, 而那新琴在我而言又有太多未知 ...

什麼budget?

不知道是什麼價格,不過如果是cremona 琴,幾萬的價位應該是普通好的琴。只是cremona 有點premium。

當今最貴waiting list 最長的,以我所知都不是Cremona的

若是我仔, 我會建議他選最喜歡的, 不要想將來如何. 將來只是一個樓花
for every one criticism, three positives must be given.

也許多看幾個作比較......找人試一試!
始終是買來孩子用的......看負擔能力!
小提琴始終差別太大......價錢和質量!

留意還有一枝弓呀.......差別同樣相當!
琴始終是人家的好.......多年來的感受!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

lillymarie 發表於 17-12-15 12:52
若是我仔, 我會建議他選最喜歡的, 不要想將來如何. 將來只是一個樓花
同意呀. 選他現在最喜歡的, 不要想將來如何.
因為隨住孩子長大, 要求和需要會改變, 可能好快又要換琴.

另外, 兩隻琴trade%又是否一樣?

謝謝各位意見, 其實阿仔好明顯係鍾意新琴, 只是老師又建議買舊的, 因此令我有點猶疑, 其實另外仲試過一隻瑞士和另一隻法國, 接近一百年歷史, 阿仔都唔like, 現在二選一

都好大機會買隻新琴, 希望阿仔無睇錯

bb630 發表於 17-12-15 13:57
謝謝各位意見, 其實阿仔好明顯係鍾意新琴, 只是老師又建議買舊的, 因此令我有點猶疑, 其實另外仲試過一隻瑞 ...

最緊要他鍾意!
‹ 上一主題|下一主題