用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進 ...
樓主: eviepa
go

閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進   [複製鏈接]

jumphigh 發表於 17-1-6 14:39
你認知玄的定義是什麼?吊詭算不算玄?
你以為自己是百科全書?你什麼也懂什麼也對??
做人有自信是好, ...

我幾時以為自己係百科全書?我只是指出李天命的說話玄是因為其哲學性,沒有其他。

這是回應你的:「李天命說的是邏輯學,不是禅學,何來玄?」

jumphigh 發表於 17-1-6 14:41
你喜歡去數數看,不过數完最好是打開來看

你以為我無睇?你以為我唔知問案?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

jumphigh 發表於 17-1-6 14:44
邏輯就是哲學,其實你明白未?

吓, 邏輯就是哲學?

駡人你思考無邏輯, 就是駡人思考無哲學?

拿了個哲學博士就是拿了個邏輯博士?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

jumphigh 發表於 17-1-6 14:50
咁你一定係睇唔明。李天命是以邏輯分折推論方式去探讨哲學,已經是最唔玄的哲學思考方式
...

有乜咁難明? 邏輯從不含胡, 有一定答案。哲學問題, 例如道德, 不會有一定答案。

jumphigh 發表於 17-1-6 15:01
哈哈哈……對牛弹琴,我何苦呢~

這是你説的。誰是牛呢?

邏輯就是哲學
Peter 就是(本公司)CEO

Peter resigned.  CEO resigned.

shadeslayer 發表於 17-1-6 14:40
狂做大量運動就得,其他什麼也不用理,開心任意吃什麼也不怕

Xxxxx

運動是我提出的,原文是

---
得罪講句,全人類也知減肥最正確方法,係多做運動,正常飲食。但奇怪地,一些減肥秘方,減肥療程,減肥成藥,減肥手術,減肥食品,推脂搣脂套餐,十分受歡迎。推廣減肥產品的人經常說,不要神化「多做運動,正常飲食」,不是適合所有人的。
----

往後也沒有用「狂做」字眼。

extreme 我的理解,係只用運動減肥(100%),不用其他減肥療程產品。

jumphigh 發表於 17-1-5 17:39
得罪講句,只要有讀過書的人,誰不知道阅讀的好處??就是家中只有小學程度的長輩,也懂自少叫我们多看書 ...
我都叫做有讀過下書, 不過, 細個時真係無人講過閱讀既好處俾我聽。長輩只話:俾心機讀書!意思即係讀好學校既課程, 亦從沒有帶我去圖書館, 報紙也沒有叫我多看, 只係放响枱面, 要睇自己攞嚟睇。小學時老師也沒有刻意叫小朋友多讀課外書, 練習就做得多喇。中學時, 中文老師有講過, 但沒有講得好詳細, 同學唔主動問, 佢就無主動講。大學時都係為應付考試要讀書..............更加上, 响香港, 我肯定我唔係特殊例子, 好多人都好似我咁, 否則, 君不見成日有JM開帖問 「我小朋友唔鐘意閱讀/中文/英文, 點算」之類。因為, 真係有好多好多大人無閱讀習慣架, 大人唔閱讀, 叫小朋友閱讀, 仲要同佢哋講閱讀好好架, 你真係當D小朋友儍架?

我當年真係睇咗Eviepa個帖, 至識得計劃點培養小朋友閱讀架, 不過, 係衰咗, 記得睇中文唔記得睇英文之嘛。後來睇咗其他網友既介紹, 英文至急起直追。人係哺乳類動物, 唔學習真係唔識架, 點做父母, 都真係要學架。

sarahdad  我和妳的經歷差不多, 妳肯定不是特殊例子。  發表於 17-1-6 19:13

jumphigh 發表於 17-1-6 18:38
你肯定係特殊例子。其他人問小朋友唔中意看書点算,正係因為佢地知道看書好,所以先会咁点,正如你会問小 ...

我相熟的幾個大學同班同學中,每個都知道閱讀是重要,但無一個認為閱讀對語文的幫助,是所有教育工具之首。我十幾年前我也向他們宣揚閱讀之妙。可惜,聽者藐藐,還沒有一個在孩子時候小就以閱讀為主要語文工具的。

大學程度的親友我當然認識得很多,但認為閱讀是學習語文最佳方法的,只佔非常小的比例。

little_yolky  jumphigh佢真係講極都唔明,真係好多咁既人架。  發表於 17-1-9 09:05

十二三年前,當我將閱讀列為所有學習語文工具之首,就只有很少網友附和。對絕大部分網友來說,這是個全新看法。而我相信,EK網友平均學歷較全港平均為高,所以應有大量大學學歷的人。

little_yolky 發表於 17-1-6 18:18
我都叫做有讀過下書, 不過, 細個時真係無人講過閱讀既好處俾我聽。長輩只話:俾心機讀書!意思即係讀好學校 ...

你都知我是問題爸爸,just curious,教主通常都是用ort + audio book 這eg,何解先中後英呢?

海量閱讀對學習第二語言之功能與成效,早早已有唔少研究,都有好幾十年。至於點解到今日無學校推? 因為部份研究結果對成效都唔係一面倒,而我估計,關鍵亦在於效率,機會成本 (即咁樣學英文法而學少左既其他知識)、實行之困難等。

https://scholar.google.com.hk/scholar?start=0&q=related:0z1y4r7neV8J:scholar.google.com/&hl=zh-TW&as_sdt=0,5

其實學英文都有好多方法,相信仲要互相配合,聽讀英文故事其實只係其中一個方法既應用,若然係聽讀新聞、聽讀歌曲、聽讀BBC Earth、Discovery Channel等,相信效果差唔多....

"Learning Strategies in Second Language Acquisition" (p.6)
http://s3.amazonaws.com/academia ... gies_and_second.pdf

有研究北京大學學生既英文詞彙係點建立,effective strategies(即有效學習方法)相信係香港及內地學生最常用。我自己由細到大一本英文小說或故事都未睇過(對作既野無咩興趣),英文從來唔溫唔理,只醉心理科、歷史及數學,但當會考臨近,一次學校考試英文全班第尾,比老師警告話英文唔合格升唔到預科,結果用左一個學期"高效學習",追回全班第三,最後會考取B,唔太好,但80年代叫OK啦。

"Vocabulary Learning Strategies and Language Learning Outcomes"
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-1770.1996.tb01355.x/abstract
(註: 大家唔好睇少大陸D學生,佢地出國果批英文能力算好唔錯,但佢地同時其他科學術水平高過香港學生好幾班,現香港各大學研究院研究生,差不多已被內地學生佔據,問過D教授話點解唔收香港學生,一句講完: 香港學生唔掂。)

幾十年後既今日,有時都會覺得書到用時方恨少,英文唔夠好,但比我再黎一次,我都唔會為英文犧牲我一D我好珍惜既知識同能力。但即使到今日,若我想英文好D,我都係唔會睇英文故事書,因有好多方法,個人覺得更高效率。 但我不得不承認能應用方法去學,都要有相當既cognitive ability,其本上學習能力要求幾高,未必能應用係小朋友。

little_yolky 發表於 17-1-6 18:18
我都叫做有讀過下書, 不過, 細個時真係無人講過閱讀既好處俾我聽。長輩只話:俾心機讀書!意思即係讀好學校 ...
都似我情況喎,小學真係冇圖書館,屋企附近有架市政局既流動圖書車,一星期來一次噤大把。印象中老師只會叫我哋温書,好少叫我哋去睇書。自已中學先開始睇小說,最鐘意睇瓊瑤,學校冇小說借(印象中真係好少喺學校借書,圖書館啲書真係悶到嘔),終於有間市政局圖書館喺附近,但又俾人借晒,唯有俾錢去租書,佢既小說應該都睇得七七八八。印象中老師好少叫我哋應該睇啲乜書,淨係叫我哋唔好睇岑凱倫既書,話教壞人。我哥哥鐘意睇金庸,我哋啲作文都ok既,高中既時候諗番應該關睇書事囉。

Vanadium 發表於 17-1-6 21:40
海量閱讀對學習第二語言之功能與成效,早早已有唔少研究,都有好幾十年。至於點解到今日無學校推? 因為部份 ...
//一句講完: 香港學生唔掂。// 即係香港主流學習方法唔掂,可唔可以咁理解?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題